Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Galios apsvaigintas Jaroslawas Kaczynskis drebina Lenkiją

Per pernykštę Lenkijos Seimo rinkimų kampaniją Jaroslawas Kaczynskis apdairiai vengė dėmesio, o jo konservatyviai partijai „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) sutriuškinus varžovus premjere buvo paskirta Beata Szydlo. Vis dėlto niekas neabejoja, kad vyriausybei vadovauja būtent J.Kaczynskis, ministrų kabinete neužimantis jokių oficialių pareigų, rašo „Politico“.
Jaroslawas Kaczynskis
Jaroslawas Kaczynskis Lenkiją valdo iš užkulisių / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

J.Kaczynskio biuras – pirmajame vargano pastato Varšuvos centre aukšte. Rūsyje – biliardinė, už kampo – japonų maisto restoranas. Kuklus ženklas ant stiklinių durų skelbia: „Parlamentaro Jaroslawo Kaczynskio biuras“.

Visi žino: jei nesi susitaręs dėl susitikimo, geriau nesibelsti. Už durų – galingiausias Lenkijos politikas.

Pareigos gal ir niekuo neišsiskiriančios, bet J.Kaczynskis nėra paprastas Seimo narys. Jis – valdančiosios Lenkijos partijos PiS įkūrėjas ir neginčijamas lyderis.

Į svarbiausius postus jis paskyręs B.Szydlo (premjerę, – red.) ir Andrzejų Dudą (prezidentą, – red.), bet pastarieji klauso būtent jo. Kodėl? Ir kaip gyvena J.Kaczynskis?

Padėtis glumina partnerius

Į darbą J.Kaczynskis neskuba – vairuotojo pažymėjimo neturintį politiką apsaugininkai į Varšuvos centrą atveža apie 10 val. ryte. Į pastatą, kuriame yra jo biuras, PiS lyderis įžengia per užpakalines duris.

Pietauti jis niekur neina – J.Kaczynskiui labiau patinka tradicinis lenkiškas maistas, kurį jam iš netoliese veikiančios valgyklos atneša sekretorė. Jis beveik visada valgo vienas.

„Scanpix“/AP nuotr./Jaroslawas Kaczynskis
„Scanpix“/AP nuotr./Jaroslawas Kaczynskis

O biure praleidžia visą dieną. Čia nėra oro, originalesnių baldų – J.Kaczynskis tiesiog sėdi prie tamsiai rudo stalo ir priima interesantus. Žinoma, jam nuolat skambinama.

„Su juo susitikti nori daugybė ministrų ir vicepremjerų, – „Politico“ teigė vienas PiS lyderio sąjungininkų. – Jis visų išklauso ir galiausiai priima sprendimą.“ Tokie sprendimai – galutiniai, nekeičiami.

Lenkijos politikoje tokių asmenybių jau būta – šalį į nepriklausomybę 1918 metais atvedęs Jozefas Pilsudskis, kurio portretas kabo J.Kaczynskio kabinete, irgi atsisakė aukščiausių postų ir valstybei vadovavo iš užkulisių.

J.Kaczynskio darbo metodai dažnai glumina Lenkijos partnerius ir sąjungininkus.

Tačiau šiais laikais ES šalyse tokie neformalūs lyderiai – retenybė. Tad J.Kaczynskio darbo metodai dažnai glumina Lenkijos partnerius ir sąjungininkus – juk šie turi susitikti su vyriausybės pareigūnais, kurie, žinia, svarbiausių sprendimų nepriima.

Ne B.Szydlo ir ne A.Duda, o pilkasis kardinolas J.Kaczynskis formuoja Varšuvos politiką, pavyzdžiui, dėl „Brexit“ Jungtinėje Karalystėje ar dėl NATO reagavimo į Rusijos veiksmus.

J.Kaczynskis su užsienio šalių lyderiais beveik nesusitinka. Tik sausį jis pabendravo su Vengrijos premjeru Viktoru Orbanu – abu politikai yra gana radikalių dešiniųjų pažiūrų, atvirai kritikuojantys liberalią demokratiją ir užimantys kitą liniją migrantų klausimu.

Tiesa, skirtingai nei V.Orbanas, per NATO viršūnių susitikimą Varšuvoje J.Kaczynskis neturėjo vietos prie galingųjų stalo.

Kalba tik lenkiškai

Lenkijoje, kur daugelis politikų yra nuobodūs ir bespalviai, J.Kaczynskis išsiskiria charizma. 67 metų viengungis puikiai sugeba išjudinti minias – pusę šalies jis siutina, o kita pusė jį garbina. Per mitingus dažnai girdėti šūkis: „Jaroslawai, gelbėk mus!“

Seni jo palydovai teigia, kad PiS lyderis turi puikią atmintį, niekada neieško žodžio kišenėje ir sugeba pasakoti ilgas, komplikuotas istorijas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jaroslawas Kaczynskis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jaroslawas Kaczynskis

„Jis labai linksmas, – sako buvęs radikalios nacionalistinės partijos „Lenkijos šeimų lyga“, kuri 2005–2007 metais kartu su PiS įėjo į valdančiąją koaliciją, lyderis Romanas Giertychas. – Su juo galima kalbėtis tris keturias valandas. Tiesa, jam įdomi tik Lenkija.“

J.Kaczynskį iš tikrųjų galima laikyti didžiuliu Lenkijos patriotu. Už šalies ribų jis atostogavo tik kartą, kai maždaug prieš 50 metų su motina ir broliu dvyniu Lechu aplankė gimines Odesoje.

Užsienio kalbomis jis nekalba, nereikia ir asmeninio kompiuterio. Net pirmąją banko sąskaitą politikas atsidarė tik 2009 metais.

Buvęs užsienio reikalų viceministras Pawelas Kowalas, dabar jau susipykęs su J.Kaczynskiu, jį lygina su senamadišku provincijos dvarininku, atkirstu nuo kasdienių aktualijų: „Jis skaito daug knygų, be to, jam apie įvykius kasdien pasakoja daug skirtingų žmonių. Dirbama taip, kaip XIX amžiuje.“

Sukrėtė brolio žūtis

Anksčiau būdavo kalbų apie alumi išmirkytus pietus. Bet dabar daugelis buvusių bendražygių jau yra virtę J.Kaczynskio priešais – PiS lyderį supa tie, kurie ieško užtarimo, arba pavaldiniai, jau paklusę jo valiai.

Užsienio kalbomis Jaroslawas Kaczynskis nekalba, nereikia ir asmeninio kompiuterio. Net pirmąją banko sąskaitą politikas atsidarė tik 2009 metais.

Tiesa, J.Kaczynskis ne visada dirbo vienas. Devintajame dešimtmetyje Jaroslawas kartu su broliu Lechu sparčiai kopė į judėjimo „Solidarumas“ lyderius – jų motina Jadwiga užaugino patriotiškus ir pamaldžius vaikus.

Iš dviejų brolių Jaroslawas buvo kietesnis. Lechas buvo gana minkšto charakterio, bet visada laikėsi šalia brolio – jie tardavosi dėl svarbiausių sprendimų ir vienas kitam skambindavo daugiau nei 10 kartų per dieną.

Žlugus komunizmui Kaczynskiai dar energingiau šovė į politikos viršūnes ir, nors netrukus skaudžiai krito, 2001 metais įsteigė PiS, kuriai šiandien Jaroslawas ir vadovauja.

Kai PiS 2005-aisiais laimėjo rinkimus, Jaroslawas atsisakė užimti premjero pareigas, taip palikdamas erdvės savo brolio skrydžiui į prezidento postą. Bet jau kitais metais Lechas paskyrė savo brolį vyriausybės vadovu.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Protestai prieš Jaroslawą Kaczynskį
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Protestai prieš Jaroslawą Kaczynskį

PiS prarado valdžią per kitus rinkimus, bet L.Kaczynskis toliau ėjo prezidento pareigas. O 2010 metais jis žuvo per aviakatastrofą prie Smolensko, Rusijoje. Jaroslawą brolio žūtis sukrėtė – nuo tragedijos dienos jis dėvi tik juodus drabužius.

„Jis dabar labai pasikeitęs. Aš iš tiesų nesuprantu šio naujojo Kaczynskio“, – pripažįsta politologė Jadwiga Staniszkis.

J.Kaczynskis kaip įmanydamas slėpė žinias apie Lenkijos prezidento žūtį nuo savo motinos. Bet ligota senolė ilgainiui sužinojo tiesą, o PiS lyderis esą iki šiol mano, kad būtent staigi Lecho netektis lėmė Jadwigos Kaczynskos mirtį 2013 metais.

Svarbi absoliuti kontrolė

J.Kaczynskis interviu duoda retai, ir tik pasirinktoms žiniasklaidos priemonėms. Viena tokių, regis, yra bulvarinis leidinys „Super Express“, kuriam PiS lyderis neseniai atskleidė, kad mėgsta vakarais pasėdėti prie televizoriaus. Į ekraną spokso ir dvi jo katės.

O labiausiai politikui, atrodo, patinka žiūrėti rodeo: „Miegoti einu tik apie 3 val. ryto. Anksčiau negaliu. O naktį su nuostaba žiūriu į žmones ant bulių. Kaip įspūdinga, kad jie kelias sekundes išsilaiko ant šių pabaisų.“

Apžvalgininkai iškart atkreipė dėmesį, kad J.Kaczynskis politikoje iš tiesų elgiasi kaip kaubojus: jam svarbi absoliuti kontrolė. Jis pats kruopščiai išrenka PiS kandidatus tiek rinkimams Lenkijoje, tiek renkant europarlamentarus.

Be J.Kaczynskio sutikimo PiS stovi vietoje, ir jis tikrai pritarė jau daugiau nei pusmetį valdančiųjų vykdomiems valymams – šimtai profesionalų Lenkijos ambasadose, ministerijose, visuomeninėje žiniasklaidoje ir valstybės valdomose korporacijoje keičiami PiS kareivėliais.

„Jam visiškai neįdomu nei pinigai, nei moterys. Jį domina vienintelis dalykas – galia. Būna seksoholikų ir alkoholikų, bet jis – galioholikas“, – teigia R.Giertychas.

O J.Kaczynskio sukaupta galia – didžiulė. Antai prezidentas A.Duda, anot „Politico“ kalbinto kitos ES šalies lyderio, „atrodo išsigandęs“ – Lenkijoje neabejojama, kad visus žodžius į jo lūpas sudeda būtent PiS lyderis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda.
AFP/„Scanpix“ nuotr./Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda.

Jis išsirinko ir premjerę B.Szydlo. Ji tikrai ilgai neišsilaikytų poste, jei J.Kaczynskis staiga nuspręstų, kad reikia naujo vyriausybės vadovo.

Kalbama, kad J.Kaczynskis iš savo pavaldinių, ypač vyrų, reikalauja kone vergiškos ištikimybės. Jis peikia tuos, kurie vaikšto susikišę rankas į kišenes – juk tai esą taip nepagarbu. Vieną ministrą PiS vadovas išpeikė už pernelyg orią eiseną.

Nori sukurti naująjį elitą

Paklusnumas – pavyzdinis. Nuo PiS į Europos Parlamentą išrinktas ir jame vicepirmininko pareigas einantis Ryszardas Czarneckis neužsikirsdamas vardija J.Kaczynskio privalumus.

„Jis labai įdomus intelektualine prasme, – „Politico“ žurnalistui savo biure aiškino R.Czarneckis. – Nors jis nekeliauja, jis daug žino apie Europą. Ne tik apie Lenkiją, bet apie Europą ir pasaulį. Pavyzdžiui, jis žymiai geriau nei aš išmano Afrikos reikalus.“

Beata Szydlo tikrai ilgai neišsilaikytų poste, jei J.Kaczynskis staiga nuspręstų, kad reikia naujo vyriausybės vadovo.

Staiga į kabineto duris pasibeldė europarlamentaro sekretorė: „Skambina pirmininkas Kaczynskis.“ R.Czarneckis pašoko iš kėdės, čiupo užrašų knygutę ir išskubėjo į kitą kabinetą.

Birželio pabaigoje J.Kaczynskis beveik vienbalsiai buvo perrinktas PiS pirmininku. Jo kandidatūrą parėmė 1008 delegatai. Septyni buvo prieš, o vienas susilaikė. „Septyni pasisakė prieš, vadinasi, yra demokratija“, – tada pajuokavo J.Kaczynskis.

Savo kalboje jis pateikė viziją, kaip pertvarkyti šalį. J.Kaczynskis ir vėl daug kalbėjo apie tai, kad komunistinę santvarką pakeitus demokratiją svarbiausiuose postuose užsiliko daugybė korumpuotų senosios nomenklatūros atstovų, kurie iki šiol kontroliuoja šalį.

Todėl neva ir reikalingi valymai. Jie susilaukia daugybės priekaištų, bet J.Kaczynskis nenusileidžia. Jis nori sukurti naująjį elitą, kuris atidžiai kontroliuotų ekonomiką, ir jau paskelbė apie „turto perskirstymo“ programą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius