Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Greitai paruošiami makaronai – naujas aukso standartas JAV kalėjimuose

Tabakas, narkotikai, konservuota žuvis ir pornografija anksčiau buvo pagrindiniai JAV kalėjimo ekonomikos ramsčiai. Tačiau laikai keičiasi. Dabar greitai paruošiamos makaronų sriubos yra naujas kalėjimo valiutos aukso standartas. Tai rodo naujas tyrimas, kurį cituoja „Vice News“.
Greitai paruošiami makaronai
Greitai paruošiami makaronai / 123rf.com nuotr.

Kalėjimo maistas visuomet turėjo tragišką reputaciją, tačiau pastaraisiais metais jo kokybė dar labiau suprastėjo. Dėl to kaliniai vis labiau vertina greitai paruošiamas sriubas ir makaronus, kurių galima įsigyti kalėjime, teigia Arizonos universiteto sociologas Michaelis Gibsonas-Lightas.

Kadangi tai yra pigus, skanus ir daug kalorijų turintis produktas, makaronai tapo tokie vertingi, kad jie keičiami į kitus daiktus.

„Kaliniai yra tokie nepatenkinti gaunamo maisto kokybe ir kiekybe, kad jie pradėjo vis labiau vertinti greitai paruošiamus makaronus kaip atsiskaitymo formą šešėlinėje kalėjimo ekonomikoje, – rašo jis savo tyrimo išvadose. – Kadangi tai yra pigus, skanus ir daug kalorijų turintis produktas, makaronai tapo tokie vertingi, kad jie keičiami į kitus daiktus.“

Sociologo tyrime remiamasi 60-ies kalinių patirtimi neįvardintame JAV kalėjime pietinėje valstijoje. Priešingai nei kalėjimuose šiauriau, pietinėse valstijose kaliniams yra leidžiama rūkyti ir įsigyti tabako. Tik du iš 60 kalinių sakė nerūkantys. Tačiau net ir jie teigė, kad greitai paruošiami makaronai kalėjime yra vertingesni nei cigaretės.

M.Gibsonas-Lightas rašo, kad šeši pakeliai makaronų, kuriuos galima nusipirkti už 0,59 JAV dolerio, gali būti iškeisti į visą rinkinį terminių apatinių, vertų 11,3 JAV dolerio.

„Taip yra todėl, kad žmonės yra alkani, – vienas kalinys sakė tyrėjui. – Gali nuspręsti, kaip gerai finansiškai sekasi žmogui, pagal tai, kiek sriubų jis turi savo spintelėje.“

Greitai paruošiami makaronai kalėjime yra vertingesni nei cigaretės.

Prekes įsigyti kaliniai gali kartą per savaitę, šią teisę jie gali prarasti už blogą elgesį. Vienas kalinys sakė, kad dėl makaronų kyla ir daug ginčų – dėl įsiskolinimo, dėl vagysčių. „Mačiau muštynių dėl makaronų sriubų“, – sakė jis.

„Kalėjimas yra kaip gatvės, – pridūrė kalinys. – Viskam reikia valiutos. Čia ji yra makaronų sriubos.“

Išlaidos įkalinimo įstaigoms JAV pastaraisiais dešimtmečiais auga žymiai lėčiau nei kalinių skaičius, kuris nuo 1980 iki 2013 padidėjo 343 procentais. Lėšų trūkumas sprendžiamas įvairiai – ir maisto tiekimas patikimas privačioms įmonėms, ir sumažinami maisto daviniai kaliniams (pavyzdžiui, jie maitinami tik du kartus per dieną).

Greitai paruošiamos makaronų sriubos buvo sukurtos su tikslu pamaitinti badaujančius gyventojus pokarinėje Japonijoje. „Į pasaulį ateis taika, kai visi jo žmonės turės pakankamai maisto“, – sakė jų išradėjas Momofuku Ando. 2000 m. Japonijoje buvo atlikta apklausa, kurios metu gyventojai šias sriubas išrinko svarbiausiu XX a. išradimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius