Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 01 25 /14:56

Europolas: „Islamo valstybė“ planuoja didelio masto atakas Europoje

Europos Sąjungos kriminalinės žvalgybos agentūra (Europolas) pirmadienį įspėjo, kad „Islamo valstybės“ (IS) teroristai siekia Europoje surengti naujus didelius teroro aktus.
IS džihadistai
IS džihadistai / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Kaip skelbia AFP, Europolo vadovo Robo Wainwrighto teigimu, IS planuoja didelio masto atakas, ir teroristų dėmesio centre – Europa.

Šios teroristų organizacijos galimybės rengti teroro išpuolius pasaulyje yra sustiprėjusios, tad IS planuoja bandyti surengti daugiau atakų Europoje, kurios būtų panašios į lapkričio 13-osios išpuolius Paryžiuje, įspėjo Europolo vadovas.

Europolo išplatintame pranešime teigiama, kad Europa susidūrė su didžiausia teroristų keliama grėsme daugiau nei per 10 metų. Lapkričio 13-osios išpuoliai Paryžiuje rodo, kad IS keičia savo taktiką ir meta daugiau pajėgų į kitas šalis, planuojama daugiau atakų įvairiose šalyse, o ne teritorijoje, kurią jie laiko užėmę.​

„Tai ir augantis užsienio kovotojų skaičius kelia naujus iššūkius ES valstybėms narėms“, – rašoma pranešime.

„ES šalyse ateityje gali įvykti daugiau atakų. Todėl būtina stiprinti atsaką terorui, užkardyti įtariamus teroristinius tinklus ir užsienio kovotojus, ir pagerinti strateginį grėsmių suvokimą“, – teigiama pranešime.

Europolas įspėja, kad ypač didelė naujų išpuolių grėsmė – Prancūzijoje.

Parengtoje ataskaitoje taip pat teigiama, kad IS teroristų darinius, veikiančius ES viduje, daugiausiai sudaro ES gimę asmenys, o ne atvykėliai. Nėra neginčijamų įrodymų, kad IS naudojasi pabėgėlių iš Sirijos srautu. Tačiau pabrėžiama, kad sirų diasporai IS teroristai skiria ypač daug dėmesio ir deda daug pastangų pabėgėlius radikalizuoti.

Europolas teigia, kad žymiai užsienio kovotojų daliai prieš prisijungimą prie IS buvo diagnozuotos psichinės problemos.

Taip pat pažymima, kad užsienio kovotojams religiniai aspektai verbavimo ir radikalizacijos procese tampa mažiau svarbūs nei socialiniai – tokie kaip aplinkos spaudimas ir sekimas pavyzdžiu. Svarbų vaidmenį vaidina prisijungimo prie teroristinės organizacijos romantizavimas. „Savižudžiai sprogdintojai save labiau mato kaip herojus nei religinius kankinius“, – rašoma ataskaitoje.

Europolas teigia, kad žymiai užsienio kovotojų daliai prieš prisijungimą prie IS buvo diagnozuotos psichinės problemos. Taip pat didelė dalis turi kriminalinę istoriją – pradedant nežymiais nusikaltimais ir baigiant rimtais.

„Rinkdamiesi, ką, kur, kada ir kaip atakuoti, IS rodo turintys galimybes smogti kada nori ir beveik į bet kokį pasirinktą taikinį“, – rašo Europolas.

Daugiau anglų kalba galite skaityti čia.

Europos kovos su terorizmu centras

Budelis iš naujo IS klipo
Budelis iš naujo IS klipo

Viena iš priemonių atremti šias grėsmes – naujas Europos kovos su terorizmu centras, kuris suteiks svarių strateginių galimybių ES bendrai ir efektyviai atremti šias grėsmes. Per jį valstybės narės galės geriau dalintis informacija ir koordinuoti operacijas.

Ši įstaiga taps ekspertų centru, kur didžiausias dėmesys bus skirtas kovai su užsienio kovotojais, dalijimuisi žvalgybine ir ekspertine terorizmo finansavimo informacija, kovai su teroristine propaganda ir ekstremizmu internete, neteisėta ginklų prekyba, bus stiprinamas tarptautinis bendradarbiavimas. 

Centro vadovas – aukšto rango Ispanijos civilinės sargybos pareigūnas Manuelis Navarrete Paniagua, anksčiau vadovavęs kovos su terorizmu padaliniui Europole.​

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius