Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Goro provincijoje sunaikinta daugiau nei pusantros tonos narkotinių medžiagų

Sekmadienį Afganistano Goro provincijoje, kurios atkūrimu rūpinasi Lietuvos vadovaujama Provincijos atkūrimo grupė, vyko daugiau nei 1600 kilogramų narkotinių medžiagų deginimo ceremonija.
Goro provincijoje deginamos narkotinės medžiagos
Goro provincijoje deginamos narkotinės medžiagos / Vyr. ltn. Jurgio Norvaišos nuotr.

Narkotinių medžiagų naikinimo operaciją stebėjo šalies Antinarkotinės veiklos viceministras Bazas Mohammadas Ahmadi, Goro provincijos gubernatorius Sajedas Anvaras Rachmati, PAG-15 vadas pulkininkas Artūras Radvilas, Ukrainos vyriausiasis nacionalinis atstovas Afganistane pulkininkas Jurijus Torukas, įvairių organizacijų nariai, Afganistano nacionalinių saugumo pajėgų bei spaudos atstovai.

„Goro provincija yra narkotinių medžiagų tranzitinė teritorija, per kurią jie gabenami į platųjį pasaulį. Mes visomis priemonėmis kovojame su plėtros tinklais, kurie driekiasi į Tadžikistaną, Rusijos Federaciją, Amerikos ir Europos žemynų valstybes“, – kalbėjo Afganistano Antinarkotinės veiklos ministerijos viceministras Bazas Mohammadas Ahmadi.

Narkotinės medžiagos buvo surinktos Goro provincijos Kovos su nelegalia narkotinių medžiagų apyvarta padalinio, kuris jas konfiskavo iš narkotinių medžiagų pervežėjų. Dėl itin mažo žemių ploto, skirto narkotinių medžiagų auginimui, Goro provincija nuo 2008 metų kasmet buvo skelbiama provincija be narkotikų (angl. „poppy-free“).

Šiuo metu tarnybą Lietuvos vadovaujamoje Goro provincijos atkūrimo grupėje atlieka penkioliktoji karių pamaina (PAG-15), kuri suformuota daugiausia iš Didžiosios kunigaikštienės Birutės motorizuotojo pėstininkų bataliono karių. Pamainai ir visam Goro provincijos atkūrimo grupės kariniam kontingentui vadovauja šio bataliono vadas pulkininkas Artūras Radvilas. Tai jau antroji PAG Lietuvos karių pamaina, kurios pagrindą sudaro Birutės bataliono kariai – dalinio kovinė vėliava Afganistane plevėsavo 2008 m.

PAG civilinis elementas sudarytas iš Lietuvos, Japonijos ir JAV ofisų, atstovaujančių savo valstybių vyriausybes ir vykdančių vystomojo bendradarbiavimo programas bei projektus. Lietuvos ofiso veiklą organizuoja du specialiosios misijos darbuotojai, Japonijos – keturi vystomojo bendradarbiavimo patarėjai, o JAV – vienas valstybės departamento atstovas ir du JAV vystymo agentūros patarėjai.

Goro provincijos atkūrimo grupės stovykloje Čagčarane kartu su Lietuvos kariais ir civiliais tarnauja ir dirba Gruzijos, Japonijos, JAV, Lenkijos, Suomijos, Čekijos, Ukrainos, Kroatijos ir Bulgarijos atstovai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius