-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

„Gazprom“ grasina Ukrainą palikti be dujų

Rusijos dujų koncernas „Gazprom“ Ukrainai pagrasino nuo sausio 1 dienos nutraukti dujų tiekimą, jei ši nesumokės įsisenėjusių skolų.
„Gazprom“
„Gazprom“ / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Gazprom“ vadovas Aleksejus Milleris pranešė, kad Ukraina skolas turi sumokėti iki sausio 1 dienos. Dujų gigantui Ukraina už patiektas dujas ir baudas skolinga daugiau nei 2 mlrd. JAV dolerių (4,9 mlrd. Lt), pranešė CNN.

Rusijos naujienų kanalui „Vesti“ A.Milleris sakė, kad su Ukraina vyko derybos, tačiau, jei skolos nebus sumokėtos, kalbų apie dujų tiekimą negali būti.

Kai kurių šaltinių teigimu, „Gazprom“ sudarė darbo grupę dujų tiekimui į šią šalį sustabdymui.
„Gazprom“, kuris yra didžiausias pasaulio dujų gamintojas, taip pat tenkina ketvirtadalį viso Europos Sąjungos (ES) dujų poreikio arba 42 proc. ES dujų importo, pranešė BBC.

Per Ukrainą eina dujų tranzito kelias į Europą ir dujų tiekimo nutraukimas šiai šaliai galėtų skaudžiai atsiliepti ir vakarų valstybėms.

Tokia pat kritinė situacija tarp „Gazprom“ ir Ukrainos jau buvo kilusi 2006-aisiais, kuri sukėlė dujų tiekimo trikdžius kelioms ES šalims.

Per pastaruosius mėnesius „Gazprom“ iš bankų Rusijoje ir Prancūzijoje pasiskolino daugiau kaip 400 mln. JAV dolerių (993 mln. Lt), norėdamas iki kitų metų vidurio sumokėti dalį 11 mlrd. JAV dolerių (27,3 mlrd. Lt) skolų.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius