Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 09 05 /18:15

G20 susitikimo užkulisiuose bendravo Barackas Obama ir Vladimiras Putinas: sutarė nesutarti

Kinijos Hangdžou mieste vykstančio Didžiojo dvidešimtuko (G20) susitikimo užkulisiuose pirmadienį susitiko JAV prezidentas Barackas Obama ir Rusijos lyderis Vladimiras Putinas. Tai buvo paskutinis jų kaip prezidentų susitikimas – kitų metų sausį B.Obama užleis Baltuosiuos rūmus naujajai administracijai, rašo CNN.
Vladimiras Putinas ir Barackas Obama susitiko Kinijoje
Vladimiras Putinas ir Barackas Obama susitiko Kinijoje / „Scanpix“/AP nuotr.

Jau anksčiau buvo žinoma, kad B.Obama ir V.Putinas kalbėsis apie padėtį Sirijoje ir Ukrainoje.

„Prezidentas dalyvauja atskirame susitikime su Rusijos prezidentu Putinu“, – sakė JAV Nacionalinio saugumo tarybos atstovas Nedas Price'as.

„Tikimės vėliau šiandien pateikti papildomų detalių apie jų diskusijas“, – pridūrė jis.

Vėliau paskelbta, kad proveržio derybose dėl paliaubų Sirijoje nepasiekta, o tiesiog susitarta toliau ieškoti galimybių suteikti humanitarinę pagalbą tūkstančiams apsiaustyse atsidūrusių civilių šioje karo niokojamoje šalyje.

B.Obama vėliau pats paskelbė, kad per susitikimą su V.Putinu buvo „produktyvių“ diskusijų apie ugnies Sirijoje nutraukimą, dėl kurio anksčiau sunkiai sekėsi tartis.

„Turėjome produktyvių pokalbių apie tai, kaip atrodytų realus karo veiksmų nutraukimas“, – sakė B.Obama.

„Nepaisant visko, esama tam tikro požiūrių suartėjimo ir supratimo, ką galėtumėme padaryti, kad įtampa sumažėtų Sirijoje ir būtų ieškoma visiems priimtinų sprendimų“, – kalbėjo V.Putinas.

„Nemanau, kad dabar turiu teisę apie tai galutinai kalbėti, nes (JAV) Valstybės Departamentas ir mūsų Užsienio reikalų ministerija baigia derinti kai kuriuos mūsų preliminarius susitarimus. Bet man atrodo, kad einame teisingu keliu, ir galėtumėme, dėl visa pikta, tam tikram laikotarpiui susitarti dėl to, kad abi šalys imtųsi energingų bandymų pataisyti padėtį Sirijoje“, – pareiškė Rusijos vadovas.

Abu lyderiai nurodė savo diplomatijos vadovams artimiausiu metu pratęsti derybas – galbūt vėliau šią savaitę, sakė žurnalistams vienas aukšto rango JAV administracijos pareigūnas.

Šaltinis, nesutikęs viešinti savo vardo, taip pat sakė, kad B.Obama ir V.Putinas aptarė ir kibernetinio saugumo klausimus bei padėtį Ukrainoje.

Tiesa, optimizmo ir taip buvo nedaug – sekmadienį JAV valstybės sekretoriaus Johno Kerry ir Rusijos užsienio reikalų ministro Sergejaus Lavrovo susitikimas baigėsi be rezultatų.

Abiejų šalių diplomatijos lyderiai derėjosi dėl plano, kaip sustiprinti karinį bendradarbiavimą Sirijoje. Tačiau derybininkai nesugebėjo užglaistyti nuomonių skirtumų.

Sekmadienį tikėtasi, kad šalims pavyks sudaryti susitarimą, galintį atverti kelią teikti pagalbą kovų krečiamo Alepo miesto civiliams gyventojams ir apriboti Rusijos bei Sirijos režimo pajėgų vykdomą bombardavimą, tačiau derybos žlugo.

Amerikiečių pareigūnai kaltino Rusiją, kad ji pakeitė poziciją jau anksčiau sutartais klausimais, o Vašingtonas atsisakė juos peržiūrėti.

Kaip jau nekart buvo per šį penkerius metus trunkantį kruviną konfliktą, kuris jau nusinešė apie 300 tūkst. gyvybių, o milijonus žmonių privertė palikti savo namus, derybininkų diskusijos atrodė vienu žingsniu atsiliekančios nuo naujausių įvykių Sirijoje.

Sirijos vyriausybės pajėgos apsupo sukilėlių kontroliuojamus Alepo rajonus ir atnaujino brutalią apsiaustį.

Alepas anksčiau buvo pagrindinis Sirijos ekonomikos variklis, bet buvo visiškai nuniokotas per šį karą, prasidėjusį 2011 metų kovą nuo protestų prieš prezidento Basharo al Assado vyriausybę.

V.Putinas Kinijoje išties užimtas. Skelbiama, kad sekmadienį jis iki paryčių diskutavo su Vokietijos kanclere Angela Merkel apie situaciją Ukrainoje.

„Scanpix“ nuotr./V.Putinas ir A.Merkel Kinijoje
„Scanpix“ nuotr./V.Putinas ir A.Merkel Kinijoje

Prieš tai užfiksuota, kad bendroje susitikimo dalyvių nuotraukoje Rusijos prezidentas ir Vokietijos kanclerė smagiai juokavo.

Pirmadienį A.Merkel, B.Obama ir Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as taip pat atskirai aptarė padėtį Ukrainoje.

Donbase vasarą smarkiai suintensyvėjo mūšiai tarp Ukrainos pajėgų ir Rusijos remiamų separatistų. Tačiau praėjusią savaitę kovos staiga nuslopo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius