-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Fatimoje viešintis popiežius aukojo masines mišias po atviru dangumi

Popiežius Benediktas XVI ketvirtadienį aukojo mišias po atviru dangumi Portugalijoje esančioje Fatimos Marijos šventovėje, kuriose dalyvauja šimtai tūkstančių piligrimų iš viso pasaulio.
Popiežius Portugalijoje
Popiežius Portugalijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Didžiulėje tos šventovės aikštė, kurioje gali tilpti 300 tūkst. žmonių, buvo sausakimša, o šių mišių organizatoriai sakė, kad į tą ceremoniją galis susirinkti pusė milijono tikinčiųjų.

Toks gausus dalyvavimas įrodo, jog daugelis tikinčiųjų nenusigręžė nuo Katalikų Bažnyčios, kurią pastaruoju metu krėtė skandalai dėl dvasininkų vykdytų vaikų seksualinio išnaudojimo atvejų.

Popiežius atrodė sujaudintas minios palaikymo, sakydamas tikintiesiems, jog „didelė viltis, kuri dega mano paties širdyje, aiškiai juntama čia, Fatimoje“.

„Atvykau į Fatimą melstis, vienybėje su Marija ir tokia daugybe piligrimų, už mūsų žmogiškąją šeimą, veikiamą įvairiausių ligų ir kentėjimų“, – Benediktas XVI sakė savo homilijoje.

Anksčiau pontifikas palaimino ir pabučiavo du suvystytus kūdikius, kurie jam buvo paduoti per atvirą papamobilio langą. Minia entuziastingai sveikino Šventąjį tėvą, kai jis apsuko ratą aplink Fatimos šventovės aikštę prieš dvi valandas trukusias mišias, kurios buvo aukojamos minint Švč.Mergelės Marijos apsireiškimų trims piemenėliams 93–ąsias metines.

Fatimos šventovė, kuri buvo įkurta po tų 1917 metų įvykių, tapo viena iš gausiausiai krikščionių piligrimų lankomų vietų.

Portugalijos vyskupų konferencijos atstovas Manuelis Morujao sakė, jog tiek daug maldininkų susirinko dėl kelių priežasčių, tačiau labiausiai dėl „fakto, kad popiežiui primetamas įvaizdis yra neteisingas“.

„Manau, krikščionys norėjo pasiųsti žinią ir pasakyti, kad popiežius, ypač šis, yra labai mylimas, pasakyti, jog drovumas nėra trūkumas, o dalis charakterio“, – aiškino jis.

Į Fatimą atvykę piligrimai, kurių daugelis praeitą naktį praleido po atviru dangumi, plūdo į Fatimos Marijos šventovės aikštę dalyvauti mišiose, kurias Šventasis Tėvas aukoja vienoje iš labiausiai krikščionių gerbiamų vietų.

Tikintieji netgi užsilipo ant šventųjų statulų, kad geriau matytų, o tėvai mažamečius vaikus laikė užsikėlę ant pečių. Tuo tarpu policija ir rudas uniformas vilkintys skautai reguliavo į šventovės aikštę plūstantį žmonių srautą.

Choras sugiedojo „Sveiki atvykę į Portugaliją, Šventasis Tėve“, kai 83 metų pontifikas įvažiavo į aikštę neperšaunamu stiklu uždengtu papamobiliu. Žmonės jam plojo ir mojavo baltomis nosinaitėmis.

Prieš popiežiaus atvykimą grupė jaunuolių iš Ispanijos susirinko prie altoriaus, ant kurio Benediktas XVI turėjo aukoti mišias, giedodami religines giesmes, mušdami tamburinus ir šokdami.

„Atvykome palaikyti popiežiaus, kad jis kad ir kur keliaudamas jaustų jaunimo dalyvavimą“, – sakė 20–metis informatikos studentas Juanas Moreno, atvykęs į Fatimą su 87 studentų grupė iš Madrido ir naktį praleidęs autobuse.

Visuomenei, kurią sudaro daugiausiai katalikai ir kurios kultūra yra aiškiai paženklinta krikščionybės, tiesos paieškos nutolus nuo Kristaus tampa dramatiškosPopiežius į Fatimą atskrido sraigtasparniu iš Lisabonos, kur jis pasakė kalbą susirinkusiems 1 500 menininkų, mokslininkų ir intelektualų. Šventasis Tėvas toje kalboje pabrėžė, kad Portugalijos visuomenė išgyvena „neramų laikotarpį“.

„Visuomenei, kurią sudaro daugiausiai katalikai ir kurios kultūra yra aiškiai paženklinta krikščionybės, tiesos paieškos nutolus nuo Kristaus tampa dramatiškos“, – sakė jis.

Pontifikas taip pat pusę valandos kalbėjosi su Portugalijos premjeru Jose Socratesu, aktyviai pasisakančiu už gėjų santuokas leidžiantį įstatymą, kurį neseniai priėmė šalies parlamentas ir kurį kitą savaitę turėtų pasirašyti prezidentas.

Benediktas XVI nuo šio vizito pradžios tiesiogiai nekalbėjo apie kunigų pedofilijos skandalą, į kurį Portugalijos Katalikų Bažnyčia nėra įsivėlusi.

Pakeliui į Portugaliją pontifikas pabrėžė, jog didžiausios Bažnyčios problemos kyla nė dėl priešų, bet dėl „pačios Bažnyčios nuodėmės“. Jis pridūrė, kad nuo dvasininkų vykdyto seksualinio išnaudojimo nukentėję asmenys turi sulaukti teisingumo.

Tie komentarai buvo aiškus kontrastas ankstesniems Vatikano mėginimams suversti kaltę dėl Bažnyčią ištikusios krizės sensacijų besivaikančiai žiniasklaidai.

Benediktas XVI – jau trečiasis Fatimos šventovę aplankęs popiežius. Jo pirmtakas Jonas Paulius II, kuris teigė, kad Fatimos Dievo Motina išgelbėjo jį nuo mirties per pasikėsinimą Romoje 1981 metais, Fatimoje lankėsi tris kartus. Popiežius Paulius VI toje šventovėje pabuvojo 1967 metais.

Fatimos apsireiškimai įvyko tuo metu, kai Portugalijoje po monarchijos nuvertimo 1910 metais šalį užliejo agresyvaus antiklerikalizmo banga.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius