Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES sutarė griežtinti sankcijas Rusijai

Briuselyje antradienį vykusiame Europos Sąjungos Užsienio reikalų tarybos (URT) posėdyje ES ministrai aptarė situaciją Ukrainoje, ypač paaštrėjusią po Malaizijos oro linijų lėktuvo katastrofos separatistų kontroliuojamoje teritorijoje Donecko srityje.
Europos Sąjunga
Europos Sąjunga / „Scanpix“ nuotr.

Pasak Lietuvos užsienio reikalų ministro Lino Linkevičiaus, ši katastrofa Rusijos ir Ukrainos konfliktą pakėlė į dar platesnį tarptautinį lygį.

„Tai – lūžio taškas, Vakarai ir Europos Sąjunga privalo veikti, nes savo neveikimu netiesiogiai kurstome karinę agresiją. Šis konfliktas jau nusinešė beveik tris šimtus su tuo nieko bendro neturinčių žmonių gyvybių, jau nekalbant apie ukrainiečius, kurie žūsta kasdien“, – sakė L. Linkevičius.

Neatmeskime galimybės, kad Rusija vieną dieną gali panaudoti ES karinę techniką prieš pačią Europos Sąjungą, – sakė užsienio reikalų ministras.

Pasak ministro, akivaizdu, kam tenka atsakomybė už šią visą pasaulį šokiravusią katastrofą – tiems, kas inicijavo ir vykdė nuolatinį sunkiosios ginkluotės tiekimą iš Rusijos į Rytų Ukrainą, vadinamiesiems separatistams, daugelis kurių yra Rusijos piliečiai.

 Ministro nuomone, Luhansko ir Donecko srityse veikiantys sukilėliai ir užsienio valstybių samdiniai turi būti paskelbti teroristinėmis organizacijomis. Taryba pavedė išnagrinėti visus tokio žingsnio teisinius aspektus. 

 ES ministrai aptarė sankcijas už agresiją, nukreiptą į Ukrainą, atsakingų asmenų atžvilgiu. Pasak L. Linkevičiaus, ES sankcijos turi apimti artimiausią Kremliaus aplinką, taip pat tuos, kurie finansuoja ir kitaip prisideda prie Krymo aneksijos ir Rytų Ukrainos destabilizacijos. URT savo išvadose pavedė išplėsti sankcijų kriterijų sąrašą ir sudaryti galimybę taikyti sankcijas artimiausiai Kremliaus aplinkai.

Lietuva ir daugelis kitų valstybių pasisakė už kuo greitesnį ES ginklų embargo Rusijai įvedimą.

„Neatmeskime galimybės, kad Rusija vieną dieną gali panaudoti ES karinę techniką prieš pačią Europos Sąjungą“, – sakė užsienio reikalų ministras.

Po ilgų diskusijų URT įpareigojo Europos Komisiją ir Europos išorės veiksmų tarnybą pateikti siūlymus dėl galimų tolesnių sankcijų, įskaitant gynybos sritį, finansines paslaugas, dvigubos paskirties prekes ir jautriąsias technologijas, įskaitant energetikos sektoriuje.

Ministrai taip pat aptarė blogėjančią politinę ir saugumo padėtį Irake, kovą su terorizmu, humanitarinę padėtį ir užsienio kovotojų judėjimą šioje šalyje.

Stiprėjant konflikto eskalacijai Izraelyje ir Gazos ruože, ministrai išreiškė susirūpinimą dėl padėties Izraelyje ir Gazoje bei paragino abi puses kuo skubiau susitarti dėl paliaubų, atnaujinti derybas ir siekti dviejų valstybių įteisinimo.

 Po URT rengiamas ES ir Rytų partnerystės valstybių užsienio reikalų ministrų susitikimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius