Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Eugene'as Dokukinas – vienišas Ukrainos kibernetinis karys, sukūręs šūkį „Putin chuilo“

Nepaisant praėjusį savaitgalį Rytų Ukrainoje paskelbtų paliaubų, Eugene'as Dokukinas, save vadinantis Ukrainos kibernetinės armijos vadu, ruošiasi naujam puolimui. Šiuo metu jo komanda rezga „Apokalipse“ vadinamą planą – atjungti interneto tiekimą Kryme ir kituose Rusijos valdomuose miestuose: „Pulsime naktį ir užblokuosime jų belaidžio interneto maršrutizatorius – taip nusiųsiu žinutę Putinui!“, rašoma dailybeast.com.
Eugene'as Dokukinas
Eugene'as Dokukinas / „Facebook“ nuotr.

Atkaklus 31 metų E.Dokukinas anksčiau dirbo internetinio saugumo konsultantu. Praėjusių metų rugpjūtį metęs darbą ir pradėjęs karą prieš prorusiškus separatistus, save lygina su Žana d‘Ark: „Kaip ir ji, šioje nuožmioje kovoje esu vienišas vilkas, besikaunantis su apmokamais programišiais ir troliais Rusijoje“.

Vyras skundžiasi: „Ukrainos valdžia nė cento neskyrė kibernetiniam karui, kuris taip pat yra ir informacinio karo dalis“.

Dirbantis su grupe neapmokamų savanorių E.Dokukinas ir jo kibernetinė armija pasiekė neįtikėtinų pergalių prieš prorusiškus separatistus. Jie sugebėjo užblokuoti daugiau nei 170 „PayPal“ ir kitų internetinių sąskaitų ir taip įšaldyti beveik tris milijonus dolerių. O jų sugalvotą, separatistų spausdintuvus pasiekusį šūkį „Putin chuilo“, dabar skanduoja futbolo gerbėjai visoje Ukrainoje.

E.Dokukinas taip pat įsilaužė į kelis Rusijos Vidaus reikalų ministerijos serverius ir surado dokumentus, kuriuose nurodytos sumos, mokamos separatistų kovotojams Rytų Ukrainoje. Tam, kad įrodytų tiesioginį Rusijos dalyvavimą konflikte, ši informacija buvo perduota Ukrainos valdžiai.

E.Dokukino grupė taip pat reguliuoja 200 stebėjimo kamerų Donetsko ir Luhansko regionuose. Jų dėka galima numatyti priešininkų veiksmus bei įrodyti, jog greta separatistų kaunasi ir Rusijos kariai: „Lyginame stebėjimo kamerų nufilmuotus vaizdus su nuotraukomis Rusijos socialiniuose tinkluose ir taip nustatome jų tapatybes“.

Nepaisant herojiškų pastangų E.Dokukinas pripažįsta, jog jo armija neprilygsta gerokai apmokamiems Kremliaus programišiams ir internetiniams troliams, kurie virtualioje erdvėje komentuoja tiek daug, jog sugeba paveikti visuomenės nuomonę Europoje ir už jos ribų.

Kremliaus samdyti programišiai taip pat rengia atakas prieš Ukrainos tinklalapius, norėdami suklaidinti visuomenę skelbia melagingą informaciją. Pavyzdžiui, vasario 14-ąją, vos paskelbus paliaubas, Rusijos kibernetiniai piratai įsilaužė į Ukrainos Nacionalinės gvardijos puslapį ir paskelbė, jog nepaisant paliaubų tęs atakas apgultame Debalcevės mieste.

Melagingomis naujienomis pasinaudojo Kremliaus valdomas naujienų portalas „Russia Today“ ir paskelbė, jog Ukraina nesilaiko nustatyto paliaubų laiko. E.Dokukinas tik trūkteli pečiais ir atsidūsta: „Saujelė mūsų prieš tūkstančius jų“.

E.Dokukinas tik trūkteli pečiais ir atsidūsta: „Saujelė mūsų prieš tūkstančius jų“.

Po to, kai E.Dokukino namų adresas buvo paviešintas prorusiškuose interneto portaluose, Ukrainos kibernetinis karys prisipažino nerimaujantis dėl savo gyvybės. Jis teigia, jog „Facebook“ ir „Twitter“ socialiniuose tinkluose daugybė žmonių su netikrais profiliais ir Amerikos įžymybių nuotraukomis siunčia žinutes kviesdami susitikti. Paprastai E.Dokukinas atpažįsta Rusijos slaptųjų tarnybų agentus ir atšaukia susitikimus, tačiau niekada nežino, kas gali pasibelsti į namų duris.

E.Dokukinas pasakoja, jog dėl kibernetinių žygių suprastėjo jo sveikata. Nors gautą informaciją tiekia valdžiai, toks darbas – neapmokamas, o jo finansinė situacija kasdien vis prastesnė: „Ko gero, teks grįžti į ankstesnį darbą, net jei tai ir pakenks mano kibernetinei kovai“.

Pokalbio pabaigoje E.Dokukinas nervingai nusišypso: „Nors lyginu save su Žana d‘Ark, tikiuosi nesulaukti jos žiauraus likimo. Dar daug kas turi būti padaryta. Šis karas tik prasideda“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius