Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Estijoje su recesija kovos „laimės bankas“

Pasauliui kovojant su ekonominėmis bėdomis, estai deda viltis į virtualų „laimės banką“ dvasiai pakelti, kuris padės kovoti su recesija, ir forumus apie geresnį valdymą.
Organizatoriai tikisi, jog taip žmonės pamatys, kad geri darbai yra tokie pat vertingi, kaip ir pinigų uždirbinėjimas.
Organizatoriai tikisi, jog taip žmonės pamatys, kad geri darbai yra tokie pat vertingi, kaip ir pinigų uždirbinėjimas. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Pagrindinis šio projekto tikslas yra pasinaudoti moderniomis technologijomis ir sukurti „demokratijos mašiną“, kuri padės didinti žmonių tarpusavio supratimą, priartinti valstybę prie piliečių ir priversti žmones aktyviai įsitraukti į savo gyvenimo gerinimą, o ne pasyviai tikėtis, kad kas nors kitas tai padarys“, – sakė interneto verslu užsiimantis Raineris Nolvakas, kuris yra vienas pagrindinių šio projekto organizatorių.

Virtualiame „laimės banke“ žmonės galės užsidirbti virtualių pinigų savo sąskaitoms – darydami gerus darbus tiems, kam reikia pagalbos. Organizatoriai tikisi, jog taip žmonės pamatys, kad geri darbai yra tokie pat vertingi, kaip ir pinigų uždirbinėjimas.

„Manome, kad ypač tokiu metu, kai visas pasaulis susiduria su recesija, ir paprastiems žmonėms reikia gerai pagalvoti, ką galime padaryti kovodami su recesija ir gerindami gyvenimą“, – pridūrė R.Nolvakas.

Organizatoriai tikisi, kad viešuose forumuose dėl geresnio vadovavimo, kurie gegužės 1 dieną vyks visoje Estijoje ir bus tiesiogiai transliuojami internete, kur gyvena 1,3 mln. gyventojų, dalyvaus iki 100 tūkst. žmonių.

Virtualiame „laimės banke“ žmonės galės užsidirbti virtualių pinigų savo sąskaitoms – darydami gerus darbus tiems, kam reikia pagalbos.

Šiuo metu vyksta registracija į projektą.

„Šių forumų temos bus... svarbiausios vietos ir visos šalies mastu problemos. Visų forumo grupių vadovai iki balandžio 20-osios turi išsirinkti temas iš mūsų tinklalapio www.minueesti.ee“, – sakė projekto „Let's do it – let's think“ organizatorių „Communications Team“ vadovė Anneli Ohvril.

„Forumo dalyviai išrinks geriausias praktines idėjas, kurias paskui imsis įgyvendinti“, – sakė ji.

Organizatoriai tikisi sulaukti mažiausiai tūkstančio idėjų, kurias galima pritaikyti kasdieniame gyvenime. gruodžio mėnesį žmonių bus paprašyta balsuoti dėl visų geriausių vietos ir visos šalies idėjų, kad būtų galima atrinkti labiausiai remiamas.

R.Nolvakas sakė, kad „demokratijos mašiną“ ir „laimės banką“ įkvėpė pernai įvykusios nacionalinės šiukšlių rinkimo kampanijos, kuri buvo koordinuojama internete, sėkmė.

„Pernai rudenį pradėjome parengiamuosius darbus – paskatinti masinio dalyvavimo pernai pavasarį, kai paraginome žmones visoje Estijoje rinkti šiukšles, – sakė ji. – Tos kampanijos sėkmė įrodė mums, kad žmonės yra pasirengę įsipareigoti dėl savo šalies“.

Vieną dieną – 2008-ųjų gegužęs 3-iąją – vykusioje kampanijoje „Let's do it – let's clean Estonia“ dalyvavo 50 tūkst. savanorių, kurie surinko 10 tūkst. t šiukšlių.

Tos kampanijos organizatoriai naudojosi specialia programine įranga, pagrįsta „Google Earth“, ir identifikavo 11 tūkst. nelegalių šiukšlynų Estijos 45 227 kv.km teritorijoje.

Organizatoriai taip pat tikisi, kad pasinaudojus informacinėmis technologijomis „demokratijos mašinos“ kampanija padės atvesti į Estijos politiką naujų žmonių. Pastarojo meto apklausos rodo, kad visuomenės pasitikėjimas šalies politikais mažėja.

Estija, kuri 2004 metais įstojo į Europos Sąjungą ir NATO, tapo informacinių technologijų inovacijų centru.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius