Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

Europos žydai į Izraelį bėga nuo Rusijos agresijos, o ne nuo islamistų grėsmės

Per pirmuosius tris 2015 m. mėnesius Europą paliko ir į Izraelį atvyko 41 proc. daugiau žydų nei praėjusiais metais per tą patį laikotarpį. Dauguma jų bėga nuo Rusijos agresijos, rašo „Haaretz“.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Žydų agentūros paskelbti skaičiai iš pirmo žvilgsnio atrodo įrodantys, jog žydai išgirdo premjero Benjamino Netanyahu raginimus imigruoti į Izraelį po to, kai žydai tapo teroro aktų aukomis Prancūzijoje, Belgijoje, Danijoje, o antisemitinių incidentų skaičius auga. 

Tačiau „Haaretz“ pažymi, kad pagrindinė imigracijos priežastis – ne islamistų teroro pavojus, o Rusijos agresija.

Žydų imigracija iš šalies, kurioje yra didžiausia jų bendruomenė Europoje, pakito labai nedaug, nors jie tarsi turėjo labiausiai sureaguoti į islamistų keliamą pavojų.

Per pirmuosius tris šių metų mėnesius iš Prancūzijos į Izraelį išvyko 1 413 žydų, praėjusiais metais tuo pačiu metu – 1 271. Tai vargiai galima pavadinti antplūdžiu, o 11 proc. padidėjimas – įprastas augimas, kuris stebimas jau ketverius metus. Žydų agentūra šį padidėjimą aiškina stagnuojančia ekonomika ir didesniais mokesčiais, kai prezidentu tapo socialistas François Hollande'as.

Kitas imigrantų iš kitos didelės bendruomenės Europoje skaičius buvo žymiai didesnis – iš Didžiosios Britanijos į Izraelį emigravo 43 procentais daugiau žydų. Tačiau realūs skaičiai statistiškai yra mažai reikšmingi – per tris mėnesius buvo tik 166 imigrantai.

Didžioji dalis iš 6 499 imigrantų, kurie nuo sausio iki kovo atvyko į Izraelį, buvo iš dviejų valstybių, kur žydai niekada nebuvo musulmonų taikiniais. Daugiausiai – 1 971 imigrantas – atvyko iš Ukrainos. Tai – daugiau nei tris kartus daugiau nei 2014 m. pirmąjį ketvirtį.

Rusijos žydų emigracija į Izraelį padidėjo beveik 50 proc. – nuo 1 016 iki 1 515.

Dauguma šių žydų – pabėgėliai nuo karo, kurį vykdo prorusiški separatistai, remiami reguliariosios Rusijos kariuomenės. Dėl karo Ukrainoje kilo ir finansų krizė, kuri taip pat paskatino emigruoti.

Rusijos ekonomiką nustekeno smukusios naftos kainos ir ekonominės sankcijos už Krymo aneksiją ir karą Ukrainoje. Rusijos žydų emigracija į Izraelį padidėjo beveik 50 proc. – nuo 1 016 iki 1 515. Tuo tarpu iš JAV, kur gyvena daugiausiai žydų, į Izraelį išvyko tik 478 – 7 procentais mažiau nei 2014-aisiais.

„Haaretz“ pažymi, kad visgi tik trijų mėnesių statistika yra nepakankama, kad būtų galima daryti toli siekiančias išvadas. Be to, dažnai vakariečiams, kurie apsisprendžia emigruoti, dar prireikia mėnesių – o gal ir metų – įgyvendinti savo planus. Galiausiai, pirmasis metų ketvirtis yra prastas rodiklis – emigracija iš Vakarų valstybių dažnai yra intensyvesnė vasaros mėnesiais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius