-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

ESBO ragina Vatikaną panaikinti kaltinimus žurnalistams dėl slaptos informacijos paviešinimo

Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO) pirmadienį žengė neįprastą žingsnį pareikalaudama, kad Vatikanas panaikintų dviem žurnalistams pateiktus kaltinimus dėl informacijos nutekinimo, sukrėtusio Katalikų Bažnyčią.
4. Popiežius Pranciškus
Popiežius Pranciškus / „Scanpix“/AP nuotr.

„Žurnalistai turi turėti laisvę informuoti visuomenės interesų klausimais ir ginti savo slaptus šaltinius“, – pareiškė ESBO atstovė žiniasklaidos laisvės klausimams Dunja Mijatovič.

„Raginu pareigūnus nebekelti kaltinimų ir ginti žurnalistų teises pagal įsipareigojimus ESBO “, – nurodoma D.Mijatovič pareiškime.

Vatikanas šeštadienį pranešė, kad iškelti kaltinimai žurnalistams Gianluigi Nuzzi, Emiliano Fittipaldi ir dar trims asmenims dėl „neteisėto informacijos ir slaptų dokumentų atskleidimo“.

Abu žurnalistai yra parašę knygas, kuriose rėmėsi slaptais dokumentais, kad paremtų skandalingus įtarimus dėl korupcijos, vagysčių ir nekontroliuojamų išlaidų Vatikane.

Kaltinimai taip pat buvo pateikti ispanui kunigui Lucio Angeliui Vallejo Balda ir italei viešųjų ryšių ekspertei Francesca Immacolata Chaouqui. Jie buvo suimti šio mėnesio pradžioje, įtarus, kad pavogė įslaptintos informacijos ir nutekino ją žiniasklaidai.

Abu jie kartu su Nicola Maio, kuris yra penktas kaltinamas asmuo, dirbo popiežiaus Pranciškaus įkurtoje ir dabar jau paleistoje specialioje komisijoje, konsultavusioje jį dėl ekonominių reformų Vatikane.

Pirmasis šios posėdis dėl šios bylos numatytas lapkričio 24 dieną. Kaltinamiesiems gresia iki aštuonerių metų laisvės atėmimo bausmė.

Šventasis Sostas yra viena iš 57 ESBO valstybių narių. Ši Šaltojo karo metais Vienoje įsikūrusi organizacija užsiima konfliktų ir rinkimų stebėjimu bei žiniasklaidos laisvių gynimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius