-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos Sąjunga siūlys nustatyti migrantų apgyvendinimo kvotas – kiek teks Lietuvai?

Europos Komisija siūlys Europos Sąjungos šalims pasidalyti atsakomybe už šimtų tūkstančių migrantų, atvykstančių į Senąjį žemyną per Viduržemio jūrą, apgyvendinimą, pirmadienį pranešė Didžiosios Britanijos dienraštis „The Times“.
Jean-Claude'as Junckeris
Jean-Claude'as Junckeris / „Scanpix“/„Anadolu Ajansi“ nuotr.

Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris trečiadienį pasiūlys įvesti „privalomų migrantų kvotų sistemą“, pagal kurią 28 ES šalys dalysis migrantų antplūdžio našta, rašo „The Times“.

„Kad būtų užtikrintas visų valstybių narių sąžiningas ir subalansuotas dalyvavimas ir pasidalinta atsakomybė, ES reikalinga nuolatinė sistema, narėms dalijantis atsakomybe už didelį skaičių pabėgėlių ir prieglobsčio ieškotojų“, – sakoma laikraščio cituojamame pasiūlymo tekste.

Kiekvienai šaliai siunčiamų pabėgėlių skaičius būtų nustatomas pagal „perskirstymo raktą“, apskaičiuotą pagal šalies bendrąjį vidaus produktą, gyventojų skaičių, nedarbo lygį ir anksčiau priimtų prieglobsčio prašančių žmonių skaičių.

Šiuo metu atsakomybė už prieglobsčio ieškančius asmenis tenka Bendrijos šalims, į kurią tie asmenys pirmiausia atvyksta. Dėl šios priežasties arčiausiai pagrindinių migrantų maršrutų esančios šalys, tokios kaip Italija, Malta ir Graikija, skundžiasi, kad joms tenka per didelė Europos pabėgėlių krizės našta.

Be to, J. C.Junckeris pasiūlys ES iki 2020-ųjų kasmet papildomai perkelti 20 tūkst. prieglobsčio prašančių asmenų, atitinkančių Jungtinių Tautų nustatytus kriterijus, nurodė „The Times“.

Be to, J. C.Junckeris pasiūlys ES iki 2020-ųjų kasmet papildomai perkelti 20 tūkst. prieglobsčio prašančių asmenų, atitinkančių Jungtinių Tautų nustatytus kriterijus, nurodė „The Times“.

Didžiosios Britanijos vidaus reikalų ministerija pareiškė, kad tokie planai yra nepriimtini ir kad pirmenybę reikėtų teikti pastangoms sustabdyti žmonių kontrabandininkus.

„Jungtinė Karalystė didžiuojasi savo istorija, kai suteikdavo prieglobstį tiems, kam jo labiausiai reikia, bet nemanome, kad atsakymas yra privalomoji perkėlimo sistema, – sakė vienas VRM atstovas. – Mes priešinsimės bet kokiems ES Komisijos pasiūlymams įvesti nesavanoriškas kvotas.“

Šis pranešimas buvo paskelbtas po ES gynybos ministrų susitikimo Prancūzijoje, kuriame buvo tariamasi, kaip reaguoti į didėjantį migrantų srautą, kai per pastaruosius pusantrų metų apie 5 tūkst. žmonių žuvo, mėgindami pasiekti Europą, plaukdami sukiužusiais laivais per Viduržemio jūrą iš Šiaurės Afrikos.

„The Times“ nurodė, kad šis klausimas konservatyvių pažiūrų Didžiosios Britanijos premjerui Davidui Cameronui taps „pirmuoju mūšiu“ per antrą kadenciją vyriausybės vadovo poste, kai per praeitą savaitę vykusius parlamento rinkimus 12 proc. balsavusiųjų palaikė euroskeptišką ir prieš imigrantus nusistačiusią Jungtinės Karalystės nepriklausomybės partiją (UKIP).

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Davidas Cameronas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Davidas Cameronas

Spaudžiamas euroskeptiškojo sparno savo Konservatorių partijoje, D.Cameronas pažadėjo sumažinti imigraciją, kad Didžioji Britanija priimtų gyventi ne daugiau negu 100 tūkst. atvykėlių per metus, taip pat iš naujo derėtis dėl šalies narystės ES sąlygų, o vėliau iki 2017 metų pabaigos surengti referendumą, kuriame būtų užduotas klausimas, ar Jungtinė Karalystė turi likti Bendrijos nare.

Savo redakcinėje skiltyje „The Times“ rašo, kad Europos Komisijos planai „kelia tiesioginį pavojų Didžiosios Britanijos narystei Europos Sąjungoje“.

„Davidas Cameronas įsipareigojo surengti referendumą dėl Didžiosios Britanijos narystės Europos Sąjungoje, tačiau to pasiūlymo laikas komiškai nevykęs“, – pridūrė dienraštis.

Prancūzija pritaria

Prancūzija palaiko Europos Sąjungos pasiūlymą tolygiau paskirstyti pabėgėlių antplūdžio naštą Bendrijos šalims, pirmadienį pareiškė vidaus reikalų ministras Bernard'as Cazeneuve'as.

Plane, kurį šią savaitę ketina pristatyti Europos Komisija, raginama įvesti kvotų sistemą, kad sumažėtų našta, tenkanti pietinėms ES šalims, ypač Italijai.

Roma prašo didesnės ES pagalbos dėl tūkstančių imigrantų, pasiekiančių Europą laivais iš Libijos. Raginimai imtis veiksmų suintensyvėjo praeitą mėnesį, kai Viduržemio jūroje sudužus vienam migrantų laivui žuvo apie 800 žmonių.

Roma prašo didesnės ES pagalbos dėl tūkstančių imigrantų, pasiekiančių Europą laivais iš Libijos. Raginimai imtis veiksmų suintensyvėjo praeitą mėnesį, kai Viduržemio jūroje sudužus vienam migrantų laivui žuvo apie 800 žmonių.

„Šis pasiūlymas buvo iš dalies įkvėptas Prancūzijos pateiktų pasiūlymų. Būtų pagrįsta, jeigu apgyvendinamų migrantų skaičiai būtų perskirstomi Europos Sąjungoje“, – B.Cazeneuve'as sakė radijui RTL.

Kvotų sistemą palaiko kai kurios kitos šalys, tiesiogiai nepatenkančios į migrantų antplūdžio frontą, tarp jų Vokietija ir Austrija, bet ji įsigaliotų tik tuomet, jeigu jai pritartų visos 28 ES narės. Toks bendras sutarimas sunkiai pasiekiamas, o Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas pasiūlymą perskirstyti migrantus penktadienį vadino „pamišėlišku sumanymu“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius