Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Estija įspėjo: Rusijos kariai po pratybų Baltarusijoje gali likti visam laikui

Estijos gynybos ministras įspėjo, kad Rusija gali surengti plataus masto karines pratybas Baltarusijoje, į kurią dar šiais metais visam laikui perkeltų tūkstančius karių, taip bandydama įbauginti NATO.  
Karinės Rusijos ir Baltarusijos pratybos
Karinės Rusijos ir Baltarusijos pratybos / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Estija Baltarusija

Rusija ir Baltarusija rengiasi bendroms pratyboms rugsėjį, kuriose, manoma, gali dalyvauti daugiau kaip 100 tūkstančių karių. Į pratybas, kurios bus didžiausios nuo 2013 metų, bus įtrauktas ir branduolinis ginklas.

Gynybos ministras Margus Tsahkna sakė, kad Estija ir kitos NATO šalys sulaukė žvalgybos tarnybų perspėjimų, kad Maskva gali palikti Rusijos karius Baltarusijoje po to, kai baigsis pratybos „Zapad 2017“. Tokios išvados daromos įvertinus viešus duomenis apie traukinių judėjimą į Baltarusiją.

M.Tsahkna minėjo apie Rusijos planus siųsti 4 tūkstančius traukinių vagonų į Baltarusiją, taip pervežant kareivius ir galimai juos įkuriant kuo arčiau vienos iš NATO šalių. „Rusijos kariams kelionė į Baltarusiją yra su bilietu į vieną pusę“, – naujienų agentūrai „Reuters“ sakė Estijos gynybos ministras.

Jis pabrėžė, kad tai nėra jo asmeninė nuomonė. „Mes labai įdėmiai analizuojame, kaip Rusija ruošiasi pratyboms „Zapad“, – teigė M.Tsahkna prieš ES Gynybos ministrų susitikimą Maltoje; šalis šiuo metu pirmininkauja ES.

„Reuters“ negavo Rusijos gynybos ministro komentaro šiuo klausimu. Maskva neigia bet kokius ketinimus gąsdinti NATO ir tvirtina, kad aljansas kelia riziką stabilumui Rytų Europoje. Kremlius nesako, kiek karių dalyvaus karinėse pratybose Baltarusijoje.

„Mes stebėsime, ką jie darys už ES-NATO sienos. Kariai gali likti ten po „Zapad“, – sakė Estijos gynybos ministras, pridūręs, kad Estija šiuo susirūpinimu pasidalino su Baltijos ir kitomis NATO šalimis.

Britų „Independent“ rašo, kad Rusijos kariai gali pasilikti Baltarusijoje, šalia Lenkijos, Lietuvos ir Latvijos sienų, kuriose jau yra tarptautinės aljanso pajėgos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius