Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Galas siestai?

„Ilga pietų pertrauka kenkia darbo našumui ir sujaukia dienos harmoniją“, – pareiškė Italijos ministras Gianfranco Rotondi. Šie jo žodžiai sukėlė šalyje tikrą audrą ir karštą diskusiją būti ar nebūti siestai.
Italai pietų pertraukas leidžia kavinėse.
Italai pietų pertraukas leidžia kavinėse. / Užsienio spaudos nuotr.
Temos: 2 Siesta Italija

Italai, kaip ir kitų Pietų Europos valstybių gyventojai, tebesimėgauja siesta, t. y. ilga pietų pertrauka, kuri prasideda 13.val. 30 min. ir baigiasi 15 val. 30 min. Tačiau Italijos ministras G.Rotondi yra įsitikinęs, kad tokia pertrauka „paralyžiuoja Italiją“ ir „varo valstybę į sąstingį“. Todėl jis siūlo atsisakyti siestos ir pietums skirti tiek pat laiko, kaip ir kitos Europos bei pasaulio valstybės, t. y. 45 min. arba 1 val. Ministras priminė, kad, pavyzdžiui, dauguma vokiečių apskritai dirba be pietų pertraukos, todėl jie gali anksčiau pareiti namo ir daugiau laiko praleisti su vaikais, jau nekalbant apie tai, kad siesta skatina gyventojų nutukimą. Mat per tokią ilgą pertrauką italai mėgaujasi 3–4 patiekalų pietumis užgerdami juos 1–2 taurėmis vyno ir baigdami puodeliu ekspreso kavos.

Tačiau toks ministro pasiūlymas smarkiai papiktino profsąjungas, nepatinka jis ir paprastiems italams. Apeninų pusiasalio gyventojams atrodo visiškai normalu, kad bankai, įvairios įstaigos, paštas, degalinės, svarbiausios šalies institucijos ir net parduotuvės turi tokią ilgą pietų pertrauką. Todėl jie reikalauja, kad ministras pakeistų savo nuomonę. Diskusijai vis labiau įsmarkaujant imta kalbėti ir apie tai, kad turėtų būti paslankesnis darbo grafikas, ir siūlyti (žinoma, dirbančiųjų labui), kad tie, kurie per pietų pertrauką lieka darbe, galėtų grįžti namo iš darbo keliomis valandomis anksčiau.

Tačiau ministras laikosi savo. „Jau prieš 20 metų atsisakiau pietų pertraukos. Nenoriu niekam primesti laiko, kada dirbantis žmogus turi pietauti, tačiau pertraukai skirtas valandas galima panaudoti kur kas produktyviau“, – vis aiškina G.Rotondi.

Po kiekvieno ministro pareiškimo kaip iš gausybės rago pasipila karikatūros siestos tema. Jose dominuoja nepasitenkinimas ir protestas prieš ministro užmačias. Siūlymui atsisakyti siestos nepritaria nei ministro partijos kolegos, nei opozicija. Visi įsitikinę, kad šiuo metu šalyje yra kur kas svarbesnių klausimų nei svarstymai, atšaukti ar ne ilgą pietų pertrauką. Labiausiai piktinasi ir garsiausiai šaukia profsąjungos. Jų nuomone, ilga pertrauka fabrikuose ir gamyklose tiesiog būtina, nes jos atsisakius smarkiai kristų darbo našumas.

Į kilusią diskusiją įsiliejo ir psichologai, sveikos mitybos ir gyvenimo būdo ekspertai. Daug dėmesio tam skiria ir Italijos žiniasklaida, pavyzdžiui, dienraštis „La Repubblica“ pradėjo siestos temai skirtą diskusiją, ragindamas į ją įsitraukti ekspertus. Vienas jų Pietro Migliaccio priminė, kad italai valgo labai lengvus pusryčius apsiribodami puodeliu kapučino kavos ir maža bandele, todėl per pietus organizme imtų trūkti cukraus ir žmogui taptų sunku dirbti, jau nekalbant apie tai, kad darbuotojai tuščiu pilvu tampa agresyvesni, nervingesni ir linkę vaidytis. P.Migliaccio ministro siūlymą atsisakyti siestos pavadino „ataka prieš dirbančiųjų teises“. Dar pikčiau pasisakė Generalinės darbo konfederacijos atstovas Carlo Podda, jis pareiškė: „Kas toliau? Mėginsime sutrikdyti ir miego režimą?“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius