Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos Sąjungai pirmininkaujanti Lenkija įspėja Baltarusiją

Europos Sąjungai (ES) pirmininkaujanti Lenkija ketvirtadienį, artėjant ES Rytų Partnerystės viršūnių susitikimui, griežtai įspėjo autoritarinį Baltarusijos vadovą Aliaksandrą Lukašenką.
Aliaksandras Lukašenka
Aliaksandras Lukašenka / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Jūsų santykiai su Europa bus tokie, kokie yra jūsų santykiai su jūsų žmonėmis“, – sakė Lenkijos užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis kreipimęsi į A.Lukašenką, kurį perskaitė kaimyninės Baltarusijos žmogaus teisių gynėjų susirinkime.

„Kol prieš Baltarusijos žmones bus vykdomos represijos, glaudesni santykiai su Europos Sąjunga ir didesnė ekonominė pagalba bus neįmanomi“, – sakė R.Sikorskis.

Europos Sąjungos viršūnių susitikimas Rytų partnerystės klausimais prasidėjo ketvirtadienį pietumis 27 ES valstybių ir vyriausybių vadovams, taip pat jų kolegoms iš Armėnijos, Azerbaidžano, Gruzijos, Moldovos ir Ukrainos.

2009 metais pradėta Rytų partnerystės iniciatyva numato politinio ir ekonominio bendradarbiavimo instrumentus, kuriais siekiama priartinti Bendrijos rytuose ir Kaukaze esančias posovietines valstybes – Armėniją, Azerbaidžaną, Baltarusiją, Gruziją, Ukrainą ir Moldovą prie Europos Sajungos.

Tačiau A.Lukašenka į svečių sąrašą neįtrauktas, nes dėl jo valdžios vykdomų žmogaus teisių pažeidimų ES jis yra nepageidaujamas.

Atsakydamas į šį pažeminimą Minskas nusprendė vietoje savo užsienio reikalų ministro, kuris buvo pakviestas vietoje A.Lukašenkos, į renginį siųsti tik ambasadorių Varšuvoje.

Tokiam Minsko žingsniui įtakos galėjo turėti ir ES lyderių sprendimas dviejų dienų susitikimo užkulisiuose susitikti su opozicijos atstovais, be to, tikėtina, kad Baltarusija neišvengs kritikos baigiamajame susirinkusiųjų pareiškime.

Susitikimo nuotaiką gali aptemdyti ir įvykiai Ukrainoje, kur vyksta buvusios premjerės ir aršios Ukrainos prezidento Viktoro Janukovyčiaus priešininkės Julijos Tymošenko teismas.

Byla dėl įtariamo J.Tymošenko piktnaudžiavimo valdžia supriešino ES su dabartine Kijevo vyriausybe, tebesitęsiant braškančioms deryboms dėl Ukrainos pirmųjų žingsnių į narystę Bendrijoje, kuri spaudė Kijevą paleisti šią opozicijos lyderę.

Varšuvos viršūnių susitikimo, kuriame dalyvaus ir V.Janukovyčius, išvakarėse, ES pasmerkė Ukrainos prokurorus už tai, kad šie pareikalavo J.Tymošenko skirti septynerių metų laisvės atėmimo bausmę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius