Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 06 24 /16:08

ES atsakas: Didžioji Britanija turi pasitraukti kuo greičiau

Sulaukus Didžiosios Britanijos referendumo dėl likimo Europos Sąjungoje (ES) rezultatų, Bendrijos lyderiai pareiškė, kad šalis neturi vilkinti pasitraukimo procesų ir tai padaryti kuo greičiau, skelbia BBC.
Davido Camerono pranešimas apie pasitraukimą
Davido Camerono pranešimas apie pasitraukimą / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Europos Komisijos (EK) prezidentas Jeanas-Claude'as Junckeris teigia, kad ES toliau gyvuos su 27 narėmis.

Jungtinė Karalystė ketvirtadienį nubalsavo pasitraukti iš Europos Sąjungos, o tokia baigtis tapo didžiuliu smūgiu 28 šalių Bendrijai ir pakurstė didėjantį nerimą rinkose, kai svaro kursas JAV dolerio atžvilgiu nusmuko į pastarųjų 31 metų žemumas.

Už „Brexit“ balsavo 51,9 proc. rinkėjų (17 410 742 balsai), už pasilikimą ES – 48,1 proc. (16 141 241 balsas). Savo valią pareiškė 72,2 proc. registruotų rinkėjų.

Po rezultatų paskelbimo EK vadovas, kartu su Europos Parlamento pirmininku Martinu Schulzu ir Europos Vadovų Tarybos vadovu Donaldu Tusku surengė pasitarimą po kurio atliko bendrą pareiškimą.

Pasak jų, Didžiosios Britanijos sprendimas yra gerbiamas, tačiau derybas dėl pasitraukimo iš Bendrijos reikia pradėti kuo greičiau.

Jie taip pat pabrėžė, kad kol šalis nėra pasitraukusi iš ES, tol privalo laikytis įsipareigojimų.

„Brexit“ yra smūgis Europai

Vokietijos kanclerė Angela Merkel penktadienį išreiškė apgailestavimą dėl Didžiosios Britanijos sprendimo trauktis iš Europos Sąjungos, pavadinusi jį „smūgiu Europai“.

„Su apgailestavimu žiūrime į Britanijos žmonių sprendimą. Tai, be abejo, yra smūgis Europai ir Europos suvienijimo procesui“, – sakė kanclerė.

VIDEO: 15min vaizdo konferencijoje – „Brexit“ referendumo rezultatų aptarimas

Ji informavo, kad pirmadienį Berlyne surengs derybas dėl „Brexit“ su Prancūzijos ir Italijos lyderiais bei Europos Vadovų Tarybos pirmininku Donaldu Tusku.

A.Merkel penktadienį sakė, kad Vokietija „ypatingai suinteresuota“ vieninga Europa ir jaučia „ypatingą atsakomybę“ dėl suvienijimo proceso sėkmės.

Kanclerė sakė pakvietusi D.Tuską, Prancūzijos prezidentą Francois Hollande'ą ir Italijos vyriausybės vadovą Matteo Renzi pirmadienį susitikti Berlyne prieš vėliau įvyksiantį ES viršūnių susitikimą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Verdeno mūšio, ilgiausiai trukusio Pirmojo pasaulinio karo susirėmimo, 100-osios metinės
AFP/„Scanpix“ nuotr./A.Merkel ir F.Hollande'as

Ji išreiškė „didžiulį apgailestavimą“ dėl britų sprendimo palikti ES ir sakė, kad Bendrija turėtų siekti „glaudžių“ būsimų santykių su Britanija.

Išbandymas Europai

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as penktadienį pareiškė, kad britų balsavimas pasitraukti iš Europos Sąjungos pateikia „sunkų išbandymą Europai“ ekonominių ir finansinių pasekmių atžvilgiu.

„Britų balsavimas kelia sunkų išbandymą Europai, kuri privalo parodyti solidarumą ir stiprumą, atsakydama į ekonomines ir finansines grėsmes“, – sakė F.Hollande'as po vyriausybės posėdžio.

Reikšdamas savo nusivylimą dėl tokio balsavimo jis pasakė: „Visuomet reikia mažiau laiko ką nors suardyti negu padaryti, ką nors sugriauti negu pastatyti“.

Bet „toks yra jų pasirinkimas, ir mes turime jį gerbti“, – sakė socialistas prezidentas.

Pritardamas užsienio reikalų ministrui Jeanui-Marcuis Ayrault, kuris anksčiau penktadienį nurodė, kad Europa privalo susigrąžinti savo žmonių pasitikėjimą, F.Hollande'as pasakė, jog „šis sprendimas reikalauja aiškaus supratimo apie Europos veiklos netobulumą ir žmonių pasitikėjimo šiuo projektu praradimą“.

„Brexit“ gali būti didesnis stimulas ultradešiniesiems elementams Europos Sąjungoje, perspėjo jis ir pabrėžė: „Esama didžiulio pavojaus susidurti su ekstremizmu ir populizmu“.

Dar trečiadienį Prancūzijos lyderis perspėjo, kad „Brexit“ gali turėti „itin sunkių pasekmių“.

„Ne tik Jungtinės Karalystės ateičiai gresia pavojus, bet ir Europos Sąjungos ateičiai“, – pabrėžė F. Hollande'as.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius