-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Galas pigiam alkoholiui

Jungtinės Karalystės valdžia imasi radikalių priemonių kovodama su savo piliečių girtavimu. Pirmiausia bus padidintos alkoholio kainos.
Alkoholis
Alkoholis / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.
Temos: 2 Anglija Alkoholis

Parduotuvėse pardavinėjami pigiausi alkoholiniai gėrimai pabrangs du kartus, o populiarus pigiausias sidras – net keturis. Kainos bus padidintos ir aludėse, baruose bei klubuose, tačiau klientai tai pajus mažiau, nes jos ir dabar yra gana didelės. Taip pat bus uždrausta pardavinėti alų, vyną ir spiritinius gėrimus sumažintomis kainomis skelbiant įvairias akcijas, nes tai skatina alkoholizmą. Todėl bus uždraustos „laimės valandos“ ir įvairios varžybos, kas greičiau išgers ar pan. Britai tikisi, kad ir kitos valstybės paseks jų pavyzdžiu.

Šis radikalus planas rodo, kad keičiasi premjero Gordono Browno požiūris. Iki šiol jis priešinosi alkoholio kainų didinimui, nes leiboristai visada pasisakydavo už taisyklių, susijusių su prekyba alkoholiu, liberalizavimą. Vyriausybė ketina labiau apmokestinti ir gėrimų gamintojus, kad iš pabrangusio alkoholio jie negautų didesnio pelno. Tie pinigai bus skirti antialkoholinei kampanijai, nukreiptai pirmiausia į vidurinę klasę, kurioje labiausiai išplito gėrimas, surengti.

Sveikatos apsaugos sekretorius Andy Burnhamas sako, kad visos šios priemonės sumažins britų priklausomybę nuo alkoholio. Dabartinę kampaniją jis lygina su anksčiau pradėta kampanija prieš rūkymą, kai taip pat buvo smarkiai padidintos rūkalų kainos ir įvestas draudimas rūkyti viešose vietose. „Mes tik reaguojame į visuomenės susirūpinimą ir norime subalansuoti žmonių, vartojančių alkoholį atsakingai, ir tų, kurie perka pigiausius gėrimus, kad tik apsvaigtų, taip kenkdami sau bei kitiems, teises. Tai visuomenės reakcija ir į neatsakingą alkoholio vartojimą Kalėdų metu. Mes nenorime bausti žmonių, protingai vartojančių alkoholį, tačiau šiais sunkiais laikais, kai žmonės jaučia įtampą, dažnai griebiamasi butelio jai nuslopinti. Taip žmonės įninka į alkoholį ir juos sunku sustabdyti“, – aiškino A.Burnhamas.

Sveikatos apsaugos sekretorius tikisi, kad pasikeitusiai leiboristų pozicijai pritars ir konservatoriai. Tačiau jų lyderis Davidas Cameronas ėmė ginti parduotuves, prekiaujančias pigiu alkoholiu, o vyriausybės sumanytas priemones pavadino drakoniškomis. Jo nuomone, pakaktų, kad gėrimų gamintojai ant butelių ir skardinių užrašytų, jog alkoholis pavojingas sveikatai.

Tačiau ministrų kabinetas jau pritarė pasiūlytoms priemonėms, nors anksčiau leiboristai laimėdavo rinkimus reikalaudami įstatymų liberalizavimo. Leidimą gerti 24 valandas per parą ne kartą yra sukritikavę įvairūs ekspertai, reikalavę įvesti tam tikrus apribojimus.

Sveikatos apsaugos ekspertai apskaičiavo, kad toks alkoholinių gėrimų pabranginimas gali išgelbėti gyvybę 3400 britų per metus, o į ligonines jų pateks 100 tūkst. mažiau. Be to, tai padės sumažinti nusikalstamumą. Nuo 2005 metų nelaimingų atsitikimų ir dėl girtumo padarytų nusikaltimų šalyje padaugėjo 35 procentais.

Dienraštis „The Daily Telegraph“ rašo, kad per 10 mln. britų išgeria alkoholio daugiau nei numatyta vyriausybės limituose. Kas dvidešimtas į ligoninę atgabentas žmogus ten pakliūva apsinuodijęs alkoholiu, o mirčių nuo alkoholio per pastaruosius 15 metų padvigubėjo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius