Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 02 27 /16:59

ES dar metams pratęsė sankcijas Baltarusijai

Europos Vadovų Taryba pirmadienį nusprendė dar vieneriems metams – iki 2018-ųjų vasario – pratęsti tebegaliojančias sankcijas Baltarusijai.
Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka
Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka / „Scanpix“/AP nuotr.

Briuselyje išplatintame pareiškime rašoma, kad nuspręsta pratęsti prekybos ginklais embargą, banko aktyvų įšaldymą ir draudimą įvažiuoti į Europos Sąjungą keturiems asmenims, susijusiems su neišaiškintu dviejų opozicionierių, verslininko bei žurnalisto dingimu 1999-2000 metais.

Europos Vadovų Taryba numatė išimtį suvaržymuose, kad būtų leista eksportuoti į Baltarusiją biatlono įrangą, tačiau tam reikės išankstinio atitinkamos šalies valdžios leidimo. Leidimai bus svarstomi dėl kiekvieno atskiro atvejo.

„Kaip buvo pažymėta Tarybos 2016 metų vasario 15 dienos išvadose, konkretūs Baltarusijos žingsniai užtikrinant pagarbą visuotinai pripažįstamoms laisvėms, įstatymo viršenybei ir žmogaus teisėms išliks svarbiausiu kriterijumi sprendžiant dėl būsimos ES politikos Baltarusijos atžvilgiu“, – rašoma komunikate.

Vadina „praeities recidyvu“

Baltarusijos parlamentas pirmadienį „praeities recidyvu“ pavadino Europos Vadovų Tarybos sprendimą dar vieneriems metams pratęsti tebegaliojančias sankcijas Minskui.

„Kadagi buvo gana ilgas sudėtingų santykių tarp mūsų šalies ir Europos Sąjungos laikotarpis, reikėtų pasakyti, kad kažkoks praeities recidyvas dar liko“, – pirmadienį sakė Baltarusijos nacionalinio susirinkimo Respublikos Tarybos užsienio reikalų ir nacionalinio saugumo komisijos pirmininkas Sergejus Rachmanovas spaudos konferencijoje.

Pasak jo, pastaruoju metu santykiai su ES buvo linkę gerėti. „Esame įsitikinę, kad ši tendencija tęsis“, – pridūrė S.Rachmanovas.

S.Rachmanovas neatmetė tokių „incidentų“ pasikartojimo ateityje galimybės.

„Bet svarbiausia, kad viskas (vyksta) tame pozityvumo fone, kuris susidarė dėl apgalvotos mūsų šalies politikos“, – sakė jis ir pridūrė, kad tai „turėtų duoti teisingų rezultatų“ ateityje.

Savo ruožtu Baltarusijos žemųjų parlameno rūmų Užsienio reikalų komisijos atstovas Valerijus Voroneckis taip pat pabrėžė, kad Baltarusija yra suinteresuota palaikyti „gerus ir produktyvius santykius su visais savo kaimynais“.

„Mūsų politika siekiama skatinti bendradarbiavimo visomis užsienio politikos veiklos kryptimis augimą, – pareiškė V.Voronečkis. – Sprendimai, kuriuos kartais priima viena ar kita šalis, žinoma, yra jos suverenūs sprendimai“.

Jis taip pat atkreipė dėmesį į tai, kad „Europoje yra nemažai opių ir sudėtingų problemų, kurias reikia spręsti mums visiems kartu“.

Baltarusija, sakė V.Voronečkis, „ta prasme yra regioninio stabilumo donorė“.

„Manau, kad Europos Sąjunga tai gerai supranta“, – pridūrė deputatas.

Jis taip pat atkreipė dėmesį į tai, kad ES sprendimų priėmimo sistema yra labai sudėtinga, „kartais labai sunku visoms Europos Sąjungos valstybėms rasti vieningą sprendimą“.

„Matome, kaip reaguojama į vienus ar kitus Briuselio veiksmus, Europos Sąjungos šalyse. Reakcija ne visada yra vienareikšmiška. Ir tai sukelia tam tikrą įtampą pačioje Europos Sąjungoje“, – sakė komisijos pirmininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius