Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkija siūlo ES kurti energetikos aljansą išteklių tiekimui užtikrinti

Lenkijos premjeras Donaldas Tuskas paragino Europos Sąjungą (ES) steigti energetikos aljansą, kad padidintų savo energetinį saugumą ir sumažintų priklausomybę nuo daug dujų eksportuojančios Rusijos, kurios įvykdyta Krymo aneksija sukėlė didelę priešpriešą tarp Maskvos ir Vakarų šalių.
Lenkijos premjeras Donaldas Tuskas
Lenkijos premjeras Donaldas Tuskas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Rusija, kuri tiekia apie trečdalį ES suvartojamos naftos ir dujų, sukėlė sąmyšį tarptautinėje bendruomenėje, kai karinėmis priemonėmis perėmė Ukrainai priklausančio pusiasalio valdymą ir aneksavo jį prieš dvi savaites.

Dėl šių veiksmų Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkės Europoje paskelbė sankcijas Rusijos prezidento Vladimiro Putino artimiausios aplinkos veikėjams ir pagrasino imtis priemonių prieš svarbius šalies ekonomikos sektorius.

Apie 40 proc. Europai skirtų Rusijos dujų yra pumpuojamos tranzitu per Ukrainą.

„Pastarųjų kelių savaičių patirtis rodo, kad Europa turi siekti solidarumo energetikos srityje“, – pabrėžė D.Tuskas.

Po Krymo aneksijos Europos lyderiai susitarė sparčiau stengtis užtikrinti energetinį saugumą ir mažinti priklausomybę nuo Rusijos tiekiamos naftos ir dujų.

Pasak jo, Lenkijos siūloma energetikos sąjunga būtų pagrįsta šešiais punktais, „reabilituojant“ akmens anglis kaip naudotino energetikos išteklių rūšį, plėtojant skalūnų dujų gavybą ir kuriant bendrą energetikos išteklių pirkimo sistemą, kuri užtikrintų geriausias kainas.

Europos pastangose diversifikuoti savo energetikos rinką svarbų vaidmenį taip pat turėtų atlikti suskystintų gamtinių dujų importas iš JAV, pridūrė D.Tuskas.

Po Krymo aneksijos Europos lyderiai susitarė sparčiau stengtis užtikrinti energetinį saugumą ir mažinti priklausomybę nuo Rusijos tiekiamos naftos ir dujų.

ES padarė pažangą, didindama savo energetinį saugumą po 2006 ir 2009 metais įvykusių krizių, kai Maskvai ir Kijevui ginčijantis dėl neapmokėtų sąskaitų buvo sutrikdytas dujų tiekimas kai kurioms Europos šalims. Tačiau Bendrija nesugebėjo sumažinti iš Rusijos importuojamų išteklių dalies savo ūkyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius