Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 11 20 /20:53

Teroristai Malio „Radisson Blu“ viešbutyje nebelaiko įkaitų; žuvo mažiausiai 22 žmonės

Skelbiama, kad Malio sostinėje, Bamake, ginkluota dešimties asmenų gauja įsiveržė į prabangų viešbutį ir paėmė įkaitais 170 jo gyventojų. Lietuvos krašto apsaugos ministerija patvirtino, kad Malyje esantiems lietuvių kariams pavojus negresia.
VIDEO: Įkaitų drama Malio „Radisson Blu“ viešbutyje

Ką žinome apie įkaitų dramą Malio viešbutyje:

  • Ginkluoti užpuolikai, taranuodami apsaugos vartus, įsiveržė į saugiausiu laikytą Malio viešbutį „Radisson Blu“;
  • Įkaitais paimti 170 viešbučio gyventojų ir personalo darbuotojų;
  • Įkaitų gretose – Belgijos, Prancūzijos, JAV, Vokietijos, Indijos, Kinijos, Alžyro piliečiai; 
  • Įkaitų išlaisvinimo operacijoje dalyvavo ne tik Malio, bet ir JAV bei Prancūzijos specialiųjų pajėgų kariai;
  • Atsakomybę už išpuolį prisiėmė „Al-Mourabitoun“ grupuotė, kuri nėra siejama su „Islamo valstybe“;
  • Apie 18 val. Lietuvos laiku įkaitų drama baigėsi. Mažiausiai 22 jų žuvo. Nukauti 2 užpuolikai;

20:53 val. Viešbutyje rasti mažiausiai 22 negyvi žmonės. Specialiosios pajėgos aukštas po aukšto vadavo žmones, pranešė vietinė televizija ir saugumo tarnybos pareigūnai, kol po devynių valandų apsuptis buvo baigta.

Malio saugumo tarnybos šaltiniai nurodė, kad žuvo mažiausiai 22 įkaitai viešbutyje ir kad iš Burkina Faso permestos prancūzų specialiosios pajėgos „dalyvauja operacijoje kartu su maliečiais“.

JAV specialiųjų operacijų kariai padėjo išvaduoti mažiausiai šešis amerikiečius iš šio ištaigingo viešbučio.

18:59 val. „Reuters“ cituoja Malio Saugumo ministerijos atstovą, kurio teigimu, ginkluotų islamistų dar yra viršutiniuose viešbučio aukštuose. Jie nebeturi įkaitų, tačiau nepasiduoda.

„Jie viešbutyje yra vieni – tik su Malio specialiosiomis pajėgomis, kurios stengiasi juos sulaikyti“, – sakė atstovas.

18:37 val. Neaišku, kiek iš tikrųjų buvo užpuolikų. Malio pareigūnai skelbia, kad du teroristai nukauti. Tačiau anksčiau pranešta, kad viešbutyje įkaitus laiko 10 teroristų.

18:35 val. Malio pareigūnai skelbia, kad ĮKAITŲ DRAMA BAIGĖSI. 

18:29 val. JT taikdariai teigia, kad 12 kūnų jie rado viešbučio rūsyje, dar 15 – antrame pastato aukšte.

18:13 val. Jungtinių Tautų taikdariai pranešė, kad viešbutyje žuvo 27 žmonės. JT pabrėžė, kad ši informacija – preliminari. Tebevyksta viešbučio apieškojimas.

18:05 val. AFP praneša, kad Malio kariai nukovė du teroristus. Agentūros šaltiniai taip pat patvirtino anksčiau šalies ministro skelbtą informaciją, kad įkaitai yra išlaisvinti. 18 jų žuvo.​

17:57 val. Malyje specialiosioms pajėgoms penktadienį šturmavus ginkluotų vyrų užimtą viešbutį sostinėje Bamake, netrukus iš jo buvo išnešta 18 lavonų, sakė naujienų agentūrai AFP vienas užsienio saugumo pareigūnas.

„Rasta aštuoniolika kūnų“, – sakė pašnekovas su anonimiškumo sąlyga, dar pridūręs, kad viešbutyje jau yra iš Burkina Faso permestos prancūzų specialiosios pajėgos, „dalyvaujančios operacijoje kartu su maliečiais“.

17:48 val. Vietos žiniasklaida praneša, kad viešbutyje dar tebegali būti įkaitų, nors saugumo ministras teigia priešingai.

17:38 val. AFP praneša, kad viešbutyje nebelaikoma įkaitų. Tai paskelbė Malio saugumo ministras.

17:36 val. Malio radijo stotis „Mikado FM“ praneša, kad viešbutyje žuvo 15 žmonių. Stotis remiasi šaltiniu Malio valdžioje.

17:31 val. Kas yra žinoma apie „Al-Mourabitoun“?

„Al-Mourabitoun“ – gerai žinoma džihadistų grupuotė, kuriai anksčiau vadovavo buvęs „al Qaeda“ teroristas Mokhtaras Belmokhtaras. Jai priklauso daugiausiai Alžyro kilmės teroritai. Prieš maždaug 2 metus susikūrusi grupuotė glaudesnius ryšius palaiko su „al Qaeda“, o ne su „Islamo valstybe“, rašo „The Mirror“.

Reuters/Scanpix nuotr./Vadeiva Mokhtaras Belmokhtaras
Reuters/Scanpix nuotr./Vadeiva Mokhtaras Belmokhtaras

M.Belmokhtaras tapo vienu ieškomiausių žmonių pasaulyje, kai 2013 m. suorganizavo išpuolį Alžyro dujų saugykloje. Per jį žuvo 39 darbininkai, 6 iš jų – britai.

Manoma, kad M.Belmokhtaras buvo nukautas per antskrydį birželio mėnesį. Jo mirtis jau anksčiau yra buvusi paskelbta keletą kartų, tačiau paskutinės žinios, kurias patvirtino „Alžyro TV“, manoma, yra patikimos.

17:15 val. Atsakomybę už išpuolį prisiėmė „Al-Mourabitoun“ grupuotė, kuri nėra siejama su „Islamo valstybės“ kovotojais.

Skelbiama, kad įkaitų gretose yra šeši Alžyro piliečiai, keturi belgai, septyni kinai, dvylika prancūzų, dvidešimt indų. Šeši amerikiečiai, du vokiečiai, penki turkai jau yra išlaisvinti.

16:45 val. Įvykio vietoje pradėjo veikti Prancūzijos specialiųjų pajėgų kariai.

16:30 val. JAV valstybės departamentas pranešė, kad viešbutyje yra ir amerikiečių. Šeši iš jų jau išgelbėti per pirmąją įkaitų laisvinimo operacijos dalį.

16:00 val. Liudininkų teigimu, viešbučio viduje pasigirdo šūviai. Panašu, kad vyksta intensyvus susišaudymas tarp pareigūnų ir užpuolikų. Kai kurie sužeisti pareigūnai ir įkaitai išvedami iš viešbučio.

15:50 val. Vokietijos užsienio reikalų ministras Frankas-Walteris Steinmeieris paskelbė, kad užpuolikai paleido dar du įkaitus, kurie yra Vokietijos piliečiai. Išgelbėti ir keturi įkaitai kinai.

15:35 val. Skelbiama, kad šiuo metu viešbutyje vis dar yra 138 įkaitai. Malio ir Prancūzijos pareigūnams talkina ir JAV specialiųjų pajėgų asai.

14:55 val. Malio specialiųjų pajėgų atstovai pranešė apie du sužeistus karius. Tuo metu užpuolikai nuvedė įkaitus į septintąjį aukštą. Liudininkų teigimu, kai kurie užpuolikai tarpusavyje kalba anglų kalba.

14:40 val.  Elitinis Prancūzijos karo policijos dalinys, kurio specializacija – įkaitų vadavimo operacijos, penktadienį išskrido į Malio sostinę. Apie 40 žandarų, priklausančių specialiųjų operacijų daliniui GIGN, išvyko padėti Malio saugumo pajėgoms, reaguojančioms į įkaitų dramą viešbutyje „Radisson Blu“, kur užpuolikai vienu metu laikė įkaitais iki 170 svečių ir darbuotojų.

14:25 val. „Air France“ paskelbė, kad dėl teroro pavojaus sustabdo skrydžius į Malio sostinę Bamaką.

14:10 val. Malio policija skelbia, kad išlaisvinta jau 80 įkaitų. Operacija tęsiama. Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as išplatino pareiškimą, kuriame skelbiama, kad jo šalies valdžia daro viską, kad Prancūzijos piliečiai būtų išgelbėti.

13:30 val. Pranešama, kad užpuolikai nusivedė dalį įkaitų į viešbučio rūsį. Specialiųjų pajėgų kariai įsiveržė į viešbučio patalpas, tačiau jiems nepavyksta patekti į visus aukštus. Išlaisvinti įkaitai teigė viešbučio pagrindinėje salėje matę aukų kūnus.

CNN pranešė, kad „Kalašnikov“ automatais ginkluoti užpuolikai užgrobė saugiausiu šalyje laikomą Bamako centre esantį „Radisson Blu“, kuriame yra 190 kambarių. Viešbutyje girdimi sprogimai ir automatinio ginklo šūviai. Liudininkų teigimu, įsiverždami į patalpas užpuolikai šaukė „Allahu Akbar“. 

Malio žiniasklaidos teigimu, viešbutyje daugiausiai Prancūzijos ir Belgijos piliečių. Dalis jų – prancūzų kariai. „Turkish Airlines“ patvirtino, kad viešbutyje yra šeši jų darbuotojai. Kinija taip pat patvirtino, kad viešbutyje įkaitais laikom septyni jos piliečiai. Indija paskelbė, kad viešbutyje yra 20 jos piliečių.

Manoma, kad į viešbučio teritoriją teroristai pateko pagrobtu diplomatiniam korpusui priklausančiu automobiliu, su kuriuo tiesiog taranavo apsaugos barjerus.

Informaciją apie šaudynes viešbutyje patvirtino Malio gynybos ministro patarėjas pulkininkas leitenantas Diarranas Kone. Malio premjeras Modibo Keita sušaukė krizių valdymo tarybą.

Viešbutį apsupo Malio specialiųjų pajėgų kariai, kurie maždaug po valandos pradėjo šturmą. Evakuoti Jungtinių Tautų Organizacijos darbuotojai. 

„The Telegraph“ skelbia, kad anksčiau paleisti buvo tik tie įkaitai, kurie gali pacituoti Koraną. 

Malyje yra 3 Lietuvos kariuomenės kariai

Krašto apsaugos ministerija patvirtino, kad šiuo metu Malyje ES mokymo misijoje yra trys lietuvių kariai, kurių vienas yra sostinėje Bamake. Tiesa, kapitono laipsnį turintis lietuvių karys šiuo metu yra karinėje bazėje, esančioje už kelių kilometrų nuo išpuolio vietos, tad pavojus jam negresia.

Malio žvalgybos pareigūnai teigė, kad per pastaruosius mėnesius užkirto kelią net kelioms teroro atakoms, kurias organizavo Malio „Boko Haram“ vadinamas Macinos Išlaisvinimo frontas. Kol kas nežinoma, kokie šios grupuotės ryšiai su „Islamo valstybe“. Ši grupuotė prisiėmė atsakomybę už rugpjūčio mėnesio išpuolį Malio Savarės mieste, kurio metu žuvo 13 žmonių.

2012 metais Prancūzijos karių vadovaujamos pajėgos išstūmė su „al Qaeda“ sietus teroristus iš šalies teritorijos. Iki šiol Malyje veikia prancūzų ir olandų kariniai daliniai, palaikantys taiką, į mokymus atvyksta kariai iš daugelio Europos valstybių. Šiuo metu Malyje yra maždaug 1000 prancūzų karių.

Prancūzijos dienraštis „Le Monde“ skelbia, kad viešbutyje nuolat apsistoja „Air France“ darbuotojai.

Afrikos turtingiausias žmogus patvirtino, kad jo nėra „Radisson Blu“

Turtingiausias Afrikos žmogus Aliko Dangote socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė, kad jis nėra apsistojęs viešbutyje. Pranešama, kad iš viešbučio pavyko pasprukti ir populiariam Afrikos dainininkui Sekouba Bambino.

Malyje šiuo metu veikia keturios teroristų grupuotės: Nacionalinis Azawado išlaisvinimo judėjimas, Ansar Dine, al Qaeda Malio atšaka ir Vieningasis Vakarų Afrikos džihado judėjimas. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius