Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 11 08 /13:03

Filipinuose siaučia supertaifūnas: vėjo gūsiai siekia 315 km/val., yra žuvusių

Filipinuose siaučia itin stiprus taifūnas, kurio vėjo gūsiai siekia rekordinį greitį, praneša BBC Naujienų tarnyba. Supertaifūnas „Haiyan“ penktadienį paryčiais smogė žvejų gyvenvietėms centrinėje Samaro saloje, esančioje maždaug už 600 kilometrų į pietryčius nuo sostinės Manilos. Didžiausias pastovus vėjo greitis siekė 315 kilometrų per valandą. Tūkstančiai žmonių evakuoti, nors regionas dar neatsigavo po praėjusį mėnesį įvykusio žemės drebėjimo. Tikimasi, kad sostinės Manilos audra neužkliudys.
Taifūnas Haiyan
Taifūnas Haiyan / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Filipinai Taifūnas

Vyriausybė pranešė, kad patvirtinta keturių žmonių žūtis: du žmonės nutrenkė elektra, kai ciklonas nutraukė laidus, dar vienas žuvo nuo žaibo iškrovos, o ketvirtąjį užmušė nuvirtęs medis.

Dėl tokio vėjo greičio šis taifūnas pateko į smarkiausių kada nors užfiksuotų audrų ketvertuką, jis paskelbtas galingiausiu iš sausumą pasiekusių taifūnų, nurodė Jungtinėse Valstijose įsikūrusio orų portalo „Weather Underground“ meteorologijos direktorius Jeffas Mastersas.

Vėjo greitis penktadienio rytą buvo 315 kilometrų per valandą, o gūsių – siekdavo 379 kilometrus per valandą.

Jis prognozavo, kad žvejų miestelyje Givane, kuris turi apie 40 tūkst. gyventojų ir kurį pirmąjį turėjo užgriūti Haiyan, atslinkęs iš Ramiojo vandenyno, žala pasieks katastrofos mastą.

„Ko gera, tai bus didžiausia vėjo padaryta žala bet kuriame pasaulio mieste, kuris nukentėjo nuo atogrąžų ciklono per pastarąjį šimtmetį“, – J.Mastersas rašė savo tinklaraštyje orų stebėjimo portale www.wunderground.com.

Ryšys su Givanu nutrūko iškart, kai atslinko „Haiyan“, o civilinės saugos biuras nurodė, kad kol kas per anksti vertinti ten padarytą žalą.

Užtvindytos gatvės, griūva pastatai

Tačiau netoliese esančiame Taklobano mieste, turinčiame per 200 tūkst. gyventojų, buvo užtvindytos gatvės, o kai kurie pastatai sugriuvo, matoma reportaže, kurį parodė televizija ABS CBN.

Smarkiausio pastovaus „Haiyan“ vėjo greitis penktadienio rytą buvo 315 kilometrų per valandą, o gūsių siekdavo 379 kilometrus per valandą, paskelbė JAV karinių jūrų pajėgų Jungtinis taifūnų perspėjimo centras.

J.Mastersas nurodė, kad ankstesnė rekordiškai smarki sausumą pasiekusi audra buvo uraganas Kamilė, kuri užgriuvo Misisipės valstiją 1969 metais, nešdama vėjus, kurių greitis buvo 305 kilometrai per valandą.

Sebu provincijos pareigūnai išjungė elektrą šiaurinėje šio regiono dalyje, kad žmonės nebūtų nutrenkti srovės, nugriuvus elektros linijų atramoms, sakė regiono civilinės saugos viršininko pavaduotojas Floras Gaviola.

Prezidentas Benigno Aquino informavo visuomenę, kad šalies tarnybos ėmėsi veiksmų, panašių į pasiruošimus karui: gelbėjimo operacijoms parengti trys karinių oro pajėgų transporto lėktuvai C-130 ir 32 kariniai sraigtasparniai ir lėktuvai, taip pat 20 karinių jūrų pajėgų laivų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius