-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 02 20 /11:37

ES ministrams vis dėlto pavyko Kijeve susitikti su prezidentu Viktoru Janukovyčiumi

Nors iš pradžių pranešta, kad trys Europos Sąjungos užsienio reikalų ministrai išvyko iš Ukrainos taip ir nesusitikę su prezidentu Viktoru Janukovyčiumi, vėliau patvirtinta, kad susitikimas vyksta, tik kitoje vietoje, nei buvo planuojama.
Viktoras Janukovyčius
Viktoras Janukovyčius / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Prancūzijos, Vokietijos ir Lenkijos užsienio reikalų ministrai ketvirtadienį ryte atskrido į Kijevą, tikėdamiesi susitikti su Ukrainos prezidentu ir opozicijos atstovais.

„Susitikimas neįvyko dėl saugumo priežasčių ir buvo atšauktas. Visas Kijevo centras nesaugus“, – vienas Vakarų pareigūnas iš pradžių  sakė naujienų agentūrai AFP.

Vis dėlto vėliau V.Janukovyčiaus patarėjas agentūrai AP pranešė, kad prezidentas susitiko su Prancūzijos, Vokietijos ir Lenkijos ministrais pirmininkais.

Europos Sąjunga ketvirtadienį planuoja paskelbti sankcijas už kraujo praliejimą Kijeve atsakingiems Ukrainos lyderiams.

PAP skelbia, kad Lenkijos, Prancūzijos ir Vokietijos užsienio reikalų ministrai Radosławas Sikorskis, Laurent'as Fabiusas ir Frankas Walteris Steinmeieris prieš išskrisdami susitiko su opozicijos lyderiais Vitalijumi Klyčko, Olehu Tiagnyboku ir Arsenijumi Jaceniuku.

Jie kalbėjosi apie galimybes nutraukti smurtą gatvėse. Kaip viena iš galimybių aptarti būdai „perkelti konfliktą iš gatvių į parlamentą“.

„Ką tik baigėsi opozicijos lyderių susitikimas su Lenkijos, Vokietijos ir Prancūzijos užsienio reikalų ministrais“, – sakė A.Jaceniuko spaudos sekretorė Olha Lappo.

Pasak jos, jie aptarė būdus, kaip galima nutraukti kraujo liejimą ir tolesnį konflikto Ukrainoje eskalavimą.

„Vienintelis būdas tai padaryti yra sukurti demilitarizuotą zoną ir perkelti konfliktą iš gatvės į parlamentą“, – pabrėžė A.Jaceniukas.

Tuo tarpu UDAR lyderis V.Klyčko pareiškė, kad dėl to, kas dabar vyksta Kijevo centre, kalta valdžia, ir pabrėžė, kad vienintelis būdas sustabdyti kraujo liejimą yra valdžios atsistatydinimas.

„Buvo paskelbtos paliaubos. Pažeidė jas milicijos specialiosios pajėgos „Berkut“, kurios bandė sudeginti konservatoriją. Po to paliaubos baigėsi“, – sakė V.Klyčko, kurį citavo jo spaudos sekretorė Oksana Zinovjeva.

UDAR lyderis taip pat pabrėžė, kad protestuotojai taikiai prastovėjo per naktį, bet juos apgavo.

V.Janukovyčiaus atstovas: ES sankcijos gali suskaldyti Ukrainą perpus

Galimas užsienio valstybių sankcijų įvedimas Ukrainos atžvilgiu kelia pavojų šaliai skilti į dvi dalis, mano prezidento administracijos vadovas Andrijus Kliujevas.

Komentuodamas ketinimus įvesti sankcijas Ukrainai, A.Kliujevas interviu Europos žurnalistams pareiškė: „Jeigu kas nors linki mūsų šaliai gera, tai reikia Ukrainai padėti. Jei (bus) įvestos sankcijos ir toliau sunkinama situacija, tai kyla pavojus šaliai skilti į dvi dalis. Todėl kad prasidėjo labai nuožmi priešprieša. O sankcijos panašios į benzino kanistro pylimą į liepsnojančią ugnį“.

Atsakydamas į klausimą apie galimus būdus Europos šalims padėti Ukrainai, jis akcentavo eurointegracijos tęsimo svarbą.

„Iš daugelio įvykių nesuprasi, kas teisus, kas kaltas. Antradienį mes labai daug kalbėjome su (partijos „Batkyvščyna“ („Tėvynė“) lyderiu) Arsenijumi Jaceniuku ... Aptarėme visų įvykių chronologiją. Ir kai kurių įvykių priežasčių mes dar iki galo nesuprantame. Pavyzdžiui, agresijos sprogimo užvakar“, - sakė A.Kliujevas, kurį citavo jo spaudos tarnyba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius