Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Garsi žmogaus teisių gynėja Liudmila Aleksejeva: rinkimuose Rusijoje – masiniai pažeidimai

Lietuvoje besilankanti garsi Rusijos žmogaus teisių gynėja, Maskvos Helsinkio grupės vadovė Liudmila Aleksejeva piktinasi Rusijos žiniasklaidoje pasirodžiusia informacija, kad ji per šiuos Dūmos rinkimus nėra gavusi nė vieno pranešimo apie pažeidimus. Jos teigimu, situacija priešinga – nors Rusijoje niekada nebuvo laisvų rinkimų, tačiau apie tiek pažeidimų ji dar taip pat nebuvo girdėjusi.
 Liudmila Aleksejeva
Liudmila Aleksejeva / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Su žurnalistais susitikusi L.Aleksejeva neslėpė pasipiktinimo Rusijos žiniasklaidoje pasirodžiusia informacija, kad ji per šiuo rinkimus negavo nė vieno pranešimo apie pažeidimus. Maskvos Helsinkio grupės vadovės teigimu, tokią žinią išplatino agentūra „RIA Novosti“, kurią cituoja ir kitos Rusijos valdžiai palankios žiniasklaidos priemonės.

Pažeidimų – daugybė

„Apie masinius, precedento neturinčius pažeidimus, kurie užfiksuoti šiuose rinkimuose, man praneša nuolat nuo šeštadienio 7 valandos ryto. Sekmadienio rytą sužinojau, kad buvo išjungti nepriklausomų visuomenės informavimų kanalų interneto puslapiai, tokie, kaip nepriklausomos radijo stoties „Echo Moskvy“ interneto puslapis, „Gorod“, „Stolica“ ir kiti. Taip daroma, kad žmonės negalėtų gauti informacijos, kaip vyksta rinkimai“, – teigė L.Aleksejeva.

Partijos viršūnės iškėlė pavaldiniams užduotį surinkti net 55-57 proc. balsų. Vadinasi, apie 30-35 proc. rinkėjų balsavimo rezultatus reikia suklastoti, – teigė L.Aleksejeva.

Moteris pasakojo šįryt vykusioje ESBO ir Viduržemio jūros regiono valstybių partnerių pilietinės visuomenės konferencijoje, skirtoje rinkimų praktikai, gavusi progą pasisakyti apie rinkimų Rusijoje pažeidimus, o vos jai baigus kalbėti Rusijos agentūra išplatino žinią su jos citata, kad ji jokių pranešimų apie pažeidimus nėra gavusi.

L.Aleksejeva teigė, kad daugiausia gauna pranešimų apie tai, jog nepriklausomi ekspertai nėra įleidžiami į rinkimų apylinkes. Taip pat buvo sutrikdyta nepriklausomos asociacijos „Golos“, kuri fiksuoja rinkimų pažeidimus, karštosios linijos veikla. „Man pasakojo, kad jų nurodytu telefonu nuolat kažkas skambina, bet arba tyli, arba kalba nesąmones, nesusijusias su rinkimais. Tokiu būdu tie, kurie tikrai nori pranešti apie pažeidimą, paskambinti negali“, – sakė L.Aleksejeva.

„Karuselės“ principas

Žmogaus teisių gynėja pasakojo sužinojusi, kad Maskvoje įsisuko taip vadinama „karuselė“, kai žmonės gauna balsavimo ne savo apylinkėje teisę suteikiančius talonus ir važinėja iš vienos apylinkės į kitą visur balsuodami už „Vieningąją Rusiją“. Paklausta, kodėl taip vyksta, L.Aleksejeva kalbėjo atvirai – valdantieji bijo prarasti savo įtaką, nes išankstinės slapta atliktos apklausos, kurių rezultatai viešai neskelbiami, rodo, kad už „Vieningąją Rusiją“ balsuos tik apie 20-30 proc. rinkėjų.

„O partijos viršūnės iškėlė pavaldiniams užduotį surinkti net 55–57 proc. balsų. Vadinasi, apie 30–35 proc. rinkėjų balsavimo rezultatus reikia suklastoti. Todėl taip ir ignoruojami nepriklausomi stebėtojai“, – teigė L.Aleksejeva.

VIDEO: Liudmila Aleksejeva

Maksvos Helsinkio grupės vadovė pasakojo turinti informacijos, kad į Maskvą buvo atvežta apie 30 tūkst. Kremlių palaikančios jaunimo organizacijos „Naši“ atstovų, kurie tuo pačiu „karuselės“ principu gali balsuoti daugybę kartų.

„Vienas mano pažįstamas likus kelioms dienoms iki rinkimų vienoje apylinkėje sutiko kariškių grupę, kurie norėjo gauti balsavimo teisę suteikiančius talonus. Jie jam paaiškino, kad jiems liepta tokius talonus turėti ir jie bus organizuotai vežiojami po apylinkes, kur balsuos už „Vieningąją Rusiją“, – pažeidimus nenuilsdama vardijo 84 metų žmogaus teisių gynėja.

Pati moteris balsavo Rusijos ambasadoje Vilniuje. Paklausta, ar čia nepastebėjo kokių nors pažeidimų, ji teigė nebuvusi stebėtoja. „Mačiau, kad aktyvumas didelis, sutikau daug žmonių, einančių balsuoti, buvo jų ir balsavimo salėje. Bet viskas vyko ramiai, taikiai. O ar ten buvo kokių nors pažeidimų, turi nustatyti vietiniai teisėtvarkos atstovai“, – sakė L.Aleksejeva.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius