-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gruzija Hagoje pateiks Rusijos kaltės įrodymus

Jungtinių Tautų Tarptautiniame Teisme Hagoje svarstant Gruzijos ieškinį Rusijai dėl 2008 metų rugpjūčio įvykių antradienį bus išnagrinėti Tbilisio argumentai, rašo britų visuomeninio transliuotojo BBC naujienų svetainė
Nepriklausomybės dieną Gruzija sutinka protesto akcijomis, kuriose bus reikalaujama prezidento atsistatydinimo.
Gruzija Hagoje pateiks Rusijos kaltės įrodymus. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Gruzija padavė ieškinį Rusijai 2008 metų rugpjūtį, kaltindama Maskvą tuo, kad ji nuo praėjusios šimtmečio dešimtojo dešimtmečio iki 2008 metų pažeidė įsipareigojimus Tarptautinėje konvencijoje dėl visų formų rasinės diskriminacijos išnaikinimo.

Tačiau teismas dar nepradėjo nagrinėti bylos iš esmės, nes Rusija primygtinai teigia, kad teismas neturi jurisdikcijos dėl šio ieškinio. Rusijos prieštaravimams ir skirtas dabartinis svarstymas Hagoje.

Svarstymas, kuris vyks iki rugsėjo 17 dienos, prasidėjo pirmadienį Rusijos atstovo kalba.

Gruzija mano, jog ji turi tvirtų argumentų, kad jos ieškinys būtų patenkintas JT aukščiausioje teismo institucijoje.

"Mes manome, kad argumentai, kuriuos šiame etape pateikia Rusija – tai tik mėginimas išvengti atsakomybės. Mes turime didelių vilčių, kad galėsime gauti daugumos paramą teisme, – įsitikinusi Gruzijos teisingumo ministro pirmoji pavaduotoja, atstovaujanti Gruzijai Hagoje, Tinatin Burdžaliani.

Pasak Natijos Kacitadzės iš Jaunųjų juristų asociacijos, Tarptautinis Teismas gali išnagrinėti bylą net be vienos šalių sutikimo.

Gruzija mano, jog ji turi tvirtų argumentų, kad jos ieškinys būtų patenkintas JT aukščiausioje teismo institucijoje.

"Konvencija, kuria remdamasi Gruzija padavė ieškinį, tiesiai sako, kad jeigu yra probleminių klausimų ir šalys, tai yra šios konvencijos narės, nesusitaria per derybas, vienos jų reikalavimu bylą gali išnagrinėti tarptautinis teismas", – sako N.Kacitadzė.

Teismas turi nuspręsti, ar yra ginčas tarp Rusijos ir Gruzijos, numatytas Konvencija, kuriam taikoma teismo jurisdikcija, sako T.Burdžaliani. Rusija primygtinai teigia, kad nėra ginčo tarp Gruzijos ir Rusijos.

"Rusija neigia, kad ginčas yra. O mūsų pozicija – kad yra ginčas dėl etninio valymo būtent su Rusija, o ne su abchazais ir pietų osetinais", – sakė T.Burdžaliani. interviu BBC tarnybai rusų kalba.

Gruzijos teisių gynėjai pažymi, jog Gruzija turi svarbių argumentų įrodyti teisme, kad separatistinėse respublikose buvo vykdomas etninis valymas.

"Tiek daug yra faktinės medžiagos ir įrodymų, jog būtent gyventojai gruzinai nukentėjo, kad, aš manau, galimybės laimėti šią bylą iš tikrųjų realios", – mano nevyriausybinės organizacijos "Konstitucijos 42–asis straipsnis" vykdomoji direktorė Manana Kobachidzė.

Pasak jos, tik jos organizacija į Europos Žmogaus Teisių Teismą Strasbūre padavė 406 gruzinų persikėlėlių skundų.

Kad Rusija nutrauktų etninę diskriminaciją Abchazijoje ir Pietų Osetijoje – tai svarbiausias Gruzijos reikalavimas, sako T.Burdžaliani. Tai pat Gruzija reikalauja, kad Rusija liautųsi trukdžiusi sugrįžti pabėgėliams.

Tačiau, pasak ekspertų, net jeigu šį kartą Teismas priims sprendimą Gruzijos naudai, ateityje bus ilgas ir sunkus teisminio nagrinėjimo procesas.

Savo ruožtu Gruzijos diplomatijos akademijos rektorius Soso Cincadzė sako, kad jis nesitiki griežto sprendimo Rusijai.

"Reikia atsižvelgti į tai, kad šiame teisme teisėjai atstovauja Europos šalims, ir jie pasistengs priimti sprendimą "nei vieniems, nei kitiems", – mano jis. – Bet, šiaip ar taip, Rusijai tai – ne dovana, Gruzijos delegacija jau visam pasauliui gali paskelbti nepaneigiamus įkalčius, kuriuos ji surinko prieš Rusiją".

Kiti ekspertai, tokie, pavyzdžiui, kaip Gija Chuchašvilis, mano, kad net jeigu Gruzija turi perspektyvų Tarptautiniame Teisme Hagoje, Gruzija gali vietoj problemų sprendimo susilaukti "priešpriešinių bylų".

"Aš nemanau, kad šis teismas vyks iki pabaigos, bet net jeigu sprendimas bus griežtas Rusijai, Vakaruose kol kas nerasta būdų (patikrinti), kaip Rusija vykdys tokius sprendimus, – sako G.Chuchašvilis. – Juo labiau kad Vakarai supranta paprastą dalyką – kuo labiau prispausi Rusija, tuo ji bus pavojingesnė".

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius