-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos Žmogaus Teisių Teismas svarsto, ar leisti paralyžiuotam prancūzui mirti

Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) trečiadienį pradėjo svarstyti argumentus dėl to, ar vegetacinės būklės vyrui reikėtų atjungti gyvybę palaikančius aparatus – byloje, kuri suskaldė to vyro šeimą ir išprovokavo Prancūzijoje karštus debatus dėl eutanazijos.
Vincento Lambert sūnėnas Francois Lambert ir žmona Rachel Lambert
Vincento Lambert sūnėnas Francois Lambert ir žmona Rachel Lambert / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

38 metų Vincent'as Lambert'as, kuriam per avariją 2008 metais buvo smarkiai pažeistos smegenys ir kuris nebevaldo nei kojų, nei rankų, jau daug mėnesių yra atsidūręs teisinio ginčo dėl jo teisės mirti centre.

Po kovų Prancūzijos teismuose jo šeima viliasi, kad Europos įstatymai nušvies klausimą dėl to, ar jo gyvybė turėtų būti palaikoma.

Teisinė drama prasidėjo 2014 metų sausį, kai V.Lambert'o gydytojai, kuriuos rėmė jo žmona ir šeši iš aštuonių jo brolių bei seserų, nusprendė nutraukti jo gyvybę palaikantį intraveninį maitinimą pagal 2005 metų pasyviosios eutanazijos įstatymą Prancūzijoje, kuriuo leidžiama nesuteikti gyvybę palaikančio gydymo.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Europos žmogaus teisių teismas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Europos žmogaus teisių teismas

V.Lambert'o 33 metų žmona Rachel, kuri, kaip ir jis, yra psichiatrijos srities slaugytoja, sakė, jog jis niekada nebūtų norėjęs, kad jo gyvybė būtų palaikoma dirbtinai. Tuo tarpu gydytojai sakė, kad šis pacientas kenčia.

Tačiau itin religingi, katalikų tikėjimą išpažįstantys V.Lambert'o tėvai, netikras brolis ir sesuo laimėjo skubų teismo sprendimą sustabdyti šį planą.

Itin religingi, katalikų tikėjimą išpažįstantys V.Lambert'o tėvai, netikras brolis ir sesuo laimėjo skubų teismo sprendimą sustabdyti šį planą.

Prancūzijos aukščiausios instancijos administracinis teismas – Valstybės Taryba – nurodė trims gydytojams parengti ataskaitą dėl V.Lambert'o būklės ir birželio mėnesį nusprendė, jog sprendimas nebepalaikyti vyro, kuriam pasveikti nėra vilčių, gyvybės yra teisėtas.

Tuomet V.Lambert'o tėvai kreipėsi į Strasbūre įsikūrusį EŽTT, kuris nurodė Prancūzijai palaikyti V.Lambert'o gyvybę, kol bus sprendžiama, ar Valstybės Tarybos sprendimas atitinka Europos žmogaus teisių konvenciją.

„Neleisti Vincent'ui Lambert'ui išeiti būtų pagarbos trūkumas“, – antradienį sakė buvęs tos ligoninės, kurioje jis yra laikomas, gydytojas Ericas Kariger (Erikas Karižė).

V.Lambert'o žmona anksčiau AFP sakė, kad jos vyras „niekada nebūtų norėjęs būti laikomas tokios būklės“.

„Dirbtinis jo gyvybės palaikymas – tai nepakeliama palyginti su tuo žmogumi, koks jis buvo“, – sakė ji.

Nori „sustabdyti šią beprotybę“

Tačiau jo tėvams gydymo nutraukimas prilygtų eutanazijai.

V.Lambert'o tėvų advokatas Jeanas Paillot įrodinėja, kad paciento būklė „pagerėtų, jei juo būtų geriau rūpinamasi“.

„Viliuosi, kad EŽTT galės sustabdyti šią beprotybę. Vincent'as nėra priartėjęs prie gyvenimo pabaigos, jis yra neįgalus“, – antradienį vakare atvykusi į Strasbūrą sakė jo motina Viviane Lambert

„Jie bando priversti mus sakyti, kad mes nenorime jo paleisti, bet kalba visai ne apie tai, mes nenorime, kad jis būtų numarintas“, – sakė motina, kuri tvirtina, kad jos tikėjimas neturi nieko bendra su jos pastangomis išsaugoti sūnaus gyvybę.

V.Lambert'o tėvų advokatas Jeanas Paillot įrodinėja, kad paciento būklė „pagerėtų, jei juo būtų geriau rūpinamasi“.

Strasbūre jis tvirtins, kad intraveninio maitinimo nutraukimas būtų „nehumaniškas ir žeminantis“ V.Lambert'o teisės gyventi pažeidimas.

Kursto aistras valstybėje

Tikimasi, kad EŽTT sprendimą šioje byloje – vienoje iš kelių, kurios kursto eutanazijos šalininkų ir priešininkų aistras, – priims per du mėnesius.

Eutanazija Prancūzijoje yra nelegali, bet šalies vadovas Francois Hollande'as per 2012 metų prezidento rinkimų kampaniją pažadėjo studijuoti šį klausimą.

Gruodžio mėnesį parlamentarai pateikė pasiūlymus dėl įstatymo projekto, pagal kurį gydytojams būtų leidžiama sukelti nepagydomai sergantiems ligoniams gilų miegą, kol jie mirs.

Kritikai tai pasmerkė kaip eutanazijos vaizdavimą slopinimu, o eutanazijos šalininkai nusivylė tuo, kad pasiūlyme nekalbama apie pagalbą nusižudyti – praktiką, kai gydytojui leidžiama aprūpinti pacientą visomis būtinomis mirtinomis medžiagomis jo gyvybei nutraukti, bet leidžia pačiam pacientui atlikti galutinį veiksmą.

Parlamentarai klausimą turi svarstyti šį mėnesį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius