-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Estija pajėgs sulaikyti Rusijos tankus, tikina gynybos ministras Martas Laaras

Estijos armija galės sulaikyti Rusijos tankus, jeigu jie puls Taliną, pareiškė šalies gynybos ministras Martas Laaras, atsakydamas į tinklalapio delfi.ee klausimus, rašo britų transliuotojo BBC naujienų svetainė.
Rusijos tankas T-80
Rusijos tankas T-80 / „Scanpix“ nuotr.

Be to, ministras taip pat sakė, jog Estijos armija rengia savo dalis kariauti partizanų karą.

Į šiuos žodžius jau reagavo Rusijos nuolatinis atstovas prie NATO Dmitrijus Rogozinas, kuris M.Laaro žodžius pavadino „audringa fantazija“.

Komentuodamas šį interviu D.Rogozinas sakė, kad „matyt, ministro audringa fantazija kompensuoja Estijos armijos įgūdžių ir kovingumo stygių“.

Pasak M.Laaro, sulaikyti tankus Estijos armija galėtų įrengusi minų laukus ir sunkiai įveikiamas užtvaras.

„Mūsų gynybos pajėgų sugebėjimai, taip pat planai visokeriopai tai leidžia, ir atitinkamas pasirengimas atliktas.  Jau vien tik aktyviai naudojant užtvaras keliuose drauge su tiltų sprogdinimu galima gerokai sustabdyti tankų važiavimą“, – sakė M.Laaras.

Jis taip pat patvirtino, kad Estijoje yra rengiamos dalys kovai okupuotose teritorijose.

„Atitinkamas konkretus pasirengimas ir atitinkamų dalinių aprūpinimas jau prasidėjo. Nuolat kontroliuoju eigą šioje srityje. Pasakyti daugiau, deja, negaliu“, – pareiškė M.Laaras, atsakydamas į klausimą, ar vyksta šalyje pasirengimas „efektyviai partizanų veiklai priešo užnugaryje“.

Drauge ministras rekomendavo piliečiams stoti į savanoriškos sukarintos organizacijos „Kaitseliit“ gretas. Ji įeina į Estijos ginkluotųjų pajėgų sudėtį ir net dalyvauja tarptautinėse karinėse pratybose.

Atsakydamas į klausimą, ar nereikėtų palengvinti sąlygas Estijos piliečiams gauti ginklą, ministras pažymėjo, kad „sprendimas kaip tik ir yra „Kaitseliit“ – ir jos veikloje jau tikrai gali dalyvauti kiekvienas pilietis“.

„Labai rekomenduoju. Estijos gynybai „Kaitseliit“ – itin svarbi jėga“. Nieko keista, kad 1940 metai pirmiausia paleista ir nuginkluota buvo būtent ji“, – pridūrė ministras.

Be to, pasak M.Laaro, šalyje sudaryti konkretūs ir realūs mobilizavimo karo atveju planai, parengta ginkluotė ir transportas.

Skaitytojo klausimą apie Estijos kareivių sugebėjimus pasipriešinti Rusijos tankams buvo kalbama, kad karo atveju tankus būtina sulaikyti iki to laiko, kai NATO galės kaip nors reaguoti į tokią įvykių raidą.

Tuo tarpu pernai gruodį tinklalapis „Wikileaks“ paskelbė slapta JAV diplomatų susirašinėjimą, iš kurio matyti, kad tais pačiais metais NATO parengė Baltijos valstybių gynimo nuo galimos Rusijos agresijos planą.

Taip pat tada laikraštis „The Guardian“, remdamasis Lenkijos laikraščiu „Gazeta Wyborcza“, pranešė, kad ginkluoto užpuolimo atveju į šias šalis bus pasiųstos devynios NATO divizijos – iš JAV, Britanijos, Vokietijos ir Lenkijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius