-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Energetikos išteklių šaltinių turėjimas dar ilgai lems tarptautinę politiką, sakoma Rusijos saugumo strategijoje

Tarptautinė politika ilgą laiką, kaip tikimasi, bus formuojama, atsižvelgiant į energetikos išteklių šaltinių turėjimą, sakoma Rusijos nacionalinio saugumo strategijoje iki 2020 metų, kurią patvirtino šalies prezidentas Dmitrijus Medvedevas.
Dmitrijus Medvedevas
Dmitrijus Medvedevas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Tarptautinės politikos dėmesys tolimoje ateityje bus sutelktas į energetikos išteklių šaltinių turėjimą, taip pat ir Artimuosiuose Rytuose, Barenco jūros šelfe ir kituose Arkties rajonuose, Kaspijos jūros baseine bei Centrinėje Azijoje“, – pažymima dokumente.

Jame sakoma, kad neigiamą poveikį tarptautinei padėčiai, kaip ir iki šiol, turės situacija Irake ir Afganistane, konfliktas Artimuosiuose ir Viduriniuose Rytuose, kai kuriose Pietų Azijos ir Afrikos šalyse, Korėjos pusiasalyje.

Kaip pažymima tekste, būtinos sąlygos nacionaliniam ir pasauliniam energetiniam saugumui užtikrinti yra „daugiašalis bendradarbiavimas siekiant sukurti Pasaulinės prekybos organizacijos principus atitinkančias energetikos išteklių rinkas, perspektyvių energiją taupančių technologijų kūrimas ir tarptautiniai mainai jomis, taip pat ekologiškai švarių, alternatyvinių energijos šaltinių naudojimas“.

„Pagrindinis energetinio saugumo turinys yra stabilus paklausos tenkinimas pakankamu standartinės kokybės energetikos išteklių kiekiu, efektyvus energetikos išteklių naudojimas didinant šalies gamintojų konkurencingumą“, – sakoma dokumento tekste.

Taip pat į energetinio saugumo klausimą įeina būtinybė „užkirsti kelią galimam kuro ir energetikos išteklių stygiui, sudaryti strategines kuro atsargas, turėti atsarginius pajėgumus ir įrenginius, užtikrinti energijos ir šilumos tiekimo sistemų stabilų veikimą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius