Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Filipinuose islamistai kovotojai paleido pusmetį įkaitais laikytą vokiečių porą

Vokiečių pora, pagrobta Filipinuose islamistų kovotojų, šeštadienį buvo perduota Vokietijos ambasadai po šešis mėnesius trukusios kankynės, per kurią jiems nuolat grasindavo nupjauti galvas, o Manila susidūrė su saugumo grėsme, kurią manė jau įveikusi.
Įkaitais paimti vokiečiai Stefanas Okonekas ir Henrike Dielen
Įkaitais paimti vokiečiai Stefanas Okonekas ir Henrike Dielen / Youtube.com stopkadras

Pasak pareigūnų, privatus lėktuvas paryčiais išskraidino į Manilą 74 metų Stefaną Okoneką ir 55 metų jo partnerę Henrike Dielen iš pietinio Samboangos uostamiesčio, kai grupuotės „Abu Sayyaf“ kovotojai paleido juos penktadienio vakarą.

„Kai nelaisvėje laikyti du Vokietijos piliečiai paleisti, mūsų saugumo pajėgos toliau stengsis pažaboti nusikalstamumo bangą, sukeltą banditiškų elementų“, – sakoma Filipinų prezidento Benigno Aquino atstovas Herminio Colomos pranešime.

Paleisti įkaitai buvo perduoti Vokietijos ambasadai Maniloje, pranešė Filipinų kariškiai.

Prašė išpirkos

„Abu Sayyaf“ paleido šią porą penktadienį, pasibaigus terminui, iki kurio kovotojai reikalavo, kad Vokietijos vyriausybė sumokėtų 5,6 mln. JAV dolerių (15,1 mln. litų) išpirką ir pasitrauktų iš JAV vadovaujamos koalicijos, atakuojančios iš oro džihadistus Sirijoje bei Irake.

Filipinų tarnybos nurodė, kad minimi įkaitai buvo pagrobti jūroje balandžio 25 dieną, kai plaukė burine jachta netoli Filipinų vakarinės Palavano salos.

Kol jie buvo laikomi nelaisvėje – kaip manoma, daugiausiai atokioje pietinėje Cholo saloje – pagrobėjai per žiniasklaidą ir socialinius tinklus dažnai grasindavo nužudyti įkaitus bei reikalavo išpirkos iš Berlyno.

Youtube.com stopkadras/Įkaitais paimti vokiečiai Stefanas Okonekas ir Henrike Dielen
Youtube.com stopkadras/Įkaitais paimti vokiečiai Stefanas Okonekas ir Henrike Dielen

Jie priversdavo porą melsti išgelbėti jų gyvybes per pokalbius telefonu su vietos radijo stotimi, taip pat internete paskelbtuose vaizdo įrašuose.

Viename jų S.Okonekas rodytas stovintis duobėje, kuri, kaip jis sakė, turėjo tapti jo kapu. Kitame įraše šis vyras šaukė iš skausmo, kai pagrobėjai kelis kartus trenkė jam per galvą.

Ištikimi „Islamo valstybei“

„Abu Sayyaf“, kurią JAV ir Filipinai laiko teroristine organizacija, yra menkai organizuotas judėjimas, turintis kelis šimtus kovotojų ir įkurtas praėjusio amžiaus 10-ajame dešimtmetyje islamo pamokslininko Abdurajako Janjalani, Afganistano karo veterano.

Šios grupuotės įkūrimą finansavo tarptautinio teroristų tinklo „al Qaeda“ velionio lyderio Osama bin Ladeno svainis. „Abu Sayyaf“ kovoja dėl nepriklausomos islamo valstybės įkūrimo pietiniame musulmoniškame Filipinų regione. Dauguma šios šalies gyventojų yra katalikai.

Liepą viename vaizdo įraše, paskelbtame portale „YouTube“, vienas iš „Abu Sayyaf“ lyderių paskelbė ištikimybę džihadistų judėjimui „Islamo valstybė“ (IS), užėmusiam dideles teritorijas Irake ir Sirijoje.

Tačiau Filipinų pareigūnai teigia, kad „Abu Sayyaf“ yra daugiausiai nusikalstama gauja, grobianti žmones ir reikalaujanti už juos išpirkos, taip pat užsiimanti kitokia pelninga neteisėta veikla.

Manoma, kad kovotojų rankose yra dar bent 13 kitų įkaitų, tarp jų penki užsieniečiai, nurodė Filipinų kariškiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius