Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES optimistiškai vertina galimybę susitarti dėl Graikijos skolų

Europos Sąjungos (ES) ekonomikos reikalų komisaras Pierre'as Moscovicis optimistiškai vertina galimybę iki metų pabaigos pasieti bendrą susitarimą dėl paskutinės pagalbos Graikijai programos, įskaitant diskusijas dėl šalies skolų naštos sumažinimo.
Graikijos vėliava virš šalies parlamento pastato Atėnuose
Graikijos vėliava virš šalies parlamento pastato Atėnuose / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Likus vos kelioms dienoms iki gruodžio 5 dieną numatyto euro zonos finansų ministrų susitikimo, kuriame bus svarstoma milžiniška 86 mlrd. eurų vertės pagalbos Graikijai programa – o ji nuo 2010 metų yra jau trečioji, – P.Moscovicis pareiškė, kad susitarti „galima, įmanoma“.

Tačiau, anot jo, „pirmiausia reikia šį savaitgalį pasiekti išankstinį susitarimą, kuriame dalyvautų visi partneriai“.

„Graikija padarė reikšmingą pažangą, antroji (Graikijos reformų) programos peržiūra sėkmingai tęsiama“, – pareiškė Europos Komisijos narys.

Graikijos finansų ministerijos prognozėmis, Graikijos skola šiemet padidės iki 315 mlrd. eurų, arba maždaug 180 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP).

Per ankstesnę Graikijos reformų programos peržiūrą, kuri buvo surengta gegužės mėnesį, ES ir Tarptautinis valiutos fondas (TVF) sutiko iki metų pabaigos pradėti pokalbius apie skolų sumažinimą, jeigu Atėnai tesės savo pažadus dėl reformų.

Tačiau įtakinga Vokietija tvirtai priešinasi bet kokioms naujoms lengvatoms Atėnams, ypač prieš rinkimus, kurie Vokietijoje bus surengti kitąmet ir per kuriuos gali iškilti euroskeptiškai nusiteikę populistai.

Tuo tarpu kairiųjų vadovaujama Graikijos vyriausybė žūtbūt stengiasi iki metų pabaigos susitarti su kreditoriais dėl naujų fiskalinių priemonių. Atėnai tikisi, kad tokiu atveju galės pasinaudoti pažadu dėl skolų naštos sumažinimo, kuris, kaip tikisi vyriausybė, atgaivins sunkumų slegiamą ekonomiką.

Atėnai taip pat tikisi, kad susitarimas su kreditoriais įtikins Europos Centrinį Banką (ECB) įtraukti Graikijos vyriausybės obligacijas į savo turto pirkimo programą – vadinamąjį kiekybinį skatinimą.

Jeigu skolų našta nebus sumažinta, ECB neįtrauks Graikijos vertybinių popierių į kiekybinio skatinimo programą, o tokiu atveju šalis iki 2018 metų pradžios negalės sugrįžti į skolos rinkas, pirmadienį pareiškė finansų ministras Euklidis Cakalotas.

Graikijos finansų ministerijos prognozėmis, Graikijos skola šiemet padidės iki 315 mlrd. eurų, arba maždaug 180 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius