-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Graikijos premjeras Aleksis Cipras prabilo apie referendumo galimybę

Graikijos vyriausybės vadovas Aleksis Cipras antradienį išreiškė įsitikinimą, kad greitai pavyks pasiekti susitarimą su tarptautiniais skolintojais.
Graikijos premjeras Aleksis Cipras
Graikijos premjeras Aleksis Cipras / „Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr.

Premjeras tai pareiškė po to, kai pertvarkė savo derybininkų komandą, sumažindamas tiesmukumu pasižyminčio finansų ministro Janio Varufakio, supykdžiusio Atėnų partneres euzo zonoje, vaidmenį.

Tačiau A.Cipras taip pat įspėjo, kad Atėnai bus priversti organizuoti referendumą, jei skolintojai toliau kels reikalavimus, nepriimtinus jo kairiųjų vyriausybei, kuri atėjo į valdžią žadėdama užbaigti taupymo politiką.

Atėnai jau artimiausiomis savaitėmis gali pristigti pinigų, o derybos su Europos Sąjunga ir Tarptautiniu valiutos fondu dėl didesnės finansinės pagalbos pateko į aklavietę, Atėnams nesutinkant su skolintojų reikalavimais įgyvendinti reformas, įskaitant pensijų apkarpymą ir darbo rinkos liberalizavimą.

Savo pirmame išsamiame interviu televizijai nuo tada, kai sausį laimėjo rinkimus, A.Cipras sakė, jog tikisi, kad susitarimas su kreditoriais bus pasiektas iki gegužės 9-osios, likus trims dienoms iki skolų mokėjimo termino, kai Atėnai TVF turėtų pervesti apie 750 mln. eurų.

Premjeras atmetė šalies nemokumo galimybę, tačiau pabrėžė, jog atlyginimai ir pensijos yra prioritetas.

Premjeras atmetė šalies nemokumo galimybę, tačiau pabrėžė, jog atlyginimai ir pensijos yra prioritetas.

Graikijos finansų rinkos ir euro kursas pirmadienį sustiprėjo viliantis, kad premjerui sumažinus finansų ministro J.Varufakio – marksisto akademiko, nevengiančio pamokyti savo kolegų iš kitų euro zonos valstybių – vaidmenį, padidės tikimybė greitai pasiekti susitarimą. Tai savo ruožtu leis užkirsti kelią šalies nemokumui ir potencialiai pragaištingam pasitraukimui iš euro zonos.

Paprašytas pakomentuoti galimus įvykių scenarijus, jei susitarimas visgi nebus pasiektas, A.Cipras atmetė galimybę rengti pirmalaikius rinkimus, tačiau sakė, kad jo vyriausybė neturi teisės sutikti su reikalavimais, peržengiančiais jos mandato ribas, todėl prašytų nuspręsti graikų.

„Jei sprendimas peržengs mūsų mandato ribas, neturėsiu teisės jį pažeisti, todėl sprendimui, kurį mes rasime, turės pritarti Graikijos žmonės“, – sakė A.Cipras interviu televizijai „Star“.

„Tačiau esu tikras, kad neprieisime prie to taško. Nepaisant sunkumų esama nemenkų galimybių laimėti derybose. Neturėtume imtis paniškų veiksmų. Išsigandusysis pralaimės šį žaidimą“, – aiškino jis.

„Tačiau esu tikras, kad neprieisime prie to taško. Nepaisant sunkumų esama nemenkų galimybių laimėti derybose. Neturėtume imtis paniškų veiksmų. Išsigandusysis pralaimės šį žaidimą“, – aiškino jis.

A.Cipras pabrėžė, kad nepaisant nuomonių skirtumų tokiais svarbiais klausimais kaip darbo rinkos reforma, pensijų apkarpymas ir siūlomas pridėtinės vertės mokesčio didinimas turistų gausiai lankomose salose, Graikija yra paskutiniame derybų etape.

Pasak vyriausybės vadovo, jis tikisi, kad pradinis susitarimas dėl reformų bus pasiektas šią arba kitą savaitę, o tarp pasiūlytų nuolaidų bus turto pardavimas, įskaitan du svarbius punktus – Pirėjo uosto pardavimą ir 14-os regioninių uostų nuomą.

Jis taip pat sakė, kad Graikija tikisi gauti 3-5 mlrd. eurų išankstinį apmokėjimą už dujų tranzitą, jei pavyks pasiekti susitarimą su Rusija dėl naujo dujotiekio „Turkish Stream“ projekto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius