Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES ir JAV drauge spręs ekonominę krizę

Europos Sąjunga (ES) sekmadienį paskelbė, kad suvienijo pastangas su Jungtinėmis Valstijomis „sunkiai ir pasaulinei“ ekonominei krizei spręsti.
Barackas Obama
Barackas Obama / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Po sekmadienį įvykusio susitikimo su JAV prezidentu Baracku Obama, 27 ES valstybių lyderiai sakė, jog jie ir JAV „yra pasiryžę dirbti ranka rankon“, kad praktiškai įgyvendintų kovos su ekonominiu nuosmukiu sprendimus, kuriuos priėmė G-20 valstybių viršūnių susitikime.

Tai buvo pasiekta po savaites trukusios transatlantinės kritikos, kai Europa ir JAV kivirčijosi dėl to, kaip planuoja gaivinti savo ekonomikas.

JAV pareigūnai nori, kad Europa didintų išlaidas ekonomikai stimuliuoti. Europa tvirtino, kad daro pakankamai ir kad reikia griežtesnių finansinių taisyklių kai kurioms problemoms, kurios sukėlė dabartinę pasitikėjimo krizę finansų sistemoje, išspręsti.

Tačiau po sekmadienio susitikimo Prahoje blokas paskelbė, kad tie griežti žodžiai - jau praeitis.

Deryboms vadovavęs Čekijos premjeras Mirekas Topolanekas sakė, jog šis viršūnių susitikimas pademonstravo „naują ES ir JAV santykių lygį“.

Europos Komisijos pirmininkas Jose Manuelis Barroso sakė, jog šio susitikimo metu didžiausias dėmesys buvo skiriamas tam, „ką galime padaryti pasauliniu mastu“ dėl bendrų pavojų, tokių kaip branduolinės ginkluotės platinimas ir klimato kaita.

J.M.Barroso žurnalistams sakė, kad B.Obama ir ES lyderiai nustatė tris pagrindines sritis, kuriose JAV ir Europai reikia demonstruoti stiprų vadovavimą: klimato kaitą, energetinį saugumą ir prekybą.

Pasak jo, ES ryšiai su JAV yra „svarbiausi ekonominiai santykiai pasaulyje“; šioje srityje per dieną prekybai prekėmis ir paslaugomis išleidžiama 2 mlrd. dolerių.

ES lyderiai savo pareiškime nurodė, jog yra „ypač patenkinti tuo, kad pasaulinis finansinis reguliavimas ir priežiūra bus sustiprinti“ po ketvirtadienį įvykusių G-20 lyderių derybų.

Turtingosios ir kylančios šalys per G-20 viršūnių susitikimą pažadėjo kovoti su ekonominiais „karštaisiais taškais“ visame pasaulyje ir tam skirti maždaug 1,1 trilijoną dolerių Tarptautiniam valiutos fondui (TVF) ir Pasaulio bankui.

Šalys taip pat pažadėjo stengtis gerinti pasaulinę prekybą naujomis lėšomis prekybininkams, kuriuos paveikė kreditų krizė.

ES nurodė, jog yra „pasirengusi suvienyti pastangas“ su Jungtinėmis Valstijomis, kad pasipriešintų protekcionizmui ir stiprintų transatlantinę bei tarptautinę prekybą bei investicijas.

ES ypač trokšta atnaujinti darbą dėl Pasaulinės prekybos organizacijos (PPO) susitarimo, įstrigusio praėjusiais metais, kai dėl JAV ir Indijos nenoro panaikinti tam tikras prekybos kliūtis derybos žlugo.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius