-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Graikijos didvyris: karys išgelbėjo 20 migrantų iš skęstančio laivo

Tragiškos savaitės simboliu tapo nuotrauka, kurioje – graikų kariuomenės seržantas, iš vandens traukiantis skęstančius į šalį bandžiusius patekti migrantus iš Šiaurės Afrikos, rašo „Independent“.
Antonis Deligiorgisas
Antonis Deligiorgisas / „Scanpix“/AP nuotr.

Viduržemio jūra virsta didele masine kapaviete – šį mėnesį joje pražuvo šimtai migrantų, o pasaulio akys nukrypo į Europos politikus, nesugebančius išspręsti migracijos krizės. 

Praėjusią savaitę fotografas užfiksavo, kaip Graikijos kariuomenės seržantas Antonis Deligiorgisas iš bangų traukė moterį, kurios kelionė į išsvajotąją Europą tik per plauką nesibaigė tragiškai.

Wegasi Nebiat tėvai sumokėjo 10 tūkst. dolerių už jos kelionę, kuri prasidėjo Eritrėjos sostinėje Asmaroje. Jai pavyko nukeliauti į Khartoumą, iš kur su padirbtu pasu išskrido į Stambulą, vėliau Marmaryje sėdo į laivą, kuris turėjo ją nuplukdyti į Graikiją.

Pabėgėlių iš Sirijos ir Eritrėjos perpildytas laivas užplaukė ant uolų ir ėmė skęsti prie Rodo salos. Kai laivas pradėjo krypti, jį pastebėjo 34-erių A.Deligiorgisas, tuo metu buvęs paplūdimio kavinėje. 

„Laivas subyrėjo per kelias minutes – tarsi būtų buvęs pagamintas iš popieriaus, – jis sakė „The Observer“. – Net nesvarstydamas padariau tą, ką turėjau padaryti... Nusimečiau marškinius ir nėriau į vandenį.“

„Scanpix“/AP nuotr./Antonis Deligiorgisas
„Scanpix“/AP nuotr./Antonis Deligiorgisas

Kartu su juo į jūros bangas pasileido pakrantės apsaugos pareigūnai, žvejai, savanoriai – ėmė iš vandens traukti pabėgėlius, kurių daugelis plūduriavo įsikibę laivo nuolaužų.

Net nesvarstydamas padariau tą, ką turėjau padaryti... Nusimečiau marškinius ir nėriau į vandenį.

„Visi, kas matė tai, kas įvyko, iškart šoko į vandenį – negalvodami apie savo pačių saugumą“, – sakė pakrantės apsaugos pareigūnas Stathisas Samaras.

Iš 93 migrantų, kurie plaukė laivu, 20 išgelbėjo dviejų vaikų tėvas A.Deligiorgisas. Trys laivo keleiviai žuvo.

„Vandenyje buvo gausu degalų iš laivo, uolos buvo slidžios ir labai aštrios. Stipriai susižeidžiau rankas ir kojas, bet tuo metu galvojau tik apie tai, kaip išgelbėti tuos vargšus žmones“, – pasakojo karys.

Jo išgelbėta W.Nebiat buvo išvežta į ligoninę, iš kurios išleista išvyko į Pirėją, kur susitiko su kitais pabėgėliais iš Eritrėjos. „Esu tokia laiminga. Nežinome, ką darysime, bet tikimės, kad pavyks nukeliauti tolyn į Europą“, – sakė ji „The Daily Mail“.

„Prisimenu nedaug. Atsidūriau vandenyje, buvau persigandusi, o tuomet atsidūriau čia. Man labai pasisekė. Namuose turiu šeimą, ir man labai pasisekė, kad išgyvenau“, – pasakojo moteris.

„Scanpix“/AP nuotr./Antonis Deligiorgisas
„Scanpix“/AP nuotr./Antonis Deligiorgisas

Nors dauguma migrantų iš Afrikos ir Artimųjų Rytų iš Libijos plaukia Italijos krantų link, šiemet į Graikiją taip bandančių patekti žmonių skaičius beveik padvigubėjo daugiau nei iki 10 tūkst. Vien praėjusią savaitę į Graikiją atplaukė daugiau nei tūkstantis migrantų.

Iš viso šiemet Viduržemio jūroje žuvo daugiau nei 1650 žmonių, mėginusių pasiekti Europą.

„Scanpix“/AP nuotr./Antonis Deligiorgisas
„Scanpix“/AP nuotr./Antonis Deligiorgisas

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius