Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Estai vėl pirmi: pirmą kartą istorijoje tarptautinis susitarimas pasirašytas elektroniniu būdu

Praėjusią savaitę Estijos ir Suomijos vyriausybės žengė milžinišką žingsnį diplomatijos istorijoje, tačiau jis paskendo kitų naujienų jūroje, rašo „The Atlantic“. Gruodžio 10 dieną estų premjeras Andrusas Ansipas ir suomių ministras pirmininkas Jyrki Katainenas pasirašė tarptautinį susitarimą būdami kiekvienas savo kabinetuose Estijos ir Suomijos sostinėse.
Suomijos ir Estijos memorandumas
Suomijos ir Estijos memorandumas / Estijos vyriausybės nuotr.

Estai skelbia, kad tai – pirmasis istorijoje tarptautinis susitarimas, kuris pasirašytas elektroniniu būdu.

Dviejų šalių vyriausybių vadovai, pasinaudodami asmens tapatybės kortelėmis pasirašė supratimo memorandumą, kuris padės reguliuoti e-paslaugų bendradarbiavimą tarp Suomijos ir Estijos.

Estijos vyriausybės nuotr./Estijos premjeras Andrusas Ansipas pasirašo memorandumą
Estijos vyriausybės nuotr./Estijos premjeras Andrusas Ansipas pasirašo memorandumą

Elektroniniai parašai verslo pasaulyje plačiai naudojami jau senokai (juo naudojasi ir JAV prezidentas Barackas Obama), jie pripažįstami tiek vietinėse, tiek tarptautinėje teisėje. Dar 1998 metais JAV prezidentas Billas Clintonas ir Airijos premjeras Bertie Ahernas tapo pirmaisiais šalių vadovais, kurie elektroniniu būdu pasirašė komunikatą dėl elektroninės prekybos.

Tačiau Estijos vyriausybė teigia, kad praėjusios savaitės įvykis neturi precendento. Estijos vyriausybės patarėjas informacinių ir komunikacijos technologijų klausimais Siimas Sikkutas atkreipia dėmesį, kad B.Clintono ir B.Aherno pasirašytas dokumentas buvo viso labo komunikatas – t.y., pareiškimas. Tuo tarpu Estijos ir Suomijos premjerai pasirašė tarpusavio supratimo memorandumą, kuriame aiškiai įvardijami abiejų šalių įsipareigojimai.

Anot S.Sikkuto, B.Clintono ir B.Aherno pareiškimas buvo vienkartinis veiksmas, specialiai kuriam buvo išleistos ypatingos asmens tapatybės kortelės, o šalių vadovų parašai net neturėjo pilno teisinio svorio – jie tebuvo daugiau ceremonijos dalis. Estijos ir Suomijos premjerai planuoja nuolat naudoti elektroninius parašus tarpusavio sutartims pasirašyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius