Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gatesą nustebino Afganistano prezidento pareiškimas apie 15–20 metų pagalbos laikotarpį

JAV gynybos sekretorius Robertas Gatesas trečiadienį pareiškė, kad jį nustebino Afganistano prezidento Hamido Karzajaus pareiškimas, jog prireiks 15–20 metų, kol jo šalis be tarptautinės pagalbos pajėgs turėti naujas, didesnes saugumo pajėgas Afganistane.
Robertas Gatesas ir Hamidas Karzai
Robertas Gatesas ir Hamidas Karzajus. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šiuo metu R.Gatesas lankosi Afganistane, kur susitinka su H.Karzajumi ir JAV kariuomenės vadais bei šalyje dislokuotais kariais.

„Tiesą sakant, tai tikrai mane truputį nustebino“, – sakė B.Gatesas kalbėdamas apie H.Karzajaus pareiškimą interviu NBC televizijos laidai „Today“.

„Tačiau realybėje, didėjant jų pajėgoms, o mūsiškėms mažėjant, mūsų išlaidos mažės. Iš to išeina, kad jie (afganai) perims didesnę to dalį. Perėmimas vyks palaipsniui, per tam tikrą laiką“, – sakė R.Gatesas.

Svarbiausia JAV ir NATO strategijoje Afganistane yra padėti apmokyti Afganistano kariuomenės ir policijos pajėgas, kad jos galėtų savarankiškai ginti savo šalį.

Kabule antradienį vykusioje spaudos konferencijoje H.Karzajui buvo užduotas klausimas, kaip Afganistano prezidentas pajėgs išlaikyti tokio dydžio nacionalines saugumo pajėgas.

„Keliolika metų, gal dar 15–20 metų Afganistanas negalės savo resursais išlaikyti tokio pobūdžio ir galios pajėgų“, – sakė H.Karzajus bendroje spaudos konferencijoje su atvykusiu JAV gynybos sekretoriumi.

„Tikimės, kad tarptautinė bendrija ir Jungtinės Valstijos, kaip mūsų pagrindinė sąjungininkė, padės Afganistanui pasiekti tokį pajėgumo lygį“, – sakė afganų prezidentas.

„Afganistanas laukia, kol galės perimti atsakomybę už savo pajėgas ir savo pajėgų aprūpinimą savo ištekliais prasme, bet to nebus dar 15 metų, – sakė jis. – Tai nereiškia, kad 15 metų neprisiimsime finansinės atsakomybės. Ir toliau prie to prisidėsime, kaip darome jau dabar“.

Paklaustas, ar H.Karzajus ir Barackas Obama susitarė, kad JAV galės pradėti mažinti savo pajėgas Afganistane maždaug po pusantrų metų, R.Gatesas atsakė: „Prezidentas Karzajus pasveikino (kontingento) didinimą ir atrodo, kad jį visiškai tenkina mūsų siūlomas grafikas, pagal kurį kariuomenės išvedimo procesas prasidėtų 2011 metų liepos mėnesį“.

„Jie aiškiai yra informuoti, kad jiems reikės paspartinti kariuomenės rinkimo ir apmokymo procesą, ir manau, kad jis yra įsitikinęs, kad jie galės atlikti savo dalį“, – sakė R.Gatesas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius