Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gruzija antradienį oficialiai pasitraukia iš NVS

Gruzija nuo antradienio, rugpjūčio 18 dienos, oficialiai neteko Nepriklausomų Valstybių Sandraugos (NVS) narės statuso.
Michailas Saakašvilis
Michailas Saakašvilis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Gruzijos užsienio reikalų viceministras Davidas Džalogonija nurodė, kad Tbilisis antradienį, kai baigiasi privalomas 12 mėnesių terminas po oficialaus pranešimo Sandraugos vykdomajam komitetui, visiškai baigia juridines pasitraukimo iš NVS procedūras.

Tačiau remdamasi 1969 metų Vienos konvencija, Gruzija po pasitraukimo iš NVS tebedalyvauja tose 75 sutarčių, kurioms narystė Sandraugoje nebūtina.

„Gruzija ir toliau dalyvauja daugelyje sutarčių, tarp jų su NVS šalimis, konkrečiai – susitarimuose dėl bevizio režimo, laisvosios prekybos, bendradarbiavimo teisėtvarkos ir kitais klausimais, iš viso 75 susitarimuose", – sakė D.Džalagonija.

Drauge jis pažymėjo, kad Gruzijos Vyriausybė pasirengusi su NVS šalimis sudaryti dvišalius susitarimus dėl bendradarbiavimo, remiantis viena kitos teritorijos vientisumo ir interesų gerbimo principais.

NVS vykdomasis komitetas Minske pirmadienį nurodė, kad „pagal pasitraukimo iš NVS procedūrą nuo rugpjūčio 18 dienos Gruzija nebus Sandraugos šalis. Gruzijos vėliava bus pašalinta iš NVS vykdomojo komiteto darbo tvarka. Jokių renginių, kuriuose dalyvautų Gruzija, neplanuojama".

Tačiau NVS vykdomojo komiteto atstovas pabrėžė, kad po oficialaus pasitraukimo iš NVS Gruzija toliau dalyvaus apie 70 Sandraugos sutarčių. „Jose ir anksčiau galėjo dalyvauti valstybės, kurios nebuvo NVS narės", – teigė jis.

Pasak NVS vykdomojo komiteto atstovo, po rugpjūčio 18 dienos Gruzija nebedalyvaus sutartyse, kuriose gali dalyvauti tik Sandraugos šalys.

Taip pat Gruzijai negalios visi Sandraugos sprendimai, priimti NVS valstybių vadovų, Vyriausybių, užsienio reikalų ministrų ir ekonominės tarybos.

Gruzijos prezidentas Michailas Saakašvilis paskelbė, kad Tbilisis pasitraukia iš NVS, pernai rugpjūtį, kai vyko trumpas penkių dienų Gruzijos ir Rusijos karas dėl separatistinės Pietų Osetijos.

Po to rugpjūčio 14 dieną Gruzijos parlamentas vieningai pritarė šiam sprendimui, o po keturių dienų į NVS vykdomąjį komitetą buvo išsiųsta diplomatinė nota, kad šalis pasitraukia iš NVS.

Rusijos URM atstovai pareiškė, kad Gruzijos pasitraukimas iš NVS neigiamai atsilieps Gruzijos žmonėms.

„Nereikia dramatizuoti įvykių. Kiekviena suvereni valstybė (Gruzija yra viena jų) turi teisę spręsti klausimą dėl savo narystės vienoje ar kitoje organizacijoje. Tai suvereni kiekvienos valstybės teisė", – pareiškė šaltinis Rusijos užsienio reikalų ministerijoje.

Tačiau Rusijos užsienio politikos žinybos atstovai pabrėžia, kad „Gruzijos nedalyvavimas NVS gali turėti neigiamų padarinių paprastiems piliečiams".

Savo ruožtu Gruzijos ekonomikos plėtotės ministerijos užsienio prekybos ir ekonominių santykių vadovas Davidas Aleksidzė agentūrai „Interfax" pareiškė, kad visos daugiašalės sutartys dėl ekonominių tarpusavio santykių, kurias sudarė Gruzija Nepriklausomų Valstybių Sandraugoje, perkeltos į dvišalius susitarimus.

Pasak jo, visi susitarimai dėl laisvosios prekybos su NVS šalimis tebegalioja ir veiks ankstesniu režimu.

Drauge departamento vadovas pažymėjo, kad beveik su visomis NVS šalimis jau galioja ir dvišaliai susitarimai dėl dvigubo apmokestinimo išvengimo ir investicijų skatinimo.

Atėjus į valdžią Gruzijoje M.Saakašviliui, oficialusis Tbilisis pasirinko prisijungimo prie Europos struktūrų ir NATO kursą.

2006 metais Gruzija pasitraukė iš NVS šalių Gynybos ministrų tarybos, pareikšdama savo siekį prisijungti prie NATO.

Gruzija buvo NVS narė nuo 1994 metų kovo ir dalyvavo 113 daugiašalių sutarčių.

2008 metais Gruzijos užsienio prekybos su NVS šalimis apyvarta sudarė 2,54 mlrd. dolerių (33,7 proc. visos šalies užsienio prekybos apyvartos). Eksportas sudarė 542,5 mln. dolerių, importas – 2,4 mlrd. dolerių. 2009 metų sausio–birželio mėnesiais Gruzijos prekybos apyvarta su Sandraugos šalimis sumažėjo 41,1 proc., palyginti su praėjusių metų tokio pat laikotarpio rodikliu – iki 765,1 mln. dolerių (30,5 proc. visos apyvartos).

Į NVS įeina visos buvusios sovietinės respublikos, išskyrus Estiją, Latviją ir Lietuvą.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius