Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 07 26 /15:59

Francois Hollande'as: Prancūzijos bažnyčios užpuolikai teigė priklausantys „Islamo valstybei“

Du ginkluoti vyrai buvo paėmę įkaitų bažnyčioje Šiaurės Prancūzijoje. Skelbiama, kad jie apsiginklavę peiliais. Nors netrukus pranešta, kad abu užpuolikai buvo „neutralizuoti“, aukų yra ir tarp įkaitų. Šalies prezidentas Francois Hollande'as pranešė, kad užpuolikai priklausė grupuotei „Islamo valstybė“.
Bažnyčioje Šiaurės Prancūzijoje paimti įkaitai
Bažnyčioje Šiaurės Prancūzijoje paimti įkaitai / „Twitter“ nuotr.

Naujienų agentūros „Reuters“ šaltinių vietos policijoje teigimu, vyrai bažnyčioje Sent Etjen diu Ruvrė mieste Normandijoje įkaitais buvo paėmę 4–6 žmones.

Tarp jų – kunigas, dvi seserys, taip pat nenustatytas skaičius bažnyčioje tuo metu buvusių tikinčiųjų.

O Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as nurodė, kad du užpuolikai, „tvirtino esantys iš „Daesh“ – džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS).

IS ir pati netrukus paskelbė, kad du užpuolikai buvo „jos kareiviai“, pranešė su grupuote susijusi naujienų agentūra.

„Normandijos bažnyčios atakos vykdytojai yra Islamo valstybės kareiviai, surengę ataką atsakydami į raginimus pulti kryžeivių koalicijos šalis“, – nurodė naujienų agentūra „Amaq“, remdamasi vienu „saugumo šaltiniu“.

F.Hollande'as, atvykęs į atakos vietą Sent Etjen diu Ruvrė mieste, anksčiau paskelbtame pranešime pasmerkė šią „šlykščią teroristinę ataką“.

Kaimyninio Ruano miesto arkivyskupas Dominique'as Lebrunas nurodė, kad buvo nužudytas 84 metų kunigas Jacques'as Hamelis.

Krokuvoje viešintis D.Lebrunas savo pranešime rašo: „Šaukiuosi Dievo kartu su visais geros valios žmonėmis. Ir raginu visus netikinčius susivienyti su šiuo šauksmu. Katalikų Bažnyčia neturi kitų ginklų, tik maldą ir žmonių brolybę.“

D.Lebrunas paragino visus netikinčiuosius prisidėti prie tikinčiųjų ir „šauktis Dievo“.

„Katalikų Bažnyčia negali griebtis kitų ginklų, tik – maldos ir žmonių brolybės“, – sakoma jo pareiškime.

„Twitter“ nuotr./Bažnyčioje Šiaurės Prancūzijoje paimti įkaitai
„Twitter“ nuotr./Bažnyčioje Šiaurės Prancūzijoje paimti įkaitai

Apie įvykį pareigūnams esą pranešė iš bažnyčios pabėgti spėjusi vienuolė.

Teroristai, kaip pranešama, į bažnyčią įžengė per užpakalines duris, vykstant mišioms. Tiesa, netrukus Vidaus reikalų ministerija patvirtino, kad abu užpuolikai „neutralizuoti“.

VIDEO: Į bažnyčią Prancūzijoje įsiveržę užpuolikai neutralizuoti, bet kunigas žuvo

Vietos žiniasklaida skelbia, kad jie buvo nušauti. Tiesa, naujienų agentūros AFP šaltiniai teigia, kad žuvo ir vienas įkaitas.

Nepatvirtintais duomenimis, užpuolikai spėjo nužudyti vieną įkaitų – kunigą. „Le Figaro“ teigimu, jam buvo perrėžta gerklė. Kitas sunkiai sužalotas įkaitas antradienį buvo kritinės būklės

Prancūzijos televizija „France 3“ skelbė ir apie girdimus šūvius. Prie bažnyčios atskubėjo policija ir greitosios pagalbos automobiliai.

Naujas išpuolis buvo įvykdytas tuo metu, kai įtampa Prancūzijoje yra labai padidėjusi po to, kai 84 žmonės žuvo pietiniame Nicos kurorte, kur užpuolikas nukreipė sunkvežimį į minią, susirinkusią švęsti Bastilijos paėmimo dienos.

Prancūzijos premjeras Manuelis Vallsas antradienį sakė pasibaisėjęs tuo, ką pavadino „barbariška ataka prieš bažnyčią“.

„Visa Prancūzija ir visi katalikai yra sužeisti. Mes laikysimės kartu“, – parašė jis „Twitter“.

Atsiliepė ir popiežius Pranciškus, kuris išreiškė savo „skausmą ir siaubą“ dėl įkaitų paėmimo bažnyčioje.

„Popiežius dalijasi šio absurdiško smurto skausmu ir siaubu“, – sakė Vatikano atstovas Federico Lombardi, kuris pridūrė, kad Pranciškų ypač pribloškė tas „barbariškas nužudymas“, nes jis buvo įvykdytas šventoje vietoje.

Gali būti įvykdyta daugiau išpuolių

Nors užpuolikų tapatybė kol kas neaiški, Paryžiaus prokuratūra sakė, kad šį atvejį tiria kovos su terorizmu pareigūnai.

Prancūzija dėl grėsmės bažnyčioms nerimavo nuo pat sužlugdyto sąmokslo prieš bažnyčią Paryžiaus Vilžiuifo priemiestyje pernai balandį.

Tada Paryžiuje buvo areštuotas 24 metų informacinių technologijų studentas iš Alžyro Sidas Ahmedas Ghlamas, dėl įtarimų nušovus moterį, kurios lavonas buvo rastas jos automobilio keleivio vietoje, ir planavus ataką prieš bažnyčią.

Prokurorai jo namuose rado dokumentų apie „al Qaeda“ ir „Islamo valstybę“ ir sakė, kad jis bendravo su vienu įtariamu džihadistu Sirijoje dėl atakos prieš kokią nors bažnyčią.

Po šio incidento buvo imtasi itin griežtų saugumo priemonių, o kariai buvo pasiųsti saugoti apie 700 mokyklų ir žydų sinagogų bei tūkstančio mečečių.

Tačiau šalyje yra apie 45 tūkst. katalikų bažnyčių, taip pat tūkstančiai protestantų ir evangelikų maldos namų, kuriuos visus apsaugoti tampa beveik neįvykdoma užduotimi saugumo tarnyboms.

Naujasis išpuolis buvo įvykdytas tuo metu, kai įtampa Prancūzijoje yra labai padidėjusi po to, kai 84 žmonės žuvo pietiniame Nicos kurorte, kur užpuolikas nukreipė sunkvežimį į minią, susirinkusią švęsti Bastilijos paėmimo dienos.

M.Vallsas anksčiau šią savaitę perspėjo, kad šalyje gali būti įvykdyta daugiau išpuolių, nes sunkiai sekasi užkirsti kelią ekstremistams, kovojusiems Artimuosiuose Rytuose ir grįžtantiems į savo šalis.

Ataka Nicoje buvo trečias didelis smūgis Prancūzijoje per pusantrų metų laikotarpį, o atsakomybę dėl jo prisiėmė džihadistų judėjimas IS.

Ta grupuotė taip pat prisiėmė atsakomybę dėl dviejų vėlesnių atakų Vokietijoje, dar labiau supurčiusių Europą.

M.Vallsas anksčiau šią savaitę perspėjo, kad šalyje gali būti įvykdyta daugiau išpuolių, nes sunkiai sekasi užkirsti kelią ekstremistams, kovojusiems Artimuosiuose Rytuose ir grįžtantiems į savo šalis, taip pat tiems, kurie radikalizavosi namuose, veikiami internetu platinamos propagandos.

Žudynės Nicoje išprovokavo aštrius politinius ginčus dėl numanomų saugumo spragų, o vyriausybė buvo kaltinama nepakankamai daranti, kad apsaugotų gyventojus.

Prancūzijos ultradešiniojo Nacionalinio fronto lyderė Marine Le Pen savo „Twitter“ žinutėje rašė, kad „susidariusi padėtis akivaizdžiai verčia mus bijoti naujų islamo teroristų atakų“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius