-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Filipinų lyderio pasisakymai kelia sumaištį dėl šalies užsienio politikos

Filipinų lyderio Rodrigo Duterte sukrečiantis pareiškimas apie „atsisveikinimą“ su JAV sukėlė sąmyšį dėl šalies užsienio politikos. Vašingtonas nurodė, jog yra sutrikęs, kai kuriems aukščiausiems R.Duterte patarėjams tvirtinant, kad oficiali Manilos politika nepasikeitė.
Rodrigo Duterte
Rodrigo Duterte / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Karingo būdo Filipinų lyderis nepraleidžia progos užsipulti ar necenzūriniais žodžiais išplūsti Jungtinių Valstijų.

Tačiau pastarieji R.Duterte pasisakymai per valstybinį vizitą Pekine yra rimčiausias signalas, kad jis pasirengęs sugriauti 70 metų gyvuojantį aljansą su JAV dėl glaudesnių santykių su Kinija ir Rusija.

„Skelbiu apie savo atsiskyrimą nuo Jungtinių Valstijų“, – sakė R.Duterte ketvirtadienį ir padarė pauzę, kad pasimėgautų šimtų jo pasiklausyti susirinkusių Kinijos verslininkų plojimais.

„Persiorientavau į jūsų ideologinį kursą ir galbūt taip pat vyksiu į Rusiją derybų su prezidentu Vladimiru Putinu, kuriam pasakysiu, kad esame trys prieš pasaulį: Kinija, Filipinai ir Rusija. Tai vienintelis kelias“, – sakė jis.

Iki birželio 30-osios, kai R.Duterte perėmė šalies vairą, Filipinai buvo vieni svarbiausių ir ištikimiausių JAV sąjungininkų Azijoje.

JAV prezidentas Barackas Obama pastaruosius aštuonerius metus skyrė ypatingą dėmesį Azijos regionui.

Prezidentas Barackas Obama pastaruosius aštuonerius metus skyrė ypatingą dėmesį šiam regionui, o „pasisukimas į Aziją“ tapo jo užsienio politikos kertiniu akmeniu.

Nors Filipinai varginami korupcijos ir krečiami neramumų, ši valstybė tapo demokratijos bastionu Pietryčių Azijoje nuo tada, kai 1986-aisiais atsikratė Ferdinando Marcoso diktatūros.

Tačiau R.Duterte, vadinantis save socialistu ir palaikantis glaudžius ryšius su komunistų sukilėliais, aiškiai parodė, kad jam labai nepatinka Jungtinės Valstijos.

Jis yra ne kartą pavadinęs B.Obamą „kalės vaiku“ ir pasiuntęs jį „velniop“. R.Duterte taip pat ragino filipiniečius prisiminti nusikaltimus, kuriuos vykdė amerikiečiai, kai Filipinai 1898-1946 metais buvo JAV kolonija.

Pamiršęs apie tūkstančius amerikiečių, kurie paaukojo gyvybes už tai, kad Filipinai Antrojo pasaulinio karo metais būtų išvaduoti nuo Japonijos, taip pat šimtų milijonų dolerių pagalbą, kurią Filipinai gavo iš JAV, R.Duterte tvirtino, kad Amerika nepadarė nieko jo šalies labui.

Jis paskelbė, kad Filipinai stabdo bendrą šalių patruliavimą Pietų Kinijos jūroje, taip pat neberengs bendrų pratybų.

Sąmyšis, nerimas

R.Duterte tirados kelia sumaištį Vašingtone. Amerikiečių pareigūnai nekart yra sakę, kad Filipinų vyriausybė nesiėmė jokių žingsnių paversti prezidento žodžius oficialia politika.

„Noriu tik pasakyti, kad mums, suprantama, žinoma jo retorika“, – sakė Valstybės departamento atstovas spaudai Johnas Kirby ketvirtadienį.

„Ir mes tebemanome, kad ji visiškai nesuprantama, turint galvoje labai artimus mūsų ryšius su Filipinų žmonėmis, taip pat tos šalies vyriausybe – įvairiais lygiais, ne tik saugumo požiūriu“, – sakė jis.

Pasak J.Kirby, JAV vyriausybė sieks oficialaus Manilos paaiškinimo dėl prezidento komentarų apie „atsiskyrimą“.

„Mums neaišku, ką konkrečiai tai reiškia su visais iš to plaukiančiais padariniais“, – sakė jis.

Jau tapo įprasta, kad po R.Duterte žodinių atakų prieš JAV prezidento patarėjai ar vyriausybės ministrai stengiasi sumenkinti jų svarbą, juos patikslinti ar pateikti kitokią tų komentarų interpretaciją.

J.Kirby užsiminė, kad Azijos šalių vyriausybės vis labiau nerimauja dėl R.Duterte, kuris griežtai kritikuojamas Vakaruose dėl savo karo su nusikalstamumu, kurio aukomis jau tapo tūkstančiai žmonių.

„Tokia retorika glumina ne tik Jungtines Valstijas. Daug mūsų draugų ir partnerių tame regione mums sakė, jog yra taip pat sutrikę ir nežino, kur tai nuves“, – sakė jis.

Jau tapo įprasta, kad po R.Duterte žodinių atakų prieš JAV, jo šokiruojančių pasisakymų karo su nusikalstamumų ar kitais opiais klausimais prezidento patarėjai ar vyriausybės ministrai stengiasi sumenkinti jų svarbą, juos patikslinti ar pateikti kitokią tų komentarų interpretaciją.

Praėjus kelioms valandoms po R.Duterte kalbos Pekine jo vyriausybės finansų ir ekonomikos planavimo sekretoriai paskelbė bendrą pareiškimą, kuriame tvirtinama, kad Filipinai nenutrauks ryšių su Vakarų šalimis.

„Toliau palaikysime santykius su Vakarais, bet norime glaudesnės integracijos su savo kaimynais“, – rašoma pareiškime.

Prekybos sekretorius Ramonas Lopezas taip pat tvirtino, kad Filipinai nenutrauks ryšių su Jungtinėmis Valstijomis.

„Manau, tai geriau paaiškins aplink prezidentą esantys žmonės“, – sakė jis.

„Tačiau man aišku, kad mes iš esmės toliau darysime tai, ką darėme, tiesiog nutraukiama priklausomybė nuo tų šalių“, – pridūrė prekybos sekretorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius