Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ETPA valdyba pareiškė nepasitikėjimą savo pirmininku P.Agramuntu

Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos (ETPA) biuras penktadienį išreiškė nepasitikėjimą savo pirmininku Pedru Agramuntu, kaltinamu korupcija.
Pedro Agramuntas
ETPA valdyba pareiškė nepasitikėjimą savo pirmininku P.Agramuntu. / Sputnik

Biuras taip pat nutarė, kad P.Agramuntas nuo šiol neturėtų kalbėti ETPA vardu, dalyvauti susitikimuose, rengti vizitų ir skelbti pareiškimų kaip šios organizacijos pirmininkas, nurodė ETPA spaudos tarnyba.

„Prezidentas šiandien nutarė nedalyvauti biuro posėdyje, jis taip pat nepateikė prašymo atsistatydinti. Dėl šios priežasties, taip pat atsižvelgiant, kad ETPA procedūrų taisyklės nenumato pirmininko nušalinimo, biuras nutarė, kad būtina imtis šių žingsnių“, – sakė P.Agramunto pirmasis pavaduotojas Rogeris Gale'as, Didžiosios Britanijos konservatorių partijos atstovas.

„ETPA standartai ir principai svarbiau negu bet kuris jos narių. Asamblėjos garbinga reputacija privalo išlikti nesutepta“, – pridūrė jis.

P.Agramauntas anksčiau buvo kaltinamas slapta palaikęs Azerbaidžano prezidento Ilhamo Aliyevo autoritarinį režimą. Šią savaitę ETPA pirmininkas sulaukė griežtos kritikos, iškilus į viešumą informacijai, kad jis lankėsi Sirijoje likus kelioms dienoms iki cheminės atakos Sirijoje, siejamos su prezidento Basharo al Assado režimu.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Basharas al Assadas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Basharas al Assadas

Pirmadienį visų ETPA frakcijų deputatai pareikalavo, kad P.Agramauntas atsistatydintų. Jis pažadėjo iki penktadienio pateikti atsakymą.

„Pirmadienį ETPA pasiuntė savo pirmininkui aiškų signalą: pone Agramauntai, mes jumis nepasitikime ir norime, kad savanoriškai atsistatydintumėte. Antradienį per ETPA posėdį ... ponas Agramauntas pareiškė apgailestaujantis dėl savo vizito Sirijoje ir pažadėjo savaitės pabaigoje paskelbti pareiškimą“, – naujienų agentūrai BNS penktadienį sakė ETPA pirmininko pavaduotoja estė Marianne Mikko.

„Šiandien penktadienis. (Nebuvo) nei paties Agramaunto, nei žadėto pareiškimo. Toks bailus elgesys nedera žmogaus teises ginančios organizacijos pirmininkui“, – pridūrė ji.

B912/Marianne Mikko
B912/Marianne Mikko

„Susidariusi padėtis apgailėtina, kaip ir faktas, kad ETPA neturi procedūros, leidžiančios iš tikrųjų pareikšti nepasitikėjimą. Kaip bebūtų, aš kaip ETPA pirmininko pavaduotoja džiaugiuosi, nes šią savaitę ETPA pritarė pasiūlymui įkurti nepriklausomą tyrimų komisiją. Šis organas, dirbsiantis ne ETPA sudėtyje, tirs korupcijos atvejus. Deja, pastaraisiais metais ETPA jų nepavyko išvengti“, – pabrėžė M.Mikko.

Trijų Baltijos ir keturių Skandinavijos šalių parlamentų pirmininkams siūlymu ETPA šią savaitę nutarė pradėti tyrimą dėl kai kurių organizacijos narių įtariamos korupcijos.

Anksčiau žiniasklaidos dėmesio centre buvo atsidūręs Italijos parlamento narys Luca Volonte – įtariama, kad jis gavo pinigų iš Baku, kad spaustų ETPA vykdyti Azerbaidžanui palankią politiką.

ETPA yra seniausia Europoje parlamentinė asamblėja; jos pirmasis posėdis įvyko 1949 metų rugpjūčio 10 dieną. Asamblėjoje, skatinančioje Europos valstybių bendradarbiavimą žmogaus teisių ir demokratijos srityje, dalyvauja iš viso 47 šalys, kurių daugelis nepriklauso Europos Sąjungai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius