-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gėjų parade Prahoje dalyvavo tūkstančiai žmonių

Gėjų parade Prahoje, kuris tapo pirmojo Čekijos sostinėje surengto gėjų festivalio kulminacija, šeštadienį dalyvavo tūkstančiai žmonių, kurie nepaisė dulksnos ir konservatorių surengtų atsakomųjų demonstracijų.
Gėjų parado Prahoje dalyviai
Gėjų parado Prahoje dalyviai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Parado dalyviai, kurių daugelis vilkėjo įspūdingus kostiumus, švilpė švilpukais ir mojavo vėliavomis, susirinko Prahos centre ir iš garsiakalbių aidint muzikai žygiavo pagrindinėmis gatvėmis.

Paradas, kurio dalyviai suvažiavo ir iš kitų Europos šalių, turėjo baigtis Vltavos upės saloje koncertais ir šou.

Tvarką sergėjo maždaug 300 policininkų, kurie turėjo užtikrinti, kad nepasikartotų susirėmimai, temdę 2008 metais antrajame pagal dydį šalies mieste Brno vykusį gėjų paradą.

AFP/Scanpix nuotr./Gėjų paradas Prahoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Gėjų paradas Prahoje

Prahoje trečiadienį prasidėjęs penkių dienų festivalis prieštaringus vertinimus provokavo dar gerokai prieš savo pradžią. Vienas konservatyvių pažiūrų prezidento Vaclavo Klauso padėjėjas pavadino gėjus iškrypėliais.

V.Klauso vicekancleris Petras Hajekas, pagarsėjęs tuo, kad atmetė darvinizmą ir pavadino Osamą bin Ladeną „žiniasklaidos fikcija“, užsipuolė Prahos merą Bohuslavą Svobodą už tai, kad šis parėmė „iškrypusių bendrapiliečių“ festivalį.

Tada V.Klausas parėmė P.Hajeką, ir tai paskatino Austrijos, Belgijos, Didžiosios Britanijos, Kanados, Danijos, Estijos, Vokietijos, Nyderlandų, Norvegijos, Ispanijos, Švedijos, Šveicarijos ir JAV ambasadorius paskelbti bendrą pareiškimą, kuriame jie išreiškė paramą festivaliui.

V.Klausas savo ruožtu šį pareiškimą pavadino „precedento neturinčiu žingsniu“, o užsienio reikalų ministras Karelas Schwarzenbergas pareiškė, kad Čekijoje niekas neneigia ir neatmeta gėjų teisių, todėl diplomatų pareikštas palaikymas davė „priešingų rezultatų ir buvo nereikalingas“.

Homoseksualumo neslepianti buvusi čekų teniso žvaigždė Martina Navratilova šeštadienį paskelbtame laiške paradui kritikavo V.Klausą už „itin homofobines ir neišmanėliškas pastabas“.

„Deja, atrodo, kad prezidentas Klausas tiesiog nesupranta“, – sakė ji ir pridūrė: „Nagi, pone prezidente, prisidėkit prie parado ir pažiūrėkit, kas mes tokie.“

Organizacinio komiteto vadovas Czeslawas Walekas žurnalistams sakė: „Mes gana nustebę dėl šio politikavimo... Tiesiog norėjome surengti karnavalinį paradą.“

Festivalio programą sudarė maždaug 80 renginių daugiau kaip 30-yje vietų Prahoje ir netoli jos, tarp jų – koncertai, filmai, seminarai, parodos ir vakarėliai.

Jaunieji krikščionys demokratai, judėjimas prieš abortus ir kraštutinių dešiniųjų DSSS šeštadienį pakvietė į atsakomąsias demonstracijas tradicinėms bei šeimos vertybėms paremti.

AFP/Scanpix nuotr./Sulaikyti parado prieaininkai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Sulaikyti parado priešininkai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius