Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Eurovizijos“ nugalėtojas nesaliutavo lyg nacis: melagiena gimė iš vieno kadro

„Eurovizijos“ finalo, nors jis vyko praėjusį savaitgalį, atgarsiai aidi iki šiol. Socialiniuose tinkluose dalijamasi vaizdu, kaip konkurse laimėjusios ukrainiečių grupės „Kalush Orchestra“ lyderis saliutuoja nacių stiliumi. Tai – klaidingas įspūdis, mat rodomas vienas kadras, kuriame viršun iškėlęs ranką dainininkas įamžintas šonu. Žiūrint kitu kampu matyti, kad jis tiesiog mojuoja aukštai pakelta ranka.
„Kalush Orchestra“
„Kalush Orchestra“ / „Scanpix“ nuotr.

Dešinę ranką aukštyn iškėlusio Oleho Psiuko nuotrauka socialiniuose tinkluose ir prorusiškoje žiniasklaidoje ėmė plisti praėjus kelioms dienoms po šeštadienio vakarą vykusio finalo.

Jis įamžintas kartu su veidą visuomet slepiančiu „Kalush Orkestra“ nariu MC KylymMen (MC Kilimų žmogus), paliekantys „Eurovizijos“ sceną po apdovanojimo.

Pastarasis nešasi Ukrainos vėliavą, tuo metu O.Psiukas eina dešinę ranką laikydamas iškeltą aukštyn.

Atlikėjų fotografiją ir trumpus vaizdo įrašus, kuriuose užfiksuota ši akimirka, lygi įvairūs komentarai skirtingomis kalbomis, pavyzdžiui, „Eurovizijos“ nugalėtojai, „Kalush Orchestra“, buvo pagauti kamera atliekantys tai, kas atrodo nacių pasisveikinimas“.

Vienas „Twitter“ vartotojas ironizavo: „Džiaugiuosi nežiūrėjęs „Eurovizijos“, kai laimėtojai gali išsisukti taip. Jis nerodė į kažką ant aukštos lentynos, ar ne?“.

Kitas atkreipė dėmesį, kad „Izraeliui leidžiama varžytis, nepaisant Palestinos okupacijos, kai Rusijai draudžiama dėl Ukrainos užpuolimo“. „Plojimai ir nacių sveikinimai“, – apibendrino jis.

Taip pat skaitykite: Įdomiausi faktai apie „Kalush Orchestra“: nuo mamos Stefanios iki savanorystės

„Juokingiausią ir labiausiai politizuotą žemyno muzikos renginį „Euroviziją 2022“ laimėjo Ukrainos grupė „Kalush“. Pažiūrėkite, kaip jie pasisveikino ant scenos. Propagandos veiksmas!“ – pakomentuota vienoje „Facebook“ paskyroje.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Iš šio kadro internautai padarė išvadą, esą Olehas Psiukas saliutuoja nacių stiliumi
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Iš šio kadro internautai padarė išvadą, esą Olehas Psiukas saliutuoja nacių stiliumi

Greta pridėtame vaizdo įraše prie tokio paties kadro su O.Psiuku iškelta ranka rašoma: „Skambus nacių pasveikinimas iš ukrainiečių grupės „Kalush“.

Bet šios interpretacijos nėra teisingos. Kitame tos pačios scenos įraše, kuriame atlikėjai nufilmuoti labiau iš priekio, aiškiai matyti (ties 0:09 žyma), kad O.Psiukas tiesiog mojuoja žiūrovams.

Jo ranka per alkūnę sulenkta, o pirštai laikomi laisvai ir išskėsti. Nacių arba Hitlerio pasisveikinimas buvo atliekamas dešinę ranką kuo labiau ištiesus priekin ir pakėlus 45 laipsnių kampu.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Šiame kadre matyti, kad Olehas Psiukas tiesiog mojavo žiūrovams
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Šiame kadre matyti, kad Olehas Psiukas tiesiog mojavo žiūrovams

Pirštai turėjo būti ištiesti ir greta vienas kito, o plaštaka – tiesi, kad su visa ranka sudarytų vieną liniją.

Taip pat skaitykite: Lietuvių perdainuotai „Stefania“ - didžiulis dėmesys: dėkojo ir „Kalush Orchestra“

Naujienų agentūra „Reuters“ sudėjo abu kadrus greta, kad palyginti būtų lengviau.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius