Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Estai Visagino AE kaupia 1 mlrd. eurų

Dalyvauti ar nedalyvauti statant Visagino atominę elektrinę (VAE) Estijos energetikos bendrovė „Eesti Energia“ planuoja galutinai apsispręsti ne anksčiau kaip 2014 metais.
/ „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tai Estijos dienraščiui „Postimees“ pareiškė „Eesti Energia“ finansų direktorius ir valdybos narys Margusas Kaasikas, kurį pirmadienį cituoja „Verslo žinios“.

„Lietuviai norėtų, kad sprendimą priimtume anksčiau“, – teigė M.Kaasikas.

Anot jo, įvertinus viso projekto kainą, o ji vis dar yra miglota, ir „Eesti Energia“ planuojamą valdyti VAE akcijų dalį, estų bendrovės investicijų vertė galėtų siekti 1 mlrd. eurų.

„Eesti Energia“ atstovo teigimu, komerciniai VAE projekto kontūrai paaiškės šių metų pabaigoje arba kitų pradžioje, esą tada prasidės realus jo įgyvendinimas, įskaitant techninę dalį ir finansavimą.

M.Kaasikas teigia, kad 2015 metais „Eesti Energia“ laukia labai įtempta finansų padėtis (šiemet kitiems projektams finansuoti bendrovė, praktiškai išnaudodama kredito galimybes, ketina pasiskolinti 500 mln. eurų), todėl galutinį sprendimą dėl investicijų į VAE privalo priimti šalies vyriausybė.

„Dalyvauti VAE apsisprendė Estijos valstybė, todėl, jeigu ji ir toliau to nori, turi dėti pinigus“, – sakė M.Kaasikas. Pasak jo, VAE projekte bus reikalingos valstybės garantuotos paskolos.

Šiemet, Lietuvai pradėjus derėtis su Japonijos ir JAV bendrove „Hitachi GE Nuclear Energy“, Japonijos spauda skelbė, kad VAE projekto vertė gali siekti 400 mlrd. Japonijos jenų (12,8 mlrd. litų arba 3,7 mlrd. eurų).

Lietuvos indėlis į jėgainės statybą turėtų siekti mažiausiai 2–2,5 mlrd. eurų, kadangi Seimo priimtame VAE įstatyme parašyta, jog Lietuva VAE privalo turėti ne mažiau nei 34 proc. akcijų.

VAE akcijų ketina turėti Lenkijos ir Latvijos bendrovės, pastaruoju metu, Lietuvos pareigūnų teigimu, jos rodo norą dalyvauti didesniu indėliu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius