Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gedulo Ukrainoje dieną – Rusijos spjūvis Maidano kovotojams

Ukrainos sostinės Kijevo Nepriklausomybės aikštėje sekmadienį tūkstančiai ukrainiečių susirinko į gedulingą „večę“ pagerbti žuvusiuosius per sukilimą prieš į Rusiją pabėgusį Ukrainos prezidentą Viktorą Janukovyčių. Tuo tarpu Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pareiškė turintis duomenų, kad su žmones žudžiusiais snaiperiais gali būti susijęs nacionalistinis judėjimas „Pravyj sektor“, kurio nariai buvo pirmosiose Maidano gretose.
Maidano aukų pagerbimas
Maidano aukų pagerbimas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kaip praneša agentūros „Unian“  korespondentas, Nepriklausomybės aikštėje pirmiausia nuskambėjo Ukrainos himnas, vėliau žuvusieji buvo pagerbti tylos minute. Po jos religines apeigas pradėjo dvasininkai.

Į „večę“ susirinko keli tūkstančiai žmonių, jų vis daugėja. Į Maidaną ateinantys žmones žuvusiesiems pagerbti atneša gėlių, kuriomis nuklota aikštė.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Maidano aukų pagerbimas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Maidano aukų pagerbimas

Pagerbti žuvusiųjų atėjo populiariausias kandidatas į Ukrainos prezidento postą Petro Porošenka bei jį parėmęs ir kandidatuoti atsisakęs partijos „UDAR“ lyderis Vitalijus Klyčko. Politikų kalbos sekmadienį nebuvo numatytos.

Būtent šiomis dienomis sukanka 40 dienų nuo tragiškų vasario 18-20 dienų įvykių, kai Maidane jėgos struktūros nužudė daugiau nei 100 protestuotojų. Jie vadinami „Dangaus šimtine“.

S.Lavrovas metė įtarimus be įrodymų

Rusija tokią dieną nepraleido progos patylėti. Rusijos užsienio reikalų ministras S.Lavrovas, duodamas interviu Rusijos valstybinio Pirmojo kanalo sekmadienio laidai, pareiškė, kad Maskva turi duomenų, jog „Pravyj sektor“ yra susijęs su žmones Maidane žudžiusiais snaiperiais, praneša Rusijos naujienų agentūra ITARR-TASS.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sergejus Lavrovas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sergejus Lavrovas

Nacionalistinis judėjimas „Pravyj sektor“ buvo vienas aktyviausių per revoliuciją prieš V.Janukovyčių. Dabar radikalių pažiūrų „Pravyj sektor“ ir jo lyderis Dmytro Jarošas tapo Rusijos propagandos taikiniu.

„Mes turime tokių duomenų, – pareiškė S.Lavrovas. – Aš negaliu tvirtinti 100 procentų, bet yra labai daug tai patvirtinančių faktų. Žinoma, reikia tikrinti. Tikiuosi, kad Ukrainos atliekamas tyrimas bus užbaigtas ir tiesa „nebus paslėpta po kilimu“.

Nacionalistinis judėjimas „Pravyj sektor“ buvo vienas aktyviausių per revoliuciją prieš V.Janukovyčių. Jo nariai stovėjo pirmosiose Maidano gynėjų gretose ir kovėsi su jėgos struktūromis. Dabar radikalių pažiūrų „Pravyj sektor“ ir jo lyderis Dmytro Jarošas tapo Rusijos propagandos taikiniu.

Ukrainos prokurorai žino, kas šaudė

Tyrimą atliekanti Ukrainos Generalinė prokuratūra anksčiau yra pareiškusi, jog jau nustatė vietas, iš kur į žmones šaudė snaiperiai, ir net žino jų pavardes.

Pasak šaltinių, jie yra Ukrainos piliečiai. Prokurorų teigimu, snaiperiai nebuvo susiję su opozicija. Iš jėgos struktūrų sudarytą smogikų būrį žudyti žmonių pasiuntė per sukilimą nuversta valdžia. Prokurorai taip pat tiria, ar snaiperiai nebuvo susiję su Rusija. Anksčiau buvo pasirodę pranešimų, kad juos instruktavo aukštas Rusijos specialiųjų tarnybų darbuotojas.


Live streaming video by Ustream

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius