-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Filadelfijoje – Billo Clintono odė žmonai Hillary

Jų istorijai buvo skirta milijonai žodžių, begalė filmuotos medžiagos ir didžiulės šūsnys komentarų. Ji buvo narstoma, ginama ir smerkiama prie stalų virtuvėse ir per kabelines televizijas, bulvariniuose leidiniuose ir klasėse.
Billas Clintonas demokratų partijos suvažiavime Filadelfijoje
Billas Clintonas demokratų partijos suvažiavime Filadelfijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tačiau antradienio vakarą, stebint milijonams žiūrovų ir esant kaip niekad dideliems politiniams statymams, Billas Clintonas stengėsi viską sudėlioti į savo vietas ir paremti žmoną – naujai iškeptą Demokratų partijos kandidatę į JAV prezidentus Hillary Clinton.

„1971 metų pavasarį sutikau merginą“, – pradėjo jis.

Buvusio prezidento 10-oji kalba Demokratų partijos suvažiavimui buvo pati asmeniškiausia – 42 minutes trukę prisiminimai apie piršlybas ir Helovyno vakarėlius, tėvų mirtį ir kino maratonus.

Buvo praleistos galbūt blogiausios jų akimirkos: Monicos Lewinsky skandalas, prezidento apkalta ir vėlesnės teisinės kovos.

Vietoje to B.Clintonas vaizdavo save keleiviu žmonos gyvenime, performuluodamas didelės jų dešimtmečių politikos srityje dalies istoriją.

Tikslas buvo pavaizduoti H.Clinton – galbūt garsiausią politikę moterį pasaulyje, kuri vis dėlto, kaip tvirtina jos padėjėjai, tebėra nepažįstama, – kaip artimą rinkėjams.

B.Clintonas nė karto nepaminėjo Respublikonų partijos kandidato D.Trumpo vardo, o respublikonų atakas prieš H.Clinton atmetė kaip „išgalvotas“.

Sutuoktinis vaizdavo ją kaip liberalią svarbiausią savo pačios istorijos veikėją, kovojusią už švietimo reformą, sveikatos apsaugą, pilietines teises, neįgaliuosius, pareigūnus, kurie pirmieji reagavo į 2001 metų rugsėjo 11-osios atakas, ir ekonomiškai nusmukusius kaimiškus rajonus.

„Po šimts, ji yra geriausias pokyčių šauklė, kokią esu sutikęs per savo gyvenimą, – sakė jis. – Ši moteris niekada nebus susitaikiusi su esama padėtimi bet kokioje srityje. Ji visada norės stumti kamuolį į priekį. Ji tiesiog tokia yra.“.

Jis nė karto nepaminėjo Respublikonų partijos kandidato Donaldo Trumpo vardo, o respublikonų atakas prieš H.Clinton atmetė kaip „išgalvotas“. Jis vietoje to sutelkė dėmesį į žmonos pasiekimus ir į tai, kaip ji jį paveikė.

„Gyvenau ilgą, kupiną, palaimintą gyvenimą. Jis išties įgavo atspirtį, kai 1971 metų pavasarį susipažinau su ta mergina ir ją įsimylėjau“, – sakė jis.

Tačiau ne tik H.Clinton antradienį – tapusi pirmąja didžiųjų JAV partijų kandidate moterimi – padarė didžiausią plyšį „stiklinėse lubose“. Jeigu ji laimės rinkimus, jos vyras taps vieninteliu per visą Amerikos istoriją pirmuoju šalies ponu.

Šis potencialus naujas titulas galbūt yra keisčiausias jo politinės karjeros posūkis. Po sveikatos problemų ir politinių klaidų „sugrįžtantis vaikis“ („Comeback Kid“) – taip jis buvo vadinamas per savo pirmąją prezidentinę kampaniją – galėtų dar vienam kartui sugrįžti į Vašingtoną.

2012 metais jis suteikė labai svarią paramą prezidentui Barackui Obamai, įaudrindamas auditoriją kaip partijos „vyriausiasis aiškintojas“.

2012 metais Billas Clintonas suteikė labai svarią paramą prezidentui Barackui Obamai, įaudrindamas auditoriją kaip partijos „vyriausiasis aiškintojas“.

Bet dabar kalba buvo kitokia, sako H.Clinton kampanijos vadovas Johnas Podesta.

„Tai asmeniškiau. Labiau apie ją, – sakė J.Podesta, kuris prisiminė, kaip važiavo į 2004 metų suvažiavimo vietą su B.Clintonu.

Tačiau niekas neabejoja, kad B.Clintonas vis dar nori būti veiksmo centre.

Nors padėjėjai sakė, kad jis negautų posto vyriausybėje ar vietos vadinamajame Situacijų kambaryje, jei jo žmona laimėtų prezidento rinkimus, H.Clinton yra aiškiai pasakiusi, kad artimiausias jos patarėjas ir toliau bus susijęs su jos administracija, ir tikriausiai vaidins kokį nors vaidmenį tvarkant šalies ekonomiką.

Jie yra paketas „du už vieną“, kaip sakė B.Clintonas per savo pirmąją prezidentinę kampaniją.

Tačiau antradienio vakarą jis užsiminė – labai nežymiai, – kad H.Clinton galbūt pagaliau gauna savąją suderėtą dalį.

„Vedžiau savo geriausią draugę, – sakė jis. – Ir tikrai tikėjausi, kad dėl savo sprendimo pasirinkti mane ir nepaisyti mano paties patarimo siekti savo pačios karjeros ji niekada nesigailės.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius