Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Erdvėlaivis „Atlantis“ mėgins žūtbūt nutūpti sekmadienį

Daugkartinis erdvėlaivis „Atlantis“, kuris dėl nepalankių oro sąlygų jau dvi dienas iš eilės atidėjo nusileidimą Floridos valstijoje, turėtų žūtbūt nutūpti sekmadienio vakarą.
Kadrai iš teleskopo taisymo atvirame kosmose.
Erdvėlaivis „Atlantis“ mėgins žūtbūt nutūpti sekmadienį. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Sekmadienį numatyti keturi erdvėlaivio mėginimai nutūpti, tarp jų atsarginėje vietoje – Edwardso  karinių oro pajėgų bazėje Kalifornijoje.

Pirmąją galimybę nutūpti Kennedy kosminiame centre erdvėlaivis turės sekmadienį 10 val. 11 min. vietos (17 val. 11 min. Lietuvos) laiku, nurodė JAV Nacionalinė aeronautikos ir kosmoso administracija (NASA).

Jeigu pirmąją galimybe nebus įmanoma pasinaudoti, maždaug po pusantros valandos – 11 val. 40 min. vietos (18 val. 40 min.) Lietuvos laiku – „Atlantis“ galės mėginti tūpti Kalifornijoje, o dar po devynių minučių atsivers langas tūpimui Floridoje.

Jeigu oro sąlygos bus nepalankios tūpti, numatyti dar du mėginimai, praėjus pusantros ir trims valandoms po antrojo mėginimo.

„Jie turi pakankamai atsargų, kad galėtų pasilikti iki pirmadienio. Tačiau mes nenorėtume laukti iki paskutinės akimirkos“, – sakė NASA atstovas Allardas Beutelis.

NASA linkusi nutupdyti erdvėlaivį Kennedy kosminiame centre, nes tokiu atveju agentūra sutaupytų apie 2 mln. dolerių, kuriuos tektų skirti „Atlantis“ parskraidinimui lėktuvu iš Edwardso oro pajėgų bazės.

Iš pradžių buvo planuojama, kad „Atlantis“ nutūps penktadienį. Tačiau dėl prastų orų kosmodrome Kanaveralo kyšulyje tūpti buvo numatyta šeštadienį, bet ir tą dieną dėl meteorologinių sąlygų jis nenutūpė.

„Atlantis“ gegužės 11 dieną pakilo į orbitą su septynių astronautų įgula, kuri atliko Hubble'o  kosminio teleskopo remontą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius