-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

G-20 lyderiai turi paskelbti, kad nevaržomo kapitalizmo laikai baigėsi

Pasaulio lyderiai ketvirtadienį per G-20 šalių viršūnių susitikimą Londone turi paskelbti, kad nevaržomo kapitalizmo laikai baigėsi, o Prancūzija ir Vokietija išvakarėse pareikalavo greitų veiksmų tesint pažadus dėl to, kad dabartinė, didžiausia nuo 4-ojo dešimtmečio, krizė daugiau nepasikartotų.
Akimirka iš susitikimo
Akimirka iš susitikimo / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Rengiamas komunikatas, kuris turi būti paskelbtas per šį G-20 viršūnių susitikimą ir kurio tekstą gavo „Reuters“, rodo, kad lyderiai pirmą kartą ims kontroliuoti didelius ribotos rizikos fondus ir didins reguliavimą per naują agentūrą bei sustiprintą Tarptautinį valiutos fondą (TVF).

Jame pasižadama dėti nepertraukiamas pastangas, kokios yra „būtinos augimui atkurti“, ir daugiau nebeprisiimti jokių įsipareigojimų, kurie viršytų tuos trilijonus, kurie leidžiami bankams stabilizuoti.

Siekdamas rinkėjų ir išsekusių finansų rinkų pasitikėjimą didinančio signalo, JAV prezidentas Barackas Obama sakė, jog realių JAV ir Europos nuomonių skirtumų nėra, nepaisant ryžtingų Prancūzijos ir Vokietijos lyderių pareiškimų.

Trečiadienį, prieš G-20 viršūnių susitikimą, keli šimtai demonstrantų Londono finansų centre susirėmė su policija ir daužė bankų langus.

Vašingtonas taip pat nori griežtesnio reguliavimo, trečiadienį per spaudos konferenciją su viršūnių susitikimo šeimininku, britų ministru pirmininku Gordonu Brownu sakė B.Obama. JAV lyderis pridūrė, kad atvažiavo į viršūnių susitikimą ne tik mokyti, bet ir klausytis bei padėti rasti kelią iš bėdos.

Kol kas neaišku, ar šio „karšto taško“, kuris, regis, pirmiausia yra susijęs su Nicolas Sarkozy reikalavimu įtraukti į juodąjį sąrašą lengvatinio apmokestinimo zonas, pakaks vieningam G-20 signalui sužlugdyti.

Komunikato projekte sakoma, kad lengvatinio apmokestinimo zonos bus identifikuotos ir kad joms gali būti taikomos sankcijos.

„Bankininkystės slaptumo era baigėsi“, – skelbiama tekste.

Per protestus mirė žmogus

Trečiadienį, prieš G-20 viršūnių susitikimą, keli šimtai demonstrantų Londono finansų centre susirėmė su policija ir daužė bankų langus.

Policija pranešė, kad per protestus mirė vienas vyras. Jis buvo rastas gatvėje netoli Centrinio banko, kur maždaug 19 val. 30 min. vietos laiku susmuko.

Kol kas neaišku, dėl ko vyras mirė, o šaltinis policijoje sakė, kad jis tikriausiai kuo nors sirgo. Tai paaiškės tik atlikus skrodimą.

Ketvirtadienį – pagrindinę didžiausių išsivysčiusių ir perspektyvių pasaulio ekonomikų viršūnių susitikimo dieną – planuojama daugiau protestų.

G-20 šalys sudaro daugiau kaip 80 proc. pasaulio prekybos ir ekonomikos produkcijos. Šiemet pasaulio ekonomikos produkcija turi mažėti labiau nei bet kuriais kitais metais po Antrojo pasaulinio karo – 0,5–1 procentu, nurodo TVF, kurio vadovas Dominique'as Straussas-Kahnas tai vadina didžiąja recesija.

Tarptautinė darbo organizacija (TDO) sako, kad ši krizė iki metų pabaigos gali sunaikinti 50 mln. darbo vietų.

G-20 lyderiai rengė reikšmingą resursų, prieinamų per TVF, didinimą, galbūt įskaitant jo pagalbos iždo patrigubinimą iki 750 mlrd. dolerių, sakė apie šias derybas informuoti pareigūnai.

Komunikato projekte taip pat yra G-20 šalių pažadas leisti TVF „atvirai, nešališkai ir nepriklausomai“ stebėti jų ekonomikas ir finansų sektorius.

Taip pat pristatoma Finansinio stabilumo taryba, kuri su TVF nustatys ekonominę bei finansinę riziką bei priemones jai panaikinti. Ją kuriant buvo pertvarkytas dabartinis Finansinio stabilumo forumas.

G-20 lyderiai tikisi, kad maždaug 2 trilijonai dolerių, kuriuos vyriausybės pumpuoja į ekonomiką mažindamos mokesčius ir finansuodamos statybos projektus bei „žaliąsias“ investicijas, apribos recesijos mastą bei trukmę ir, galbūt, sukurs maždaug 20 mln. darbo vietų, sakė šio viršūnių susitikimo šeimininkas G.Brownas.

Paryžius ir Berlynas, baimindamiesi, kad viršūnių susitikime nebus susitarta reguliuoti lengvatinio apmokestinimo zonas, ribotos rizikos fondus ir rinkas apskritai, ėmė spausti dėl konkrečių pareiškimų.

„Visos taisyklės, dėl kurių nesusitarsime čia, nebus suderintos ateinančius penkerius metus, – trečiadienį per bendrą spaudos konferenciją su N.Sakozy sakė A.Merkel. – Šis viršūnių susitikimas – tai ne derėjimasis tarp reguliavimo ir ekonominio augimo programų".

„Norime, kad svarbus tikslas būtų naujo reguliavimo principas. <...> Tai nediskutuotina“, – pridūrė N.Sarkozy.

B.Obama, kuris kaip JAV prezidentas pirmą kartą lankosi Europoje, sakė, kad G-20 šalys nesutiks visais klausimais, tačiau atmetė užuominas, kad šis viršūnių susitikimas užstrigs dėl šalių nesutarimų reguliavimo svarbos klausimu, kuris prieštarauja naujiems skatinimo paketams.

„Esminė sąvoka, kad Vyriausybė turi žengti tam tikrus žingsnius spręsdama besitraukiančios pasaulio rinkos (problemą) ir kad mes turėtume skatinti augimą, – ji neginčijama“, – pažymėjo B.Obama.

„Dėl reguliavimo aspekto, (tai) tą sąvoką, kad kažkaip yra tokių, kurie spaudžia reguliuoti, ir tokių, kurie priešinasi reguliavimui, paneigia faktai“, – nurodė jis.

N.Sarkozy anksčiau grasino atsiriboti nuo bet kokių „apgaulingų kompromisų“ šiame viršūnių susitikime, kuris yra jau antras toks pasaulio lyderių susitikimas dėl nuosmukio ir kreditų krizės sukeltų problemų. Tas nuosmukis  prasidėjo prieš dvejus metus žlugus JAV būstų rinkai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius