Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos Sąjungos lyderių smūgis Kinijai – nė vienas jų nežada apsilankyti kariniame parade

Kinijos planuojamas didžiulis karinis paradas, kuriuo bus pažymėtos pergalės prieš imperialistinę Japoniją Antrajame pasauliniame kare metinės, kelia nepasitenkinimą, penktadienį pareiškė Europos Sąjungos ambasadorius Pekine ir pridūrė, jog „mažai tikėtina“, kad tame parade dalyvaus Bendrijos svarbiausių institucijų lyderiai.
V. Putinas ir Kinijos prezidentas  Xi Jinpingas.Karinis paradas Maskvos Raudonojoje aikštėje 2015 m. gegužės 09 d.
V. Putinas ir Kinijos prezidentas Xi Jinpingas.Karinis paradas Maskvos Raudonojoje aikštėje 2015 m. gegužės 09 d. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Rugsėjį vyksiantis paradas bus skirtas Kinijos liaudies pasipriešinimo karo prieš Japonijos agresiją ir Pasaulinio antifašistinio karo, kaip Pekinas vadina tą pasaulinį konfliktą, 70-osioms metinėms.

Komunistų vadovaujamos šalies ryšiai su Tokiju pastaraisiais metais pašlijo, o Pekinas agresyviai reiškia savo teises į ginčijamas salas Rytų Kinijos jūroje, taip pat kaltina Japoniją nesugebant visiškai pripažinti savo žiaurumų, įvykdytų karo metais.

„Žinant padėtį regione, visoje Rytų Azijoje, kuri yra negu pokario Europoje ir mūsų dienų Europoje, manome, kad tai būtų gera proga pasiųsti susitaikymo žinią“, – ES ambasadorius Hansas Dietmaras Schweisgutas sakė žurnalistams.

Pasak jo, kai kurie Europos lyderiai buvo pakviesti dalyvauti iškilmėse Pekine, bet kol kas „jokių arba beveik jokių sprendimų nebuvo priimta“.

„Negaliu kalbėti už kitus, bet manau, kad mažai tikėtina, jog aukščiausi Europos ES institucijų lyderiai dalyvaus“, – pridūrė diplomatas.

Kinijos gynybos ministerija patvirtino, kad Rusijos kariai dalyvaus rugsėjo 3 dieną vyksiančiame parade. Tas renginys vyks kitą dieną po Japonijos pajėgų oficialios kapituliacijos metinių, paskelbtų valstybine švente.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, kurio santykiai su Vakarų šalimis smarkiai pašlijo dėl krizės Ukrainoje, sakė vyksiantis į paradą Pekine.

Į Pekiną taip pat buvo pakviesti kiti „atitinkamų šalių“ lyderiai, bet Pekinas kol kas nepateikė konkrečių detalių.

Japonijos žiniasklaida prognozuoja, kad nacionalistinių pažiūrų premjeras Shinzo Abe į Kiniją tikriausiai nevyks.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius