Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 12 12 /14:57

ES ir Kuba pasirašė sutartį dėl santykių normalizavimo

Kuba, dabar žvelgianti į ateitį be savo revoliucijos lyderio Fidelio Castro, pirmadienį pasirašė santykių su Europos Sąjunga normalizavimo sutartį, ilgą laiką blokuotą tvyrant susirūpinimui dėl žmogaus teisių.
Kubos užsienio reikalų ministras Bruno Rodriguezas Parrilla ir ES užsienio reikalų vadovė Federica Mogherini
Kubos užsienio reikalų ministras Bruno Rodriguezas Parrilla ir ES užsienio reikalų vadovė Federica Mogherini / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kuba buvo vienintelė Lotynų Amerikos šalis, neturinti „dialogo ir bendradarbiavimo“ sutarties su ES, kurioje būtų nagrinėjami prekybos, žmogaus teisių bei migracijos klausimai.

Tačiau ES ministrai praėjusią savaitę panaikino nuo 1996 metų palaikomą bendrąją poziciją dėl Kubos, kad Havana, prieš siekdama artimesnių ryšių su Bendrija, turi pagerinti padėtį žmogaus teisių srityje.

Per ceremoniją Briuselyje, kuri vainikavo sunkias ir ne vienus metus trukusias derybas, susitarimą pasirašė Kubos – vienos paskutinių komunistų valdomų pasaulio valstybių – užsienio reikalų ministras Bruno Rodriguezas Parrilla, ES užsienio reikalų vadovė Federica Mogherini ir 28 ES valstybių atstovai.

F.Mogherini išreiškė užuojautą dėl F.Castro mirties ir sakė žurnalistams, kad „natūralu, jog suartėjome su Kuba, jai patiriant esminius pokyčius“.

Ji taip pat sakė, kad ją „labai įkvepia“ dialogas su Havana dėl žmogaus teisių, ir kad šis susitarimas padės puoselėti Kubos socialinę ir politinę modernizaciją.

F.Castro mirė praėjusį mėnesį po ilgiau kaip 50 metų trukusio jo paties sukurto socialistinio rojaus valdymo geležiniu kumščiu, sulaukusio Vakarų šalių pasmerkimo. Tačiau dabar Kuba palaipsniui atsiveria pasauliui, taip pat ir aršiam priešui Vašingtonui.

2003 metais ES paskelbė sankcijas Kubai ir nutraukė bendradarbiavimą, nes saloje buvo pradėtas susidorojimas su žurnalistais bei aktyvistais. Derybos dėl santykių normalizavimo vėl pradėtos tik 2008 metais.

D.Trumpo išrinkimas neturės įtakos

B.Rodriguezas Parrilla sakė, kad „šiame kelyje buvo kai kurių nesutarimų, tačiau (1996 metų ES) bendrosios pozicijos panaikinimas atkuria normalius santykius, paremtus bendra pagarba“.

Paklaustas, kokią įtaką JAV politikai gali turėti Donaldo Trumpo išrinkimas, jis piktai pabrėžė, kad „nepaisant slūgstančios įtampos, Vašingtonas tebetaiko ekonominį embargą Kubai“.

„ES ir Kubos santykiai neina per Vašingtoną“, – pridūrė jis.

F.Mogherini pareiškė nematanti priežasties nerimauti, nors netikėta D.Trumpo pergalė prezidento rinkimuose sukėlė abejonių Europoje dėl Vašingtono globalios pozicijos ir ypač svarbios saugumo garantijos.

„Įvykių plėtojimasis Vašingtone niekaip nepaveiks ES ir Kubos santykių“, – sakė ji ir pabrėžė, kad Briuselis kėlė ir kels klausimų dėl JAV ekonominės blokados kitų šalių atžvilgiu poveikio.

Politikė taip pat pabrėžė, kad Europa apskritai plėtoja glaudesnius ryšius su šiuo regionu.

Per savo kampaniją D.Trumpas grasino nutraukti JAV santykių su Kuba pagerėjimą, kurį rėmė prezidentas Barackas Obama.

„Kalbame apie transatlantinį ryšį ne tik su Jungtinėmis Valstijomis, bet ir su Kuba bei Lotynų Amerika“, – sakė F.Mogherini.

Per savo kampaniją D.Trumpas grasino nutraukti JAV santykių su Kuba pagerėjimą, kurį rėmė prezidentas Barackas Obama – nebent Havana nusileistų žmogaus teisių srityje bei atvertų savo dar daugiausia valstybės valdomą ekonomiką privačiam verslui.

„Ekonominiai ryšiai su Europa tęsis ir bus Kubos prioritetas kuriant socialistinę ekonomiką“, – sakė B.Rodriguezas Parrilla per sutarties pasirašymo ceremoniją.

Jis prisiminė F.Castro kalbą, pasakytą 2003 metais, kai buvęs valstybės lyderis šlovino istorinę ES svarbą kaip atsvarą Jungtinėms Valstijoms, salai paskelbusioms prekybos embargą ir kitas sankcijas, nes ši per Šaltąjį karą rėmė Maskvą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius