-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Graikiją vėl paralyžiuoja streikas dėl griežto taupymo priemonių

Graikijoje antradienį prasidėjo naujas 24 valandų streikas, kuris rodo augantį visuomenės nepasitenkinimą dėl griežtų Vyriausybės taupymo priemonių, įskaitant radikalią pensijų reformą, kuriomis mėginama spręsti didžiulių valstybės skolų krizę.
Turistai ir vėl puls į neviltį dėl streikuotojų
Turistai ir vėl puls į neviltį dėl streikuotojų. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Streikas Graikija

Tai jau penktoji šiais metais tokio masto protesto akcija, organizuojama pagrindinių viešojo ir privataus sektoriaus darbuotojų profesinių sąjungų.

Jos metu sutriks transporto eismas, nedirbs valstybinės įstaigos, vietos žiniasklaidos priemonės, mokyklos ir bankai. Ligoninės teiks tik būtinąją pagalbą.

Tūkstančiai valstybės tarnautojų ir privataus sektoriaus darbuotojų maždaug vidurdienį vietos (ir Lietuvos) laiku surengs eitynes Atėnuose. Tuo metu parlamentas ketina pradėti diskusijas dėl reformos, numatančios didinti pensinį amžių, karpyti pensijas ir apriboti išėjimo į ankstyvą pensiją galimybes.

„Šios priemonės nepadės. Jos tik pagilins recesiją ir skurdą, – sakė valstybės tarnautojų profesinės sąjungos ADEDY valdybos narė Despina Spanu. – Darbininkai duos aiškų atsakymą Vyriausybei ir šiai reformai, kuri naikina socialinę apsaugą.“

Tuo tarpu Vyriausybė tvirtina, kad šie karpymai būtini.

„Išties manome, kad darome tai Graikijos žmonių labui“, – sakė Vyriausybės atstovas spaudai Georgas Petalotis.

Investuotojai atidžiai stebės antradienio protesto akcijos mastą, siekdami įvertinti, kiek smarkus visuomenės nepritarimas valdančiųjų socialistų pastangoms įgyvendinti griežtas taupymo priemones, kurias numatė Europos Sąjunga (ES) ir Tarptautinis valiutos fondas (TVF) mainais už 110 mlrd. eurų paskolų paketą Atėnams.

Pastaruoju metu vykusiuose protestuose dalyvavo jau kur kas mažiau žmonių, nes daug Atėnų gyventojų išvyko į salas atostogauti.

Tačiau profesinės sąjungos, atstovaujančios maždaug dviem su puse milijono darbininkų, kurie sudaro pusę visos šalies darbo jėgos, prognozavo, kad antradienio akcija sulauks didelės visuomenės paramos.

Visuomenės protestai kulminaciją pasiekė gegužės 5 dieną, kai Atėnuose vykusioje demonstracijoje dalyvavo apie 50 tūkst. žmonių. Tą dieną per gaisrą vieno banko pastate, kurį padegė demonstrantai, žuvo trys darbuotojai.

Pastarąjį kartą analogiškas streikas vyko gegužės 20 dieną. Jame dalyvavo apie 25 tūkst. žmonių.

Daug graikų jau pajuto pirmąsias naujos diržų veržimosi politikos pasekmes, kai Vyriausybė gegužę panaikino valstybės tarnautojams atostogų premijas. Be to, nuo liepos 1 dienos šalyje įsigalioja naujas pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifas, kuris nuo 21 proc. padidintas iki 23 proc.

Socialistai 300 vietų parlamente turi 157 vietų daugumą, todėl manoma, kad Vyriausybei neturėtų kilti rimtesnių keblumų, kad prastumtų būtinas reformas, nors tam tikrų abejonių dėl jų išsakė ir kai kurie valdančiosios partijos nariai.

Besikartojantys streikai, protestai, per kuriuos bet kada gali kilti smurto proveržis, taip pat nuo 2008 metais vykusių riaušių padažnėję nedideli sprogdinimai smarkiai pakenkė šalies turizmo sektoriui, iš kurio gaunamas pelnas sudaro beveik penktadalį šalies bendrojo vidaus produkto (BVP).

Praėjusią savaitę vienas aukštas pareigūnas žuvo per sprogimą, kuris nugriaudėjo jam atidarius siuntinį.

„Aegean Airlines“ pranešė, kad atšaukė 14 vidaus skrydžių į abi puses, „Olympic Air“ atšaukė 34 skrydžius į Graikijos salas, įskaitant Mikoną ir Tyrą. Tarptautiniams skrydžiams streikas neturės įtakos.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius