Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europa „sunerimusi“ dėl mirtinų Egipto koptų protestuotojų susirėmimų

Europos lyderiai pirmadienį išreiškė susirūpinimą dėl smurto protrūkio Egipte, per kurį žuvo 24 žmonės, daugiausiai priklausantys Egipto koptų religinei bendruomenei, ir paragino po sukilimo valdžią perėmusią Egipto karinę vadovybę užtikrinti religinę laisvę.
Koptų protestuotojai neša karstus
Koptų protestuotojai neša karstus / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Egiptas

„Esu labai susirūpinęs, labai sunerimęs dėl susirėmimų Kaire“, – sakė Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorius Williamas Hague'as, atvykęs į  Liuksemburgą dalyvauti Europos Sąjungos šalių diplomatijos vadovų susitikime.

„Labai svarbu, kad Egipto valdžia užtikrintų religinę laisvę“, – sakė jis po susirėmimų , kurie kilo sekmadienį koptams protestuojant prieš išpuolį jų bažnyčioje pietiniame Asuano mieste.

Vokietija taip pat pareiškė, kad yra „labai susirūpinusi“ dėl susidariusios padėties.

„Mes galime tik paraginti Egipto valdžią kuo greičiau nuodugniai ištirti šiuos incidentus ir kaltininkus patraukti atsakomybėn“, – sakė Vokietijos kanclerės Angelos Merkel atstovas Steffenas Seibertas žurnalistams.

„Raginame Egipto vadovybę imtis visų įmanomų priemonių religinės tolerancijos atmosferai sudaryti“, – sakė jis, taip pat paragindamas gerbti Egipto koptų mažumos teises.

Vokietijos užsienio reikalų ministras Guido Westerwelle atskirame pareiškime paragino visas šalis pademonstruoti savitvardą ir santūrumą, o jo Italijos kolega Franco Frattini paskubino ES „pasmerkti labai rimtą smurto protrūkį prieš krikščionis, Egipto koptus“.

„Tikimės, kad Egipto valdžios atsakas bus energingesnis nei valdant (buvusiam prezidentui Hosni) Mubarakui, kuris tuomet buvo nepakankamas“, – sakė F.Frattini, atkreipdamas dėmesį į smurto prieš šalies krikščionis problemos „paaštrėjimą“.

Kaire per koptų demonstraciją, kurią lydėjo kruvini demonstrantų susirėmimai, buvo sužeista maždaug 200 žmonių ir dar mažiausiai 40 žmonių buvo suimta.

Kiek suimtųjų priklauso koptų ir kiek – musulmonų bendruomenei, kol kas neaišku.

ES užsienio politikos koordinatorė Catherine Ashton pareiškė, kad šie įvykiai bus aptarti Liuksemburge vyksiančiame ministrų susitikime.

„Išraiškos ir religijos laisvės yra pačios svarbiausios žmogaus teisėms“, – sakė ji.

C.Ashton paragino Egiptą ruoštis rinkimams, „su dideliu troškimu, kad tuose rinkimuose dalyvautų visi žmonės, kas jie bebūtų, kokia bebūtų jų kilmė, įsitikinimai ar tikėjimas“.

Ispanijos vyriausybės pranešime sakoma, kad ministras pirmininkas Jose Luisas Rodriguezas Zapatero „labai apgailestauja“ dėl susirėmimų Egipte.

„Ispanija ragina įveikti bendruomenes skiriančius skirtumus, kad „Arabų pavasario“ dvasia labai greitai virstų taikia ir demokratiška bendra ateitimi“, – sakoma pareiškime.

„Demokratijos kūrimas yra bendras siekis visiems egiptiečiams, nepriklausomai nuo jų kilmės ir religinių įsitikinimų. Todėl labai svarbu, kad valdžia dėtų pastangų ir užtikrintų savo piliečių koptų saugumą ir galimybę pasinaudoti savo teisėmis“, – nurodoma jame.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius